01-11-2021 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Silca Mensola fietscomputer-mount

De Silca Mensola is een 3D-geprinte fietscomputer-mount, en niet zomaar eentje: hij is geprint van titaniumpoeder (6Al/4V, om precies te zijn). Silca’s doel was om een klemloze front mount te maken die op elke fiets past. Een normale, geklemde mount is natuurlijk enorm behelpen, het gaat ten koste van kostbare handlebar space en is bovendien asymmetrisch.

Het probleem bij mounts die rechtstreeks aan de stuurpen vastzitten, is dat de klemplaten daarvan er in alle soorten en maten zijn. Daardoor is het onmogelijk een conventionele klemloze front mount te maken die past op elke stuurpen. 3D-printen bracht de oplossing, maar Silca zou Silca niet zijn als ze gewoon een kunststof zouden gebruiken. Door titanium 3D te printen, konden ze naar eigen zeggen een mount maken die niet alleen lichter, maar ook vele malen sterker is dan aluminium exemplaren. En aerodynamisch geoptimaliseerd, natuurlijk. De Mensola wordt geleverd in een vitrine-achtig doosje, inclusief titanium bevestigingsbouten. 

Het resultaat, het moet gezegd worden, mag er zijn. Nadat de mounts uit de printer komen is het oppervlak nog ruw en worden ze met de hand gepolijst. Ondanks de hypermoderne productiewijze, geeft dit de mount juist een ambachtelijk voorkomen en zullen geen twee mounts honderd procent identiek zijn.  

Het zal geen verbazing wekken dat er tijdens het rijden geen enkele vibratie waarneembaar is. Er zit standaard een Garmin-adapter in, door deze een kwartslag te draaien maak je er een Wahoo-mount van. De klemming is dan wel minder strak, maar gelukkig levert Wahoo een ideale Garmin-Wahoo adapter die prima werkt.  

Is het mooi? Absoluut. Is het nodig? Ach. Maar toch zijn er toepassingen te bedenken waarin de Mensola een uitkomst kan zijn. Zelf hebben we hem op maat laten maken voor de stuurpen van een klassieke stalen racer. Die heeft nog een 26,0 millimeter stuur, waarvoor geen front mounts zijn te vinden. Toevallig bleek de boutafstand identiek aan die van deze Zipp-stuurpen. Je kunt de mount op elke gewenste maat laten printen, dus met name voor custom fietsen en speciale toepassingen kan het een uitkomst zijn. Of gewoon voor de killer looks natuurlijk. De prijs is navenant en reken op aanzienlijke verzendkosten, aangezien de printer in Indianapolis staat. 

Ga voor meer informatie naar silca.cc.

 van