30-09-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Slingshot Sci-Fly XR Review

De Slingshot Sci-Fly XR heeft een modern shortboard design en is ontworpen voor strapless freestyle, freeride en golfrijden. Voor 2021 komt het board in een nieuwe XR-constructie met nieuwe pads.

Slingshot Sci-Fly XR Review

De Slingshot Sci-Fly XR-constructie bestaat uit een eps-schuimkern met daaromheen fiberglas-lagen en een laag bamboe onder de voorste voet. Dit zorgt ervoor dat het board sterk en duurzaam is. Verder loopt er brede strook van carbon-tape van de tail tot de neus in zowel dek als bodem om het board meer stijfheid te geven. Onder de achterste pad zit een laag carbon die over de rail loopt voor directere stuur-eigenschappen en het voorkomen van deuken door de hiel. Om de rail bij de voorste voet zit een Vector-net om deuken te voorkomen.

Slingshot Sci-Fly XR Review Slingshot Sci-Fly XR Review

De rails van de Slingshot Sci-Fly XR zijn grab-rails zodat die lekker vastpakken bij het tillen op het strand en natuurlijk tijdens aerial-tricks op het water. Er zijn inserts voor voetbanden. De achterste zitten direct boven de vin voor maximale controle. Standaard worden er FCS Reactor-vinnen bij het board geleverd. Dit zijn niet de stijfste maar voldoen goed. Je kunt deze vinnen direct in de thruster setup FCS II-vinboxen klikken, geen schroefje en sleuteltje nodig. Erg handig en makkelijk. Standaard zit er een front- en een tailpad bij. Deze hebben ribbels en blokjes en geven prima grip. 

Slingshot Sci-Fly XR Review

Qua vorm heeft het board een typisch vierkante strapless freestyle outline met parallelle rails. Strapless freestylen gaat de Slingshot Sci-Fly XR dan ook makkelijk af. Het board is licht en je popt het makkelijk los van het water. De brede neus vangt de wind en in de lucht laat het board zich door z’n korte lengte en lage gewicht goed controleren. De rails zijn best rond en alleen het laatste stuk achter bij de tail is scherper. Hierdoor moet je iets meer met de achterkant edgen voor maximale grip. De pop is door de carbon-tape en tail prima. Doordat de rails zo rond zijn presteert het board erg goed bij het golfrijden. Iets dat je niet veel ziet bij strapless freestyle-boards. De Slingshot Sci-Fly XR ligt los op het water en laat makkelijk korte en lange bochten toe met veel controle.

Slingshot Sci-Fly XR Review Slingshot Sci-Fly XR Review v

Deze bochten kosten niet veel kracht en je blijft goed planeren zodat je snelheid behoudt om tegen de lip te knallen of om het brekende gedeelte te surfen om de golf verder af te rijden. De wing in de tail begint vroeg, al ter hoogte van je achterste voet. Hierdoor heeft het een relatief smalle tail en dat is goed voor de wendbaarheid. De Sci-Fly wil graag iets achterop gevaren worden bij bottom- en topturns. Door de flinke rockerlijn gaat-ie soepel van steile golven af. Knap voor zo’n kort board met brede neus. Worden de golven sneller dan mis je iets controle maar dat zal op de Noordzee niet snel gebeuren. Daarvoor heeft Slingshot de Tyrant in de line-up. Maar deze vaart niet zo makkelijk als de Sci-Fly. Dan zou je zeggen dat zo’n krom board als de De Slingshot Sci-Fly XR niet goed hoogte kan lopen en niet snel planeert maar niets is minder waar. Hoogtelopen en planeren gaan prima. Net beginner af tot aan expert kiteboarders zullen dit board waarderen. Kortom de Sci-Fly is uitstekende keuze voor Noordzee-surfers die en golven willen rijden én willen springen.    

Slingshot Sci-Fly XR Review v

Prijs € 1.049,-

www.slingshotsports.com

Deze review over de ‘’De Slingshot Sci-Fly XR  komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van