24-04-2024 - Nieuws, Wielrenblad

Shimano recycleprogramma voor nieuwe schoenen

Shimano start met het inzamelen en recyclen van gebruikte schoenen. Alle schoenen die worden ingeleverd op een van de 45 inleverpunten belanden niet bij het restafval, maar krijgen een tweede leven als kleerhanger, picknicktafel of sportvloer. Het Japanse bedrijf ziet dit als een kleine, maar belangrijke, stap in het verduurzamen van de keten die goed is voor het milieu én de consument; wie bij de aanschaf van een nieuwe schoenen zijn oude paar inlevert krijgt de schoenplaatjes er gratis bij.

Protect our playground, join the recyling movement!

Net als jij houdt Shimano van de wereld waar we in fietsen. Daarom zet Shimano zijn beste beentje voor om die wereld nog beter te beschermen. Vandaag zetten ze een stap voorwaarts door de krachten te bundelen met FastFeetGrinded en hun recycleprogramma voor schoenen te lanceren. Met hulp van dit Nederlandse bedrijf kunnen ze de grondstoffen zoals schuim, rubber en textiel effectief scheiden door oude schoenen op een duurzame manier te vermalen.

Shimano recycleprogramma en hergebruiken

Er worden jaarlijks zo’n 24 miljard paar sportschoenen geproduceerd. Dat zijn 48 miljard schoenen boordevol herbruikbare materialen. Door versleten sportschoenen in nieuwe producten te verwerken voorkomt Shimano dat ze bij het restafval belanden en geven ze deze een tweede leven. Daarmee nemen ze een kleine, maar belangrijke stap.

Tijdens het recycleproces worden de verschillende materialen gescheiden, waarna ze een tweede leven krijgen als sportvloer, picknicktafel, schoenschap of kleerhanger. Door slim te produceren bestaan deze producten bijna volledig uit oude schoenen (85%) en bio-based materiaal. Zo zorgt Shimano dus niet alleen voor minder afval, maar ook voor minder behoefte aan nieuwe grondstoffen.

Shimano recycleprogramma

Elke sportschoen telt

Hoe meer schoenen een tweede leven krijgen, hoe groter de impact. Daarom geven ze iedereen die nu zijn oude schoenen inlevert gratis schoenplaatjes bij de aanschaf van een nieuw paar Shimano schoenen.

Je oude schoenen inleveren (of dat nou fietsschoenen, sportschoenen of sneakers zijn) kan heel makkelijk bij een van de 45 inleverpunten in Nederland. Shimano regelt de rest.

Shimano recycleprogramma


Voor meer informatie over dit project, klik hier om naar het artikel te gaan op de website van Shimano!

 van