07-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Slingshot Ghost 2020 – Review

Nieuw in de line-up bij Slingshot is de Ghost, een one strutter met een opvallende en vrij extreme Compact Swept C-shape. Het lijkt echt een ‘bolletje’ in de lucht. Wij mochten hem testen.

Slingshot Ghost 2020 - Review

One strutter

Tot voor kort had Slingshot geen one strutter omdat een kite met één strut naar eigen zeggen te veel flappert en daardoor het profiel verstoord en nerveus vaart. Met de komst van het stijvere en vormvastere 4×4 Canopy Tech-doek, waarbij er 4 x 4 verstevigingsdraden door het doek lopen, behoort dat bezwaar volgens Slingshot tot het verleden. En we moeten zeggen dat we weinig geflapper hebben ervaren.

De Slingshot Ghost is een stabiele vlieger en erg licht van gewicht. Dat komt (behalve doordat er maar één strut zit) door de Flyweight-constructie waarbij er zo min mogelijk panelen, stiksels en verstevigingen zijn gebruikt. Doordat de kite zo extreem licht is presteert ie bijzonder goed met lichtweer. Je kunt daardoor makkelijk twee of zelfs drie maten kleiner pakken dan normaal. Wij hebben met de 6 m2 gefoild met zo’n twaalf knopen. En we hebben ermee gefreerided en gesurft met maximaal veertig knopen. Een enorm windbereik dus.

Slingshot Ghost 2020 - Review

In het bovenste windbereik gaat wel de bardruk wat omhoog maar het blijft binnen de perken. De Compact Swept C-shape waarbij de wings behoorlijk naar achteren wijzen geven de kite snelle stuur-eigenschappen en een waanzinnige waterherstartbaarheid. Zelfs bij heel weinig wind. Hij rolt in mum van tijd naar een kant en ‘klimt’ zo weer omhoog. Ook achterwaarts starten gaat makkelijk met de Slingshot Ghost. De bardruk is laag tot gemiddeld zodat je kunt voelen waar de kite zich bevindt tijdens tricks en transitions. Dat werkt heel fijn op een foil. Je kunt de kite dan echt gebruiken als houvast om je balans te behouden.

Lineaire krachtopbouw

De trekkracht aan de trapeze is iets hoger (zeker in het bovenste windbereik), maar omdat je deze kite een paar maten kleiner kunt varen wordt dat prima ondervangen. De krachtopbouw is mooi lineair en dus goed voorspelbaar. Voeg daar de goede sheet&go-eigenschappen bij en je hebt een prima kite voor beginners en foilers. Maar ook (ver)gevorderden zullen z’n makkelijke vaarkwaliteiten waarderen. Wil je echt hoog springen dan kun je beter voor de Raptor gaan, maar de Slingshot Ghost springt ook niet verkeerd. De airtime is heel makkelijk en gecontroleerd. Je zal er geen speedrecord mee vestigen, maar in plaats daarvan ga je wel lekker relaxed over de chop heen. De waveriders zullen z’n uitstekende drift- en korte draai-eigenschappen waarderen, al denken we dat je hem niet in hoge golven moet laat spoelen vanwege de lichtere afwerking.

IRS- bridle zonder katrollen

De Slingshot Ghost heeft een IRS-bridle zonder katrollen, maar met elastieken om zo direct mogelijke stuur-eigenschappen te krijgen. De elastieken nemen de functie van de katrollen over en zorgen ervoor dat de kite een aerodynamische positie inneemt voor een optimale balans en stabiliteit. Op de wingtip zit maar één aanknopingspunt voor de achterlijnen. Je kunt dus niet de bardruk en draaisnelheid tunen. Op de achterlijnen zitten wel drie knoopjes zodat je het windbereik naar boven of beneden kunt aanpassen. Natuurlijk is de ene strut die erop zit een Splitstrut, zoals uitgevonden door Slingshot. Hierbij zit de strut met twee stiksels vast aan het hoofddoek waardoor het één geheel vormt met de kite in plaats dat het onder de kite ‘bungelt’.

Slingshot Ghost 2020 - Review

One Pump Speed System

Het ventiel van de Slingshot Ghost is natuurlijk het door Slingshot uitgevonden One Pump Speed System. Het is nog steeds de beproefde Boston-ventiel waarbij je handig de slang van de pomp kunt vastzetten. Werkt prima, al steekt het wel circa 2,5 centimeter uit. Handig is ook het aparte leegloop-ventiel waardoor je niet het hele Boston-ventiel hoeft los te draaien met de kans dat er zand of andere narigheid rechtstreeks in je bladder kan komen. Bijkomend voordeel is dat je (mocht je niet de juiste adapter hebben voor het Boston-ventiel) je kan de Slingshot Ghost oppompen via dit leegloop-ventiel. Qua kleuren heeft Slingshot niet een paar standaardkleuren maar tal van kleurencombinaties zodat de kans klein is dat je dezelfde kleurencombi ziet op jouw spot.

Slingshot Ghost 2020 - Review

Slingshot Ghost 2020 eigenschappen:

Slingshot Ghost 2020 - Review

Maten, bereik en prijzen

Slingshot Ghost 2020 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Slingshot gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Slingshot Ghost 2020‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van