Downhillsport by Fietsshop Uitgeest

Hans Haver – Fietsshop Uitgeest: Vroeger was ik een fanatieke wielrenner en deed ik mee aan wedstrijden, tot ik op een dag wakker werd in het ziekenhuis. Ik was vol op mijn plaat gegaan, mijn tanden en neus waren gebroken en mijn luchtwegen waren beschadigd. Ik heb een half jaar moeten revalideren, maar een rentree in de wielrennerij was niet mogelijk. Het slijm dat ieder mens aanmaakt werd niet meer goed afgevoerd. Toen ben ik fulltime fietsenmaker geworden en kwam ik in aanraking met mountainbiken. Bij wielrennen was het best wel duwen en trekken tijdens wedstrijden. Bij de funklasse in het mountainbiken hoorde je iemand achter je zeggen: “Pardon, mag ik passeren.” Voor mij een groot contrast.

Tekst en foto’s: Michiel Rotgans

Ik nam mijn fiets mee naar het buitenland en ontdekte hoe gaaf het was om trails te rijden. Mijn neefje Nigel was ook verkocht en in de jaren erna reisden we heel wat af naar bikeparks in het buitenland. De spullen hiervoor waren slecht verkrijgbaar. Een fullface helm of iets anders dan een lycra pakje? Niet te krijgen. We zagen een tendens dat mensen er naar op zoek waren en besloten het in onze fietsenwinkel neer te leggen en de rest is geschiedenis. Je moet een keuze maken in wat je gaat doen met je kostbare vierkante meters en wij kiezen hiervoor.

We zien onze shop net als een skishop. Ski’s gebruik je ook niet echt in Nederland maar koop je voor je vakantie, toch zijn er tientallen skishops in Nederland. Driekwart van de winkelvloer staat gewoon vol met stadsfietsen. Het is leuk om spullen te verkopen waar je gepassioneerd over bent, maar we moeten ook gewoon geld verdienen. Het voordeel van zulke vakidioten in de winkel is dat we verder gaan dan een standaard shop.

In Nederland is fietsenmaker worden iets wat je doet als je op het vmbo zit. Wij spaken onze eigen wielen en trekken voorvorken uit elkaar. Waarom? Omdat het onze hobby is. Dit soort dingen leer je niet op een opleiding en het komt de klanten weer ten goede. In onze in-house werkplaats worden reparaties gedaan waar de meeste winkels zich niet aan wagen, zoals complete remrevisies of onderhoud aan je vering. Ook halen we fietsen gemakkelijk uit elkaar. Wil je een instapmodel, maar wel een duurdere vork erop, die alleen maar komt op het model van duizend euro duurder? Voor honderdvijftig euro meer vervangen we de internals en zo heb je de upgrade te pakken. Er komen zelfs mensen uit Limburg hier een fiets kopen, omdat ze hem bij ons kunnen proberen. Soms gaan ze zonder fiets weer naar huis en bestellen ze hem achteraf via de shop.

Nigel en ik hebben ieder tussen de tien en vijftien fietsen, bijna elke fiets in de winkel hebben we zelf ook, dus een grotere testvloot kan je niet wensen. Een hoop mensen kennen ons van ons enduroteam ‘Fietsshop Uitgeest’. Het is ooit ontstaan in een samenwerking met Tanja de Bie, met als doel Nederlands talent op te leiden. De laatste jaren is er wel het één en ander veranderd qua bezetting. Nu rijden Kristien Nelissen en Alexandra Marchal voor het team. Twee doorgewinterde Belgische dames die het erg goed doen. En niet te vergeten de snelste man van Nederland, Daniël Prijkel. Mensen vragen me wel eens waar ik de tijd vandaan haal om dit nog naast de shop te doen. Tja, ook dit is weer een uit de hand gelopen hobby. “We zien onze shop net als een skishop”

Contact 

Fietsshop Uitgeest

Prinses Beatrixlaan 9

1911 HP Uitgeest

Website Fietsshop Uitgeest

Website Downhillsport.nl