Snowboarden in Amerika – Roadtrip

Er zijn veel manieren om de Verenigde Staten van Amerika te verkennen, per snowboard is er een van. Het Nitro-team ging twee weken lang city trippen, skateboarden en snowboarden in Amerika. Van het drukke San Francisco, Californië, tot aan de woestijn van Moab, Utah.

Snowboarden in Amerika - Roadtrip

Zestienhonderd kilometer lange roadtrip

Als je dan toch zo ver van huis gaat, kun je maar beter alles meenemen waarvan je denkt het eventueel nodig te hebben tijdens een zestienhonderd kilometer lange roadtrip. Gelukkig hadden we iemand mee die goed was in Tetris, alleen hij slaagde erin om elke dag alles in de auto te krijgen. En dat was niet niks: van skateboard (als je in San Francisco begint, moet je een skateboard meenemen, doe je dat niet dan zou dat een beetje hetzelfde zijn als naar een skigebied gaan zonder snowboard) tot snowboard en van splitboard tot voetbal.

We hadden veertien dagen de tijd om deze reis te maken en uiteraard zoveel mogelijk te zien en te doen. En het leek alsof de weergoden ons toelachten, er was een vers pak sneeuw onderweg naar onze bestemming. Met twee auto’s, zes riders en een dozijn tassen begonnen we na een paar dagen in San Francisco aan de rit naar het oosten, als eerste stops Boreal Mountain en Lake Tahoe. Omdat onze route wel gepland was, maar niet vastgelegd, waren we flexibel genoeg om in geval van nood van richting te veranderen. Dat wil zeggen dat we, in het geval de lente op de ene bestemming te vroeg zou beginnen, we de sneeuw gewoon achterna konden jagen op weg naar een ander gebied. Eerst maar even kijken hoe Boreal Mountain erbij lag tijdens deze koude week in maart.

Snowboarden in Amerika - Roadtrip

Spring snow in Amerika

Boreal Mountain is een bijzonder resort. Ze hebben grote stappen gemaakt als het gaat om het beschermen van de planeet. Hun doel om de CO2-uitstoot, en daarmee de ecologische footprint, met vijftig procent te verlagen is bijna bereikt. En dat wordt zeer gewaardeerd door iedereen die dit stukje natuur wil verkennen. Onze eerste bochten van de trip maakten we hier en in het nabijgelegen Sierra in Tahoe skiresort. Wat voelde het goed om over die witte hellingen te rijden! Easy runs om de benen op te warmen, rondjes draaien to get back in the game. De hellingen af snowboarden in Amerika voelde als deelnemen aan een menselijke slalomrace, maar het was geen slechte start van de dag. Het was druk en ook al hadden we plezier, er was behoefte aan meer. Veel meer.

Het ging ons helemaal niet om de grootste tricks, de vetste jumps, of het stellen van moeilijk haalbare doelen, wat wij wilden was simpelweg snowboarden in Amerika…no strings attached. Zoals vroeger. We wilden deze momenten delen met elkaar, met vrienden, in real life in plaats van online. Dat was waar we naar streefden.

Plus wat betere sneeuw… We waren allemaal down voor een spring-shred, maar ook hier in de VS had de winter alle records verbroken. En dat betekende dat we naar echte poeder verlangden en we wisten dat het nog ergens te vinden was. Het weerbericht beloofde veel goeds in Utah. Hoewel het al maart was, leek het daar wel januari. Het enige wat we wilden doen, voordat we aan een tien uur durende reis zouden beginnen, was de dump verifiëren bij een paar vrienden in Salt Lake City. En ja hoor…na de bevestigde telefoontjes besloten we verder naar het oosten te rijden. Veel verder.

Recyclede kickers

Vanaf Lake Tahoe is het ongeveer negenhonderd kilometer naar Salt Lake City. Elke kilometer die we aflegden tijdens, inclusief een korte tussenstop in Reno om het lokale skatepark te verkennen, voelde voor ons als een echte roadtrip. Je ziet altijd meer dan verwacht onderweg en het avontuur vind je op elke hoek van de straat. Vooral op plaatsen waar je nog nooit eerder bent geweest, of die je wellicht één keer eerder hebt gezien. Nog een beetje traag van de lange rit voelde de koude lucht en verse vlokken in onze gezicht als een soort wake-up call. Deze keer hoefden we niet op te warmen in het resort, we doken meteen de backcountry in van Brighton.

