01-06-2018 - Nieuws, Wielrenblad

Nieuwe generatie Shimano Steps E-bike componenten voor city en trekking

Verbeterde ergonomie en efficiëntie van de aandrijfunit, uitgebreide connectiviteit met de fietscomputer en een e-bike specifieke interne versnellingsnaaf die altijd schakelt onder maximale pedaaldruk als onderdeel van de nieuwe SHIMANO STEPS E6100-serie.

Of de e-bike nu wordt gebruikt als een praktische en kostenbesparende vervanging van de auto, of voor recreatieve en gezonde buitenactiviteiten, SHIMANO heeft een groot aantal nieuwe SHIMANO STEPS-technologieën ontwikkeld om e-bike ritten naar een nog hoger niveau te tillen.

Aandrijfunit-technologie

De nieuwe 418 Wh of de huidige 504 Wh (wattuur) accu, brengen de nieuw ontworpen SHIMANO STEPS E6100-middenmotor (DU-E6100) tot een piekvermogen van 500 W (nominaal vermogen: 250 W) van crank-gebaseerde ondersteuning om tot 25 km/h te kunnen rijden en alles in een dynamische reactie op hoe de fietser trapt. De nog lichtere en compacte 2,8 kg motor van SHIMANO (210 gram lichter ten opzichte van de vorige E-6000-versie) maakt het verschil, het verbetert het natuurlijke gevoel en de hanteerbaarheid van de e-bike.

Het ontwerp van de aandrijfunit is geïnspireerd op de compacte en lichtgewicht SHIMANO STEPS E8000 MTB middenmotor met dezelfde ophanging en dezelfde Q-factor voor een verhoogde stijfheid en betere krachtoverbrenging. Een vergelijkbare interne structuur vermindert de weerstand, wat, in combinatie met nieuwe kenmerken van de ondersteuningsstanden, de E6100 een 20% hogere motorrendement oplevert. Deze efficiëntie betekent dat er met de nieuwe E6100-accu 20% verder gereden kan worden.

Er komen twee aandrijfunits, één in trekking- en de andere in city-stijl met een volledig gesloten kettingkast. Voor beide types zijn verschillende crankarmen beschikbaar, waaronder een 170 mm cranklengte voor extra bodemvrijheid. Er is keuze uit 38T of 44T kettingbladen, die ook compatibel zijn met de Gates riemaandrijvingen. Andere aandrijflijnopties zijn bijvoorbeeld met een interne versnellingsnaaf of een externe derailleur met cassette, allebei met de keuze voor Di2 elektronisch- of mechanisch schakelen.

Shimano_STEPS_E6100_

Informatie display opties

Er zijn vier verschillende displaymogelijkheden. Er kan gekozen worden voor het standaard SHIMANO-STEPS-display, of een third-party-fietscomputer, een smartphone met de nieuwe E-TUBE RIDE-app in combinatie met de nieuwe EW-EN100 junction voldoet ook als display, ook kan een separate EW-EN100 junction worden gebuikt wanneer men een minimaal display wenst.

De gebruiksvriendelijke E-TUBE RIDE-app kan de weergave van alle belangrijke rij-parameters weergeven, zoals snelheid, cadans, resterende batterijcapaciteit, ondersteuningsmodus, versnellingskeuze en meer. Daarnaast kunnen alle systeemberichten worden weergegeven op apparaten van derden. Voor gebruikers van smartphones, zijn systeemwaarschuwingen gekoppeld aan een webadres voor extra uitleg van die berichten onderweg.

Voor degene die zonder fietscomputer of telefoonscherm wil rijden, is er nog steeds toegang tot cruciale informatie zoals batterijniveau en ondersteuningsstanden met de nieuwe EW-EN110 junction met LED display, voor een cleane look van het stuur.

Ondersteuningsstanden

De drie belangrijkste ondersteuningsstanden zijn ontwikkeld om verschillende supportniveaus te bieden voor diverse rijomstandigheden. De Eco-stand voor de lichtste ondersteuning en een laag batterijverbruik, de Normal-stand voor de optimale balans tussen responsieve ondersteuning en batterijverbruik, en de High-stand voor krachtige en snel reagerende ondersteuning tot een maximum van 25 km/u en snelle acceleratie. Met de E-TUBE-software van SHIMANO kunnen de karakteristieken van deze standen worden aangepast om een comfortabel en natuurlijk niveau van een persoonlijke responsieve ondersteuning te bieden, of een sportievere en meer dynamische ondersteuning.

Beide settings geven een intuïtieve en krachtige respons met behulp van een sensor die de kracht op de pedalen meet. Hierdoor voelt een fiets met het SHIMANO STEPS-systeem aan als een soepele, comfortabele, dynamische en krachtige e-bike. Zelfs als de batterij en ondersteuning is uitgeschakeld is de pedaalactie nog steeds soepel en comfortabel zonder extra weerstand.

Versnellingen

SHIMANO STEPS was al verkrijgbaar met de ALFINE Inter-11-speed of Nexus Inter-8/7 (IHG) naafversnellingen of een externe derailleur en cassette. Nu introduceert SHIMANO ook een nieuwe NEXUS Inter-5E interne versnellingsnaaf – speciaal voor e-bikes. De NEXUS Inter-5E met een capaciteit van 60 Nm gaat beter om met het hoge gecombineerde koppel van de rijder en het e-bike-systeem, waardoor betere schakelprestaties worden geboden. Deze naaf biedt e-bikers een specifieke overbrengingsverhouding van 263% tussen de laagste en hoogste versnellingen. Het is een gesloten systeem van versnellingen verborgen in de naaf voor gebruiksgemak en weinig onderhoud.

Net als bij de ALFINE en NEXUS modellen, kunnen NEXUS Inter-5E-rijders kiezen of ze Di2 elektronisch of mechanisch willen schakelen. Naast de voor de hand liggende voordelen van de Di2 elektronische naafversnelling (zoals minder onderhoud, minder schakelinspanning, soepeler schakelen in combinatie met de motortorque aanpassing tijdens het schakelen) is het extra voordeel van de interne naafversnelling dat hij volledig automatisch kan schakelen, zodat het systeem de versnelling automatisch opschakelt wanneer het tempo hoger wordt en weer lichter schakelt wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer er gestopt wordt bij verkeerslichten, zodat het systeem in de juiste versnelling staat bij opnieuw vertrekken.

Voor rijders die de voorkeur geven aan externe versnellingen, is de optie van een derailleur en cassette nog steeds beschikbaar, met ofwel elektronische 11-speed schakelen met een Di2-compatibele achterderailleur, of mechanische 9-, 10- of 11-speed schakelen met een compatibele mechanische achterderailleur. NEXUS Inter-5E IHG remopties zijn onder andere schijfremmen, rollerbrake, terugtraprem of velgrem.

De componenten van de nieuwe SHIMANO STEPS E6100-serie – inclusief aandrijfunit, fietscomputer en junction unit – en nieuwe intuïtieve rijfuncties – zijn vanaf de herfst van 2018 op de markt verkrijgbaar.


Meer informatie is te vinden op de website van Shimano. Wil jij het laatste nieuws, reviews, routes, producten en tips en tricks thuis op lezen? Word dan voor het gemak abonnee op Wielrenblad. Nabestellen van Wielrenblad magazine kan in de webshop. Digitale uitgaven van Wielrenblad zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App. Natuurlijk kan je Wielrenblad ook volgen op Facebook of Instagram.

 van