05-09-2018 - Nieuws, Wielrenblad

SHIMANO INTRODUCEERT DE LICHTSTE EN VOORDELIGSTE E-BIKE MOTOR

SHIMANO STEPS E5000-groepset om e-bikes betaalbaarder te maken. Vraag het aan de duizenden e-bikegebruikers in de Benelux en je hoort veel argumenten om met een e-bike te rijden – maar de kostprijs van een e-bike ten opzichte van een normale fiets kan de aanschaf van een e-bike in de weg staan. Shimano heeft een stap gezet om de e-bike-aankoopbeslissing gemakkelijker te maken door de meest betaalbare en lichtste e-bike-groep ooit te introduceren.

Naast de twee e-mtb-groepen (E7000 en E8000) en de city/trekking e-bike-groepset (E6100), komt Shimano nu met de SHIMANO STEPS E5000 city/comfort-reeks die ontworpen is voor comfortabele stadsritten.

De nieuwe E5000-aandrijfeenheid (DU-E5000) is geschikt voor e-bike-gebruik in de stad en niet ontworpen voor snelle acceleratie en mountainbiken zoals de e-MTB-serie. Met zijn lichtgewicht comfortcomponenten en krachtondersteuning is het systeem ontworpen om fietsers een helpende hand te bieden in de stad, tijdens ritten waarbij men vaak rijdt met bagage, zoals boodschappen of de school- of werktas.

De E5000-motor genereert fluisterstil een efficiënt koppel van 40 Nm, waardoor de fiets ondersteuning biedt wanneer dat gewenst is. De uiterst efficiënte motortechnologie en een kleine, lichtgewicht aandrijfeenheid (2,5 kg, dat 380 gram minder is dan andere SHIMANO STEPS-aandrijfeenheden) gecombineerd met een achterderailleur of interne naafversnellingsopties van SHIMANO NEXUS, helpen om lichtgewicht, comfortabel en gemakkelijk manoeuvreerbare fietsen met duurzame componenten te maken, zoals een fiets met een vierkante trapas die is gebouwd om het rijden in de stad aan te kunnen.

De E5000 is niet alleen één van de stilste e-bike-middenmotoren op de markt, maar ook één van de lichtste en kleinste, die netjes achter de crank is geplaatst. Gecombineerd met een interne accu kan deze set-up een gedistingeerde stadsfiets creëren die kan helpen om e-bikes op de markt te normaliseren.

De ondersteuningsstanden van het E5000-systeem zijn eco-, normale, en hoge modus, waarbij alle standen een natuurlijk en responsief rijgevoel bieden op basis van de input van de fietser. Zoals alle SHIMANO STEPS-systemen, krijgen rijders meer acceleratie wanneer de druk op de pedalen het systeem vertelt dat ze willen versnellen. Deze acceleratie bootst na hoe mensen normaal fietsen en helpt de batterijcapaciteit te sparen, omdat er geen ondersteuning is wanneer de e-biker daar niet om vraagt.

De basisinformatie van het systeem, zoals snelheid of resterende batterijcapaciteit, wordt weergegeven op een standaard SHIMANO-display (bijv. SC-E7000 of SC-E6100). Weergave van de informatie is ook mogelijk met het gebruik van een third-party-fietscomputer of een smartphone in combinatie met de nieuwe EW-EN100-junction en de nieuwe E-TUBE RIDE-app die ook ritinformatie kan weergeven. Voor een echt eenvoudige set-up kan alleen de EW-EN100-junction worden gebruikt, waarbij er geen display en ondersteuningsschakelaar zijn geplaatst, waardoor er een cleanere look van de fiets ontstaat en de componenten van de fiets minder gevoelig zijn voor diefstal.SHIMANO STEPS E5000 is compatibel met mechanisch schakelen of de Di2 elektronische schakeltechnologie. Accu-opties zijn 418Wh of 504Wh (wattuur) bagagedrager-, onderbuis of interne batterij type.

SHIMANO STEPS E5000-fietsen zijn compatibel met de NEXUS Inter-8/7 speed interne versnellingsnaaf (IHG) of de NEXUS Inter-5E IHG speciaal voor e-bikes, of zelfs de premium ALFINE Inter-11/8 speed IHG. Alle 8-speed of Nexus Inter-5E Di2 hubs hebben de optie om automatisch te schakelen en een startmodus die terugschakelt zodat rijders gemakkelijker kunnen starten. Voor rijders die de voorkeur geven aan externe versnellingen, is de optie voor een derailleur en cassette beschikbaar met mechanisch schakelen met 9, 10 of 11 versnellingen en een compatibele mechanische achterderailleur, maar ook met de optie van elektronische schakelen met 11 versnellingen (Di2). Remopties zijn schijfremmen, roller brakes, terugtrapremmen of V-brakes.

De efficiënte en lichtgewicht componenten van SHIMANO STEPS E5000 zullen vanaf eind november 2018 op de markt verkrijgbaar zijn

 van