Skicircus Saalbach-Hinterglemm Leogang Fieberbrunn: Easy up, Wild down

Easy up, wild down: een image wat je niet direct verwacht bij Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Het als familiegebied bekend geworden Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn laat zich van een verrassende kant zien als we ons buiten de begaande paden begeven, van steile lijnen tot weidse poedervelden. 

Het Skicircus, zoals het bekende Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heet, geeft je vrijheid. Ze hebben de afgelopen jaren de infrastructuur behoorlijk verbeterd, wat betekent dat de pistes beter met elkaar verbonden zijn, alles duidelijker aangegeven staat en de off-piste makkelijker toegankelijk. Dat geldt trouwens ook voor het funpark, dat nu bezaaid ligt met obstakels voor ieder niveau. En dan is er nog The Challenge, voor iedereen die van wedstrijdjes of uitdagingen houdt: vijfenzestig kilometer pistes, tweeëndertig liften en 12.400 hoogtemeters, zo snel of ver als je kan. Even online registreren en je kan je score vergelijken met andere deelnemers. Opvallend is dat dit gebied niet perse meer uitsluitend een familiekarakter heeft en daarom is het zeker een bezoekje waard.  

Freeride hotspot

Dankzij de aaneenschakeling van diverse bergen, heuvels en skigebieden kun je jezelf prima vermaken zonder ook maar twee keer dezelfde afdaling te doen. Toegang tot echte vrijheid vind je op de Zwölferkogel, Schattberg en in Fieberbrunn. Zodra je de lift uitstapt vind je er verbazingwekkend mooie lijnen, het decor van hoog alpine terrein. Al starend naar de tientallen opties moeten we eerst de beslissing maken of we een tijd hebben voor een langere hike of liever meteen indroppen in de verse sneeuw die ligt te lonken. Terwijl we al het freeride materiaal in orde maken en een pieper-check doen bij een van de check points, maken we een plan.

Alles is hier makkelijk te bereiken. En wil je er echt zeker van zijn dat je het alleenrecht hebt op verse sporen, dan is dat via diverse toertjes of bootpacks vrij goed haalbaar. Het is niet voor niks dat de Freeride World Tour al jarenlang een van hun competities hier in Fieberbrunn houdt. En hoewel dat indrukwekkend klinkt moet je niet vergeten dat er in Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn van alles te doen is voor iedere sportieveling. Geen expert of gevorderde snowboarder of skiër? Dan kies je dus gewoon een van de andere tietallen opties die bij je past. 

Bonuspunten

We besluiten een bootpack te zetten vanaf de Schattberg Westgipfel, rechtstreeks naar de middelste top. Sla je rechtsaf onderweg, net onder de top, dan kom je uit op een lange heuvelrug. De oriëntatie van die heuvelrug is oost, wat betekent dat het zonnetje in de ochtend het sneeuwdek van zijn ijslaag ontdoet.  Aan deze zijde zijn de runs wat korter, ideaal als je niet zeker weet of je bovenbenen het volhouden en dus eerder wil stoppen bij verzuring. We zien vanaf de top een paar hele mooie lijnen.

Er is zoveel te doen! Die zetten we voor morgen maar op ons to-do-lijstje, want het uitzicht op het Steinernes Meer willen we niet overslaan. We dalen via bebost terrein af naar de Zwölferkogel, vroeg of laat kom je vanzelf op de weg naar Hinterglemm uit. De sneeuw tussen de bomen is vers, fluffy maar eenmaal dichterbij het dorp aangekomen, is het even zoeken. We skiën over de besneeuwde weilanden richting de huizen. Linksaf hier, rechts daar, de brug over, een herberg voorbij en dan zien we de lift, de Zwölfkogelbahn. Degene die het kan doen zonder z’n ski’s uit te trekken krijgt bonuspunten.  

Op avontuur

De verbinding tussen Saalbach en Fieberbrunn werkt in ons voordeel. Op de Hochalmspitze zijn er diverse steile drops die uitmonden in speels, heuvelachtig terrein op noordhellingen. Als de toegang te wild is, dan kun je de pistes die onderlangs lopen af cruisen zonder ingewikkelde bootpack. En om het avontuur compleet te maken doorkruis je een paar kleine bergbeekjes waar je dus even op moet letten. En dat kan, afhankelijk van je  conditie en reactievermogen, leuk of juist ongemakkelijk zijn. Je ogen goed open houden is in ieder geval aan te raden, al is het maar om van het mooie landschap te genieten.  

Deze afdaling kun je in principe overal tussen de Hochalmspitze en Spieleckkogel doen. Het is echter wel een goed idee om vooraf even en kijkje te nemen op de site van Fieberbrunn, zodat je weet waar je precies uitkomt. Het terrein kun je op sommige plaatsen namelijk beter niet onderschatten!  

Na een week in dit gebied heb je nog steeds niet het gevoel dat je alles gezien hebt, vooral omdat Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn blijft groeien. Niet perse in grootte, want ze behoren nu al tot een van de grootste gebieden in Oostenrijk. Maar vooral op creatief gebied, wat betekent dat er elke winter wel weer wat nieuws kan vinden. Easy up, wild down dus. 

Wil je meer informatie over dit skigebied ga dan naar Saalbach.com.


Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. De nieuwe uitgave van Soul is ook los te bestellen via de Soul Webshop of in de betere boekhandels. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van