13-11-2019 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano Experience Center

Veel mensen kijken eerst naar het merk als ze op zoek zijn naar een nieuwe fiets. De nieuwe aankoop moet qua framegeometrie en -materiaal aansluiten bij hun wensen, maar vaak speelt ook het imago van het merk een belangrijke rol, oftewel: de beleving. Pas als aan die eisen is voldaan, wordt er gekeken naar de wielset en de verdere afmontage. Toch is de kans groot dat de gekozen fiets dan voor 80 procent uit Shimano-onderdelen bestaat: alles op het frame na.

‘Die Shimano-onderdelen werken eigenlijk altijd perfect, dus daarmee onderscheid het merk zich niet meer’, zegt Rob Damoiseaux, de general manager van het Shimano Experience Center. ‘Beleving is waar het om draait.’ Dat is precies wat Shimano wil creëren met hun Experience Center. Shimano is op het terrein van een voormalige bierbrouwerij in Valkenburg neergestreken met het eerste Shimano Experience Center ter wereld, een imposant pand tegen de rotsachtige achtergrond van de Limburgse heuvels, omgeven door diverse bijgebouwen en veel groen. We maken binnen kennis met Rob, die ons vandaag een rondleiding zal geven. Rob is duidelijk trots op wat hier allemaal is opgebouwd en neemt ons mee.

Shimano Experience Center

Het eerste wat opvalt is dat Shimano meer doet dan alleen fietsonderdelen maken. Want zodra we het entreepoortje passeren lopen we tegen een flinke vissimulator aan. Nadat we een virtuele vis aan de haak hebben geslagen vertelt Rob dat een kleine 20 procent van de omzet van Shimano voortkomt uit de vissport en dat zij marktleider zijn in deze sport. Daarnaast zijn ze ook actief in de roeisport, waarvoor ze een soortgelijk systeem als hun SPD MTB pedalen hebben ontwikkeld, maar dan voor roeiers. Het valt direct op dat alles als beleving is opgezet, want er staan twee roeiers klaar om de schoenen te proberen.

Maar goed, wij zijn gekomen om fiets-dingen te zien. Gelukkig is het grootste gedeelte van het Center daar ook op gericht. De locatie heeft nog het meeste weg van een serieuze beursstand, maar dan een stuk uitgebreider en groter. Het doel hiervan is om bezoekers meer inzicht te geven in wat Shimano als merk allemaal doet. En dit willen ze dus vooral aan de bezoekers zelf overlaten, ze het laten zien en laten ervaren, in plaats van erover vertellen.

New old stock

Zo staan er bijvoorbeeld twee virtuele home- trainers klaar om de racefietsonderdelen te testen en kun je een mini-bikefitting laten doen. Elders in het gebouw is een grotere ruimte geheel gewijd aan bikefitting en alles wat erbij komt kijken. Hier maken dan ook veel profploegen gebruik van. Ook mooi: er staat een VR-op- stelling klaar waarop je virtueel op verschillende parcoursen wereldwijd kan rijden. De fiets beweegt mee en jij kan met een VR-bril op je hoofd omhoog of omlaag knallen. Maar, je kunt ook gewoon lekker buiten fietsen proberen. Er staan zeer hoogwaardig afgemonteerde fietsen klaar die je kunt huren om in de prachtige omgeving te ervaren hoe het is om met het allerduurste materiaal te rijden. Geen zin om te klimmen? Dan staat er ook een selectie e-bikes klaar. Na afloop kun je gebruik maken van nette kleedkamers en douches en een goed stuk vlaai eten, wat het Experience Center een uitstekende uitvalsbasis maakt voor fietsritten rondom Valkenburg. Binnen kun je verder de ontwikkeling van de schakeltechniek zien door de jaren heen, met bijvoorbeeld new old stock-exemplaren van alle Dura-Ace derailleurs die ooit gemaakt zijn. Ook hangen er verscheidene gesigneerde shirts en kun je ook een aantal (ex-)profbikes bewonderen voor het echte race-gevoel.

Shimano Experience Center

Elders in het gebouw vind je een enorme outletstore van onder andere Pearl Izumi, dat eigendom is van Shimano. Dat is voor de koopjesjagers. Ook een welness-centrum en fitnessruimte zijn aanwezig. Het terrein rondom het Experience Center is nog flink in ontwikkeling, tijdens ons bezoek wordt de laatste hand gelegd aan een gigantische visvijver met meer dan duizend vissen, waar je de hengels kunt proberen. Rob vertelt ook dat er nog een pumptrack gepland staat, net als een hotel en andere horeca.

Het gloednieuwe Shimano Experience Center is zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je in de buurt van Valkenburg bent. Het leent zich perfect als start- en eindpunt van je fietsdag en de toegang is gratis.

Meer informatie? Bekijk hier de website.


Het artikel over Shimano Experience Center komt uit Wielrenbald #3 2019. Word abonnee van Wielrenblad zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen.

 van