04-01-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Slingshot Machine V1 – Review

De naam van de nieuwe kite van Slingshot, de Machine (V1), werd al eerder gebruikt in 2005. Dat was destijds een lichtweer freeridekite in grote maten. Er was zelfs een 20,5m2 van. Voor 2022 is de naam weer van stal gehaald, maar deze keer is het een big air high-performance freeridekite.

Slingshot Machine V1

De nieuwe Slingshot Machine V1 is de niet de opvolger van de Machine uit 2005 omdat ze zo verschillen in type. Vandaar dat Slingshot het toch versie 1 heeft genoemd. In vergelijking met de vorige big air high-performance freeridekite, de Raptor, heeft de Slingshot Machine V1 een compleet nieuwe geometrie. De aspect ratio is omhooggegaan waardoor de kite iets verder vooraan in het windvenster zit. Hierdoor kun je makkelijk hoogtelopen.

Slingshot Machine V1

De Slingshot Machine V1 heeft minder panelen, waardoor de kite minder stiksels heeft wat weer voordelig is voor het totaalgewicht. Wat ook bijdraagt aan een laag gewicht is het gebruik van het Teijin 4 x 4 Canpoy Tech-doek waarbij er 4×4 verstevigingsdraden door het doek lopen. Dit is wel iets zwaarder dan traditioneel doek met 2×2 draden maar wel sterker, stijver en duurzamer waardoor er minder zwaar Dacron-doek gebruikt hoeft te worden in de rest van de kite. Voordeel van dit stijve doek is dat de Slingshot Machine V1 goed vormvast is. Een vormvaste kite geeft stabiliteit en directe stuureigenschappen. Dat laatste wordt versterkt doordat er geen katrollen of ringen in de bridle zitten die vertragend werken. Deze bridle is overigens helemaal opnieuw ontworpen en maakt gebruik van 25% dunnere lijnen waardoor het minder weerstand heeft in de lucht.

Slingshot Machine V1

De Slingshot Machine V1 reageert echt supersnel op stuurimpulsen en gaat snel door de lucht. Maar de feedback op de bar is goed zodat je altijd voelt waar de kite zich bevindt in de lucht. Springen is een lust. Je moet je timing even op orde hebben omdat de Slingshot Machine V1 zo snel is, maar als je eenmaal gewend bent, schiet je snel hoog de lucht in. Als je de bar aangetrokken houdt krijg je voldoende feedback van de kite. Voor old school tricks heb je alle tijd omdat de hangtime super lang is. Doordat de Slingshot Machine V1 zo stabiel is kun je hem lang houden in toenemende wind. En doordat je hem zo lang kunt houden kun je nog hoger en verder springen. Loops draai je met gemak en met veel controle.

Slingshot Machine V1

Verder heeft Slingshot het One Pump-systeem onder handen genomen en de diameter van de buisjes groter gemaakt waardoor je de kite sneller oppompt en laat leeglopen. De positie van de buisjes is aangepast zodat het meer gestroomlijnd en duurzamer is. Nast het grote (oppomp)ventiel zit een apart leegloop ventiel. Op de wingtip zitten drie instelpunten om de bardruk en handeling te regelen. De connectie met de voorlijnen van de bar zijn een lus en voor de achterlijnen een knoop.

Slingshot Machine V1

De Slingshot Machine V1 vaart je met een lage V-splitsing. De struts zijn dun maar niet zo dun als de Micro-struts van de SST V6. De tas waarin de Slingshot Machine V1 zit is ook het noemen waard. Het is een mooie luxe duffelbag die je ook kunt gebruiken als reistas. Voor mensen die fan waren van de oude Machine zijn er ook twee lichtweer-edities: een 15 en 17 m2. Maar deze keer trekken ze niet als een tractor en sturen ze wel een stuk directer.

Slingshot Machine V1

Maten, bereik en prijs

Slingshot Machine V1

website: www.slingshotsports.com


Dit artikel “Slingshot Machine V1” komt uit Access #4 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van