04-11-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Sicilië, misdadig mooi

Sicilië, gelegen tussen het Afrikaanse en het Europese continent, barst van de geschiedenis. In het verleden wisselde het eiland regelmatig van eigenaar. Vandaag de dag maakt het deel uit van Italië, maar Sicilië geniet een grote autonomie. Onderdrukking van de bevolking had eerder geleid tot het ontstaan van ’s werelds beruchtste misdaadorgaan, de Siciliaanse maffia. Vandaag de dag zijn de gemoederen een stuk bedaarder op het eiland. Sicilië mag dan op papier niet rijk zijn, het eiland herbergt een machtige natuur. Dankzij haar strategische ligging doorspekt met trails die je leiden van de ene naar de andere plek. Tijd om op verkenning te gaan met enkele van ’s werelds beste bikers. En Nederlands trots. Op pad met Michiel van der Heijden, Rick Koekoek en Joost Wichman.

Tekst: Shredpack / Foto’s: Irmo Keizer

We staan op het moment van vertrekken, de bikes ingepakt en vers gewogen op de luchthaven. Eén van ons krijgt een appje met de tekst ‘Hé, vliegen jullie nog? De Etna is weer aan het uitbarsten’. Een snelle blik op internet laat zien dat de vulkaan weer in volle glorie lava spuwt. Een snelle navraag doet onze zorgen verdwijnen; de wind staat gunstig, waardoor de as geen problemen oplevert. Een tweede appje komt vlak erna binnen, van onze lokale gids Daniele, die ons waarschuwt om warme kleding mee te nemen. Het sneeuwt bij hem, voor het eerst in twintig jaar. We kijken elkaar aan en halen onze schouders op. Het vliegtuig in.

Onze reis gaat richting de noordkant van het eiland. We concentreren ons op de gebieden rond Castelbuono en Palermo. Gewapend met de kennis van Dan Addamo, die ons heeft aangeraden om in zijn achtertuin te komen rijden. Vanaf Catania doorsnijden we het Siciliaanse eiland, waarbij een verscheidenheid aan ondergrond aan ons voorbij flitst. Het landschap wisselt in enorm tempo van ondergrond. Het ene moment waan je je in een alpien gebied, met ruige rotsformaties, terwijl je enkele momenten later over een dorre vlakte rijdt.

Céfalu
De volgende dag maken we een planning. De eerste ochtend trekken we ons eigen plan. We zitten in Céfalu en hebben een trail gespot, die loopt vanaf de oude vesting op de berg boven de stad. Vol goede moed rijden we door het stadje richting de berg. Klimmen langs de oostkant, afdalen langs de westkant. Al snel blijkt de berg in zijn geheel te zijn voorzien van toegangspoortjes inclusief personeel, dat ons er vriendelijk op wijst dat we best naar boven mogen lopen, maar onze fietsen mogen niet mee. Ook een tweede en derde poging, via andere routes, mislukken. Het ‘koudste weer in twintig jaar’ voelt voor ons prima aan en we verkennen het oude centrum van Céfalu, pakken een espresso en maken ons op voor de middag mét gids.

italie

Bagheria
Terwijl we naar Bagheria rijden, begint Ricks trial-hart sneller te kloppen. We rijden langs een verlaten industrieterrein. “Hier moeten we straks langs”, schreeuwt Rick. Onze groep bestaat uit een aardige selectie van Holland’s finest. overigens. Michiel van der Heijden, wereldkampioen xc. Joost Wichman, oud-wereldkampioen 4X. Rick Koekoek, derde op de trial-ranglijst. Drie totaal verschillende rijstijlen en skillsets. Allemaal kennen ze elkaar, van de nationale selectie, wk’s en menig afterparty. Hier op Sicilië gezamenlijk onderweg om lekker trails te rijden.

Bagheria Terwijl we naar Bagheria rijden, begint Ricks trial-hart sneller te kloppen. We rijden langs een verlaten industrieterrein. “Hier moeten we straks langs”, schreeuwt Rick. Onze groep bestaat uit een aardige selectie van Holland’s finest. overigens. Michiel van der Heijden, wereldkampioen xc. Joost Wichman, oud-wereldkampioen 4X. Rick Koekoek, derde op de trial-ranglijst. Drie totaal verschillende rijstijlen en skillsets. Allemaal kennen ze elkaar, van de nationale selectie, wk’s en menig afterparty. Hier op Sicilië gezamenlijk onderweg om lekker trails te rijden.

Palermo
De volgende dag trekken we richting Palermo, waar we samen met Dan en een andere local vanaf Monte Pellegrino zullen afdalen richting de stad. Met een Italiaanse rijstijl volgen we Dan richting Palermo. Langzaam maar zeker verandert het verkeer in een gezonde chaos. Palermo doet je haast teruggaan in de tijd. Op straat zijn overal verkopers te vinden. Op iedere hoek staat wel iemand zijn waar te verkopen. Midden op één van deze straten stoppen we en onze gids verdwijnt plots uit het zicht, terwijl hij ons driftig gebaart even te wachten. Een paar minuten later komt hij weer tevoorschijn, samen met de lokale biker die ons vandaag zal vergezellen. We krijgen een cadeau in onze handen gedrukt. Panettone di Castelbuono! Een enorm stuk gebak, dat dankbaar wordt verslonden op de achterbank. Dan is het tijd om Monte Pellegrino op te gaan. De berg ligt aan de westkant van Palermo en toornt boven de stad uit. De steile flanken lijken voor ons een aardige uitdaging te gaan worden, maar Dan heeft andere plannen. De locals zullen ons naar boven rijden.

Eerlijk is eerlijk, die shuttle naar de top van Monte Pellegrino is een luxe. De klim per fiets is lang en steil. Heel erg steil. Bovenaan pakken we onze fietsen uit en na een kleine vijftig hoogtemeters zelf op de fiets te hebben overbrugd komen we aan op het eeuwenoude pelgrimspad. Scherpe rotsen tekenen zich af in een fel groene bebossing. Het pad is technisch en schudt je direct goed wakker. Een gezonde afwisseling van snelheid en plots opdoemende switchbacks die je weer tot de orde roepen. Het terrein wisselt ook hier bizar snel van uiterlijk, hoewel de ondergrond grotendeels rotsachtig blijft. Het ene moment rijd je in een dicht begroeid bos, terwijl je even later uitkijkt over Palermo, langs een steile wand. Vergeleken met de dag ervoor zijn de trails hier écht een stuk technischer. Vooral in bochten is het zo nu en dan oppassen geblazen, met rotsen die de lijnen lastig, maar o-zo leuk, maken. Momenten later zoeven we plots over een heerlijk zachte bosgrond. We knallen verder naar beneden en kijken uit over een majestueus uitziend Palermo, badend in het gouden licht van de Capo die zon heet. Ook de afsluiting van de trail blijkt onverwacht lekker. Een glooiend pad, langs een niet zo vriendelijke boer, vraagt om een laatste snelheidsverhoging. We rollen even later de haven in, terwijl we verhalen delen met onze Italiaanse vrienden.

Voor het volledige artikel bestel je hem via onze webshop. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Up/Down. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App.

Word-abonne---banner---UpDown

 van