Shimano Fietsschoenen onder de loep

In 1990 werd het Shimano Pedaling Dynamics-systeem (SPD) gelanceerd. De combinatie van een pedaal en een fietsschoen betekende een ware revolutie binnen de fietssport. In 30 jaar tijd evolueerde zowel de schoen als het pedaal aanzienlijk. Fietsschoenen voor klikpedalen zijn er nu in allerlei soorten en maten voor topsporters tot city-trekking-fietsers. Een paar tips & tricks waar je op moet letten bij het aanschaffen van Shimano fietsschoenen.

#1 Shimano Fietsschoenen: de maat die je draagt in je gewone schoenen is vaak niet de maat voor je Shimano fietsschoenen. Vaak vallen fietsschoenen kleiner dan gewone schoenen. Wij adviseren altijd langs een lokale dealer te gaan om je daar te laten adviseren. Shimano heeft breedtematen voor mensen met bredere voeten, maar ook halve maten, voor een perfecte pasvorm. Hoe beter de schoen past, hoe meer fietsplezier en dat is waar Shimano voor staat.

#2 (In)kliksysteem: kies een SPD-systeem voor de mountainbike en SPD-SL voor de racefiets. SPD en SPD-SL zijn kliksystemen die de fietsschoenen met je pedalen verbinden.

Waarom klikpedalen?

We geven het toe – het vergt enige oefening om in- en uit te klikken uit de pedalen. Maar ben je er eenmaal aan gewend, dan haal je met elke trapbeweging het maximale uit je inspanning. Wanneer de pedaalslag naar beneden gaat, maar ook als je het pedaal omhoog trekt, genereer je vermogen. Een verbetering dus van de pedaalefficiëntie waardoor je eenvoudig veel sneller rijdt. Daarnaast heb je veel meer controle over je fiets en hoef je niet bang te zijn dat je voeten van het pedaal afschieten bij oneffenheden op de weg – en je kunt met een instelsysteem eenvoudig bepalen hoe vast je voeten zitten en hoe makkelijk je uit kunt klikken.

#3 Plaatsing schoenplaatjes: het is belangrijk dat je de schoenplaatjes op de juiste manier plaatst onder je (bal)voet. Dit kun je laten doen bij een lokale dealer met behulp van een Bikefitting Shoe Cleat Adjuster. We adviseren om dit altijd te doen, om veelgehoorde knie- en hamstringklachten te voorkomen.

#4 BOA®-sluiting: Instapmodel fietsschoenen bevatten bijna altijd klittenbandsluitingen, maar Shimano heeft met de ME400 en RP400 al schoenen met een BOA®-sluiting voor slechts €119,99. Een BOA®-sluiting geeft je de mogelijkheid om de schoen verfijnder te laten sluiten om je hele voet en in kleinere stapjes vast te zetten. Daardoor zal je schoen nooit ‘te strak’ aanvoelen. En mocht je tijdens het fietsen opgezwollen voeten krijgen, draai je ze gemakkelijk, al fietsend, een beetje losser.

#5 Kies voor extra krachtoverdracht met een extra stijve zool: voor een zool van een fietsschoen geldt; hoe stijver de zool, hoe beter de schoen. Bij een stijvere zool wordt namelijk je krachtsinspanning direct overgebracht op je pedalen. Meer power om nog harder te kunnen fietsen. Wil je met de fietsschoen ook lopen, om bijvoorbeeld tijdens een fietstocht een stad te bezoeken, dan heeft Shimano schoenen waarbij het kliksysteem in de zool is weggewerkt met een uiterlijk van een sneaker, zoals bijvoorbeeld de CT5.

#6 S-PHYRE-schoenen: De meest stijve en lichte schoen met een perfecte pasvorm en voldoende verstelmogelijkheden, geschikt voor elke voet. Twee BOA’s voor een snelle en nauwkeurige fijnafstelling en een instelbare powerzone, zodat je krachtoverdracht op het pedaal zo optimaal als maar mogelijk is.

Voor meer informatie over Shimano fietsschoenen kun je terecht op de website van Shimano.

 van