10-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Slingshot RPM V12 2020 – Review

Versie 12 van de legendarische RPM heeft weer wat tweaks ondergaan om de kite te verbeteren. De grootste verandering is wel het gebruik van een nieuw doek, 4×4 Canopy Tech.

Een RPM is te herkennen door z’n opvallende verschijning met zeer brede wingtips en korte C-vorm. Voor 2020 komt de kite met 4×4 Canopy Tech-doek. Slingshot is afgestapt van het doek dat ze jarenlang hebben gebruikt: was het oude doek versterkt met 1×1-draad, het nieuwe doek is versterkt met 4×4-draden. Het 1×1-doek is lichter maar 4×4 is behalve sterker, scheurbestendiger en duurzamer ook stijver. Hierdoor kan er minder zwaar materiaal gebruikt worden elders in de kite waardoor het totaalgewicht van de vlieger naar beneden is gegaan. Stijver doek geeft ook een meer vormvaste kite en een vormvaste kite geeft meer directheid en stabiliteit. In vergelijking met z’n voorganger reageert de Slingshot RPM V12 dan ook sneller op stuurimpulsen en is de top-end iets verbeterd.

De C-vorm

De C-vorm is nog iets ronder geworden zodat-ie een kleinere radius heeft gekregen. Met name bij kiteloops en het golfrijden kun je dit goed voelen. De Flyline-bridle is een IRS-bridle met elastieken waar katrollen aan zijn toegevoegd. Normaal is het zo dat als je de kite een kant op stuurt je één kant van de kite belast en de andere bijna niet waardoor de kite vervormt. De elastieken zorgen ervoor dat er toch spanning staat op de andere kant waardoor de krachten beter worden verdeeld en de kite bijna niet vervormt. De toevoeging van katrollen geeft meer stabiliteit doordat de kite de meest aerodynamische vorm aanneemt.

In vergelijking met z’n voorgangers is de Flyline- bridle simpeler dan de IRS-bridle waarbij je goed moest opletten of deze niet gedraaid zat bij het aansluiten op de voorlijnen. Bij de Flyline maakt het niet uit, deze draait zichzelf goed. De Slingshot RPM V12 is uitgerust met splitstruts waarbij de struts met twee stiksels tussen het doek worden bevestigd in plaats dat het met één stiksel onder de kite ‘bungelt’. Zo zijn ze beter geïntegreerd in de kite en dat komt de vormvastheid ten goede. Er zijn meerdere instelpunten op de wingtips zodat de kite naar jouw wens, niveau en omstandigheden kan worden ingesteld. Slingshot was een van de eerste met een one-pump-systeem en deze is in de loop der jaren verder gefinetuned. Het uiteinde van de slang van je pomp kan direct op het ventiel worden aangesloten.

Freeride big air kiteloop-kite

De Slingshot RPM V12 is doorontwikkeld van een pop&slack line wakestyle kite naar een freeride big air kiteloop-kite zonder al te veel van de eerste kwaliteiten te verliezen. Zo is unhooken nog steeds erg makkelijk. Uitgehaakt behoudt de kite vrijwel dezelfde druk en is daardoor eenvoudig te controleren. Je hoeft de depowertrim niet aan te trekken. Zo kun je je volledig focussen op je afsprong en trick. Er zijn maar weinig andere vliegers die deze eigenschap hebben zoals de RPM. Normaal gesproken krijg je een flinke portie power zodra je unhooked gaat. Je kunt hem ook nog wat tunen voor meer freestyle (meer bardruk voor big air) of wakestyle (kite zit meer achter in het windvenster voor betere slackline drift) door op de leading edge te kiezen tussen twee bevestigingspunten van de bridle.

De wakestyle setting is ook fijn voor als het hard waait. Dan verminder je de bardruk. Springen met de RPM gaat prima. Met name in harde wind. De kite is dan zeer stabiel en voorspelbaar waardoor je snel zeker zult voelen. Loops gaan heerlijk, mede doordat de heel brede wingtips veel druk genereren tijdens de draai. Deze druk is makkelijk te handelen doordat de Flyline-bridle deze druk goed verdeelt. Je voelt altijd waar de kite zich bevindt. Belangrijk bij de RPM V12 is dat je de kite hard genoeg oppompt, zeker 10 psi. Zo behoudt de vlieger het beste z’n vorm: met name voor de zeer brede wingtips is dit belangrijk.

Slingshot RPM V12 eigenschappen:

Onze conclusie

De Slingshot RPM V12 is de one for all kite van Slingshot. Zeer breed inzetbaar: wakestyle, freestyle, freeride, bigair, loops tot golfrijden, hij doet het allemaal met verve. En niet alleen voor specialisten. Beginners tot aan expert kiteboarders zullen er vreugde aan beleven.

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Slingshot gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van