03-11-2021 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano introduceert de ultread buitenzool voor nieuwe cross-country XC9, XC7 en XC5 schoenen.

Na de vele media-aandacht op televisie deze zomer, staan cross-country (XC) wedstrijden volop in de belangstelling – en terecht. XC-racen vergt van sporters niet alleen de aerobe capaciteit om zich met ’s werelds beste wielrenners te meten, maar ze moeten ook over de vaardigheid en concentratie beschikken om obstakels te overwinnen, vaak in suboptimale omstandigheden en dit terwijl hun hartslag vaak volledig in de rode zone zit. 

Onder zulke omstandigheden kan het kleinste detail een ongewenste mentale afleiding zijn. Daarom bieden de Shimano’s XC9 pro-niveau wedstrijdschoen of de XC7 en XC5 racegeïnspireerde schoenen, geavanceerde functies om je hoofd bij de wedstrijd te houden of dat nu op het wereldbekercircuit is, of op een lokale rit door het bos.

S-PHYRE XC9

De S-PHYRE XC9-schoen biedt een compromisloze houding voor cross-country en cyclocross wedstrijden met Shimano’s lichtste structuur ooit, gecombineerd met door Shimano zelf ontwikkelde ULTREAD XC rubberen buitenzool, het technische loopvlakpatroon en optionele talon-vormige metalen spikes (inbegrepen) voor een ultieme tractie en grip tijdens het fietsen.

De schoen beschikt over twee BOA® Li2 low-profile verstelknoppen voor een snelle en nauwkeurige micro-afstelling met een verstelbare power zone vetergeleider om de voet veilig te omsluiten. Plus een nauwsluitende microvezel synthetisch lederen surround wrap met ventilatieperforaties om de prestaties geschikt te maken voor wedstrijdsucces.

Extra kenmerken zoals carbon zolen, externe hielcups, functie-specifieke zones, hardere SPD-contactblokken dragen allemaal bij aan maximale krachtoverbrenging. En als je klaar bent met je rit, keert net als bij de vorige XC9, de Shimano’s Silvadur antibacteriële behandeling op de binnenzool terug om geurtjes te voorkomen. Dat gebeurt via zilverionen die worden geactiveerd wanneer je voeten beginnen te zweten.

De nieuwe XC902 wordt leverbaar in Wit, Zwart of Blauw, in standaard pasvorm (maat 36-48, halve maten 39-47) of in breedtematen (maat 38-48, halve maten 39-47), en met een gewicht van 296 gram (gebaseerd op maat 42). 

XC7 and XC5

De nieuwe Shimano XC7 (SH-XC702) is een schoen van wedstrijdniveau die zijn DNA ontleent aan de S-PHYRE SH-XC902, terwijl de XC5 (SH-XC502) nog steeds hoge prestaties levert met een focus op meer allround rijden. 

De XC7 heeft hetzelfde surround-wrapping bovenwerk voor een ideale passing, dit keer gemaakt van synthetisch leder en een lichtgewicht geperforeerde/TPU combinatie. Dubbele BOA L6 verstelknoppen zorgen voor de power zone vetersluiting. 

De door Shimano ontwikkelde rubberen buitenzool ULTREAD XC, wederom met optionele spikes (inbegrepen) en een carbon tussenzool, biedt meer flexibiliteit dan de S-PHYRE XC9, met een stijfheidsindex van 9 van 12. De hielcup verschilt ook van de interne hielstabilisator van XC9.

De nieuwe XC7 wordt leverbaar in Rood, Zwart en Wit in standaard pasvorm (maat 38-50, halve maten 39-47) of in breedtematen (maat 38-50, halve maten 39-47), en met een gewicht van 320 gram (gebaseerd op maat 42). 

De XC5 heeft wederom de ULTREAD XC buitenzool met optionele spikes (apart verkrijgbaar) maar dit keer met één BOA L6 verstelknop op de wreef en een klittenbandsluiting voor extra voetstabiliteit. Een glasvezel tussenzool met een stijfheidsindex van 7 van 12 is beschikbaar. Dit keer is de hielstabilisator verdwenen, waardoor de XC5 een gewicht heeft van slechts 300 gram (maat 42).

De nieuwe XC5 wordt leverbaar in Mosgroen, Zwart of Blauw in standaard pasvorm (maat 38-50) of in breedtematen (maat 38-50) of een versie specifiek voor vrouwen in Grijs en Zeegroen (maten 36-44).

Alle XC-schoenen zijn compatibel met Shimano’s SPD-pedalen, zoals de PD-M9100 en de PD-M8100 en zullen naar verwachting tegen de winter van 2021 in de winkels verkrijgbaar zijn.

Ga voor meer informatie naar shimano.com.

 van