Dezelfde vrienden die bevestigden dat de sneeuw hier beter was, gaven ons ook de locatie van een spot die we moesten checken. Slechts twee weken geleden waren zij zelf daar om een enorme kicker te bouwen die nu, met een verse lading sneeuw, zeer bruikbaar was voor recycling. Zeggen dat deze dag de beste was, kan simpelweg niet, omdat appels niet met peren vergeleken kunnen worden. Maar, deze dag stond zeker in de top vijf. De bluebird sky, de grote hoeveelheid poeder en de kleine hoeveelheid werk om de kicker te shapen, het was precies wat ons hartje begeerde.

Snowboarden in Snowbird, Amerika

Na de bluebird-dag in Brighton, trof een enorme sneeuwstorm niet alleen dit resort, maar ook alle omliggende gebieden. We reden door naar Snowbird, waar de bergtoppen meer dan 3.300 meter hoog zijn, iets hoger nog dan in Brighton. In deze twee opeenvolgende dagen was de zon nergens te bekennen. In plaats daarvan werden we overladen met heel veel verse poeder. Het enige wat we konden doen, was buitenspelen als kleine kinderen.

Het resort was de speeltuin. Sidehits, tree runs, jibben, grote jumps, kleine hits, Vitelli-turns, drops, rails, sprays en crashes… need to say more? Er was geen stoppen aan het snowboarden totdat de laatste lift omhoogging. In Utah is het terrein vrij uniek. Er is niet alleen een grote kans op een pak verse sneeuw, maar de bergen zijn ook veel hoger dan in Californië. Je ziet het misschien niet, maar als je er eenmaal bent, voel je het.

Bossen zijn steiler en ze reiken ook helemaal tot aan het hoogste punt van het resort. Ooit een tree run gedaan die start op ongeveer 3.000 meter hoog? Wees goed voorbereid wanneer je besluit dit gebied te verkennen, want met slappe bovenbeentjes kom je hier nergens. Maar dat is niet het enige interessante dat Utah te bieden heeft. Wat dacht je van het verkennen van de woestijn, terwijl je op zoek bent naar met sneeuw bedekte toppen? Dat kan dus ook. Nog geen vierhonderd kilometer verder naar het zuidoosten ligt Moab, aan de voet van de bergen en de woestijn.

Snowboarden in Amerika - Roadtrip

Into the wild

Op weg naar onze eindbestemming besloten we ons dan ook op te warmen in de woestijn tussen Salt Lake City en Moab. Moab ligt in het Arches National Park en is de perfecte plek voor liefhebbers van mountainbiken, kajakken, hiken, parachutespringen of vissen. Wie dacht dat de woestijn je alleen het ultieme zomergevoel zou geven, heeft het echter mis. Er zat geen limiet op onze zin om te snowboarden hier in Amerika, dus waarom niet op zand?

Sandboarding is een ding. Maar in deze tijd van het jaar ben je hier in Amerika ook van harte welkom om te snowboarden. Hoewel er niet veel wegen zijn die hoog de bergen in leiden, zijn de wegen die er wel zijn meestal volledig bedekt met sneeuw. Een veel voorkomende manier om de bergen in te gaan is met een sneeuwscooter, of met een jeep uitgerust met kettingen. Dat klinkt veelbelovend, maar wij hadden geen van het bovenstaande. We reden diep de woestijn in en zagen aan de horizon witte toppen verschijnen.

Snowboarden in Amerika - Roadtrip

Dit is wat snowboarden in Amerika betekent

Het was een raar gevoel, weten dat we morgen ons T-shirt zouden inwisselen voor een jas. We reden zo hoog mogelijk, precies tot daar waar de sneeuw begon. Daar, op de sneeuwgrens, zetten we onze tenten op en maakten we een klein basiskamp. Kampvuur en marshmallows inbegrepen. Je kunt zeggen wat je wilt, maar kamperen met sneeuw aan de ene kant en de woestijn aan de andere kant is niet iets dat je op veel plaatsen in de wereld zult vinden. Voor de meesten van ons was het splitboarden zelf al een behoorlijk avontuur, maar op een berg als deze was die ervaring echt uniek. De volgende dag bereikten we de grote witte face die ons vanaf het begin had aangestaard.

Earn your turns, was het credo. De lange hike eerder die morgen, maakte de afdaling des te zoeter. We reden met big turns en bliezen de leftovers van de grote sneeuwbui in elkaars gezichten. Dit is wat snowboarden betekent, dit is waarom we hier in Amerika zijn. We konden geen betere manier verzinnen op de reis te beëindigen.

Snowboarden in Amerika - Roadtrip

Tekst: Mirte van Dijk/Benny Urban
Beeld: Markus Rohrbacher


Dit artikel ‘Snowboarden in Amerika‘ komt uit Soul Magazine #1 2020. Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van