28-10-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Slingshot Hover Glide FKite V4 – Review

Slingshot was al vroeg bij het hydrofoilen. Tegenwoordig maken ze foils voor windsurf-, surf-, sup-, wing- en kite-boards. Voor het kiteboarden hebben ze een mooi pakket samengesteld, de Slingshot Hover Glide FKite V4, alweer de vierde editie. Een mooie startset die later uit te breiden is met andere wings en masten.

Hover Glide Space Skate-vleugel

Bij deze Slingshot Hover Glide FKite V4 set krijg je een carbon Hover Glide Space Skate-vleugel van 65 centimeter breed en een aspect ratio van 2.8. Met 1504 cm2 mag deze best groot genoemd worden. Hij is ook flink dik. Hierdoor heb je veel lift en kom je snel, maar gecontroleerd uit het water. Een klein beetje snelheid is genoeg. Hierdoor heb je geen grote kite nodig. De Space Skate speelt in op de nieuwe trend van een grote vleugel gecombineerd met kleine kite en board.

Opvallend aan de Slingshot Hover Glide FKite V4 is het dihedraal ontwerp waarbij de vleugel omhoog wijst. Meeste merken gebruiken een anhedraal ontwerp waarbij de vleugel naar beneden wijst. Dihedraal geeft stabiliteit en een los vaargevoel. Op het water voelt het direct vertrouwd aan en zeker niet log. Levendig zonder dat het nerveus is. Dat is erg fijn tussen de golven. Je flowt van de ene golf naar de andere. Eenmaal op de golf behoud je makkelijk je snelheid. Je kan hem zelfs als golfsurf-wing gebruiken, zonder kite dus. Dit is niet een pure beginners-vleugel die je na je beginnersfase wilt verkopen.

Slingshot Hover Glide FKite V4 - Review

Hoogtelopen is geen probleem

Tijdens transities behoud je makkelijk snelheid met de Slingshot Hover Glide FKite V4 en zak je niet snel het water in. De Space Skate is niet supersnel, maar snel genoeg. Vaar het board niet met een snelle kite omdat de vleugel dan beetje nerveus kan gaan worden op hoge snelheden. Je kan er dan beter een snellere vleugel onder zetten. Hoogtelopen is geen probleem en, net zo belangrijk bij een freeride- en surffoil, met de wind meegaan ook niet. De wing heeft weinig druk nodig van de kite om op gang te blijven.

Aluminium mast van 71 centimeter

De aluminium mast van de Slingshot Hover Glide FKite V4 is met 71 centimeter een mooie maat zodat je als beginner niet te hoog gaat. Deze maat is goed te controleren en hoog genoeg voor gemiddeld hoge golven. Slingshot heeft nog een 46, 61 en 90 centimeter mast dus je kunt altijd nog switchen. Slingshot heeft één lengte van de aluminium fuselage van 61 centimeter. In de fuselage kun je gebruik maken van een A- en B-positie voor bevestiging van de mast.

Slingshot Hover Glide FKite V4 - Review

De A-positie is meer naar voren en bovenop de vleugel en de B-positie meer naar achter. De B-positie geeft een snellere lift, maar dat is bij de Space Skate niet nodig omdat je er bij deze al zo snel uit het water komt. Later kun je bij gebruik van andere vleugels de B-positie alsnog gebruiken. Ook voor bij het golfsurf-foilen kan het nuttig zijn. Het is handig dat je die keuze hebt en geen nieuwe fuselage nodig hebt.

Achtervleugel is van carbon

De achtervleugel van de Slingshot Hover Glide FKite V4 is van carbon en meet 42 centimeter. Slingshot maakt gebruik van het track-systeem met vier bouten en is uit te wisselen met andere merken die ook dit systeem hebben. Het in elkaar zetten, moet je even onder de knie krijgen maar als je eenmaal weet welke schroeven waar komen dan gaat dat vrij rap.

De Slingshot Hover Glide FKite V4 is niet de lichtste foilset maar wel een van de stevigste en duurzaamste. Bij deze set krijg je een prachtige tas waarbij je alles netjes kunt opbergen. De voor-en achtervleugel gaan in de met zacht velours gevoerde compartimenten. Bij de voor- en achtervleugel zitten ook neopreen covers. In de tas zit standaard de inbussleutels bij die je nodig hebt en vet om de bouten mee in de smeren zodat het weer makkelijk uit elkaar te halen is. Heel netjes en handig allemaal. Je hoeft er alleen een kruiskopschroevendraaier bij te doen om de foil op het board te zetten en je bent all set.

Eigenschappen van de Slingshot Hover Glide FKite V4:

Slingshot Hover Glide FKite V4 - Review

Prijs: € 999,-
In combinatie met een Alien Air of Dwarf Craft board € 1.599,-

Lees onze review over de Slingshot Dwarf Craft 4’6 hier!


Voor meer informatie over deze Slingshot Hover Glide FKite V4 kun je naar de website van Slingshot gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Slingshot Hover Glide FKite V4‘ komt uit Access #3 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van