09-02-2022 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Snowboardfotograaf Evgeny Pavlov

Evgeny Pavlov uit Sint-Petersburg werkt vaak onder extreme omstandigheden. Van de inner city’s van Sint-Petersburg, Moskou en de back country van Lapland tot het heuvelachtige Moermansk net boven de poolcirkel. Een snowboardfotograaf met een voorliefde voor de Sovjet-architectuur.

Jaren geleden, toen ik zelf nog op het board stond, raakte ik geblesseerd tijdens een snowboardwedstrijd. Ik kon een tijd lang niet meer snowboarden, maar zat vol met energie. Toen ik een vintage camera uit een tweedehands winkel kreeg om me op te vrolijken startte ik diezelfde dag nog met foto’s maken. Maar ik moest heel veel leren. Elke dag leerde ik beter werken met de camera. Ik las tot diep in de nacht artikelen over fotografie. Daarnaast zocht ik alles op wat ik nodig had om een betere fotograaf te worden.

In die periode werkte ik als architect met een vast contract en een zekere toekomst. Echter, mijn interesse en liefde voor de fotografie in combinatie met het snowboarden nam toe. Het werd een dusdanige belangrijke plek in in mijn leven dat ik het roer omgooide. Ik koos voor avontuur en een lege portemonnee. Het was een van de beste beslissingen in mijn leven.

STIJL

Rusland is een enorm groot land en elke regio op zich is uniek. Het is niet makkelijk om een van de vele bijzondere plekken uit te kiezen of er een uit te lichten. Simpelweg vanwege de enorme verscheidenheid aan mogelijkheden op snowboard gebied. Iedereen, wel of geen snowboarder, heeft zijn eigen connectie met een locatie die ervoor zorgt dat die plek een bijzonder karakter krijgt. Als ik uit ga leggen waarom Rusland een bijzonder mooi en uniek land is voor fotografie, dan is dat dus uitsluitend vanuit mijn eigen ervaring en perspectief natuurlijk.

EMOTIE

Voor mij gaat fotografie niet alleen over het vastleggen van een bepaald moment. Ik wil dat mensen zichzelf voelen. En ik wil dat de kijker dezelfde emoties krijgt als ik op dat moment had. Alleen zo kan ik mijn eigen ervaring als snowboardfotograaf met een ander delen. Ongeacht of ik op de top van een windmolen sta, van een ongelooflijk mooi uitzicht geniet of tussen de armoedige huizen in Moermansk sta die verlicht worden door het noorderlicht. Je weet dat er verlaten kleine steden op het Kola-schiereiland zijn waarbij je jezelf totaal niet kan voorstellen hoe mensen er overleven. Dit is waarschijnlijk de charme van fotografie in Rusland: zodra je de grote steden verlaat, duik je terug in de tijd.

Er zijn eindeloos veel opmerkelijke gebouwen en constructies uit het Sovjettijdperk, esthetisch mooie objecten die indruk maken op de meest verfijnde manier. Rusland is een paradijs voor liefhebbers van stedenbouw en fotografen die gek zijn op ongewone mooie natuurlocaties, dit komt door eindeloze steppen, rotsachtige bergen, wereldberoemde Siberische bossen, zeeën en nog veel meer. Het is makkelijker om op te noemen wat we niet hebben in Rusland, in plaats van wat we wel hebben.

STORY

Het idee voor een shot en de creativiteit die je daarbij nodig hebt, op alle vlakken zoals invalshoek, licht en setting, zijn voor mij het allerbelangrijkste tijdens het fotograferen. Je moet in staat zijn om in slechts met één beeld een verhaal te vertellen. Dat shot moet tegelijkertijd uniek zijn, een eyecatcher, adembenemend. En dat is waar de meest creatieve ideeën vandaan komen.

De reden dat specifiek snowboardfotografie zo belangrijk is voor mij, is omdat de sport zelf diep in mijn ziel geworteld zit. En toen ik zelf net begonnen was met snowboarden, wilde ik en mijn vrienden zo graag een gaaf shot, een mooie foto van onze tricks, de progressie die we boekten, maar ook het avontuur an sich. We hadden niemand om ons heen die dat kon. Toen ik zelf eenmaal begon met fotograferen kon ik zo genieten van de blijdschap als ik iemand zijn shot liet zien, dat is nog altijd zo.

Urban snowboardfoto Evgeny Pavlov
Rider – Cees Wille

URBAN

Er zijn veel steden in Rusland die perfect geschikt zijn voor snowboarden op straat. Mijn geboorteplaats Sint-Petersburg is er een van. Bijna elk jaar hebben we een railjam-evenement, snowboarden wordt populairder en er komen steeds meer jonge riders opdagen. Een stel lokale snowboardfotograaf crews reist door het hele land om te filmen en te snowboarden. En die films worden op premièredagen zeer warm onthaald door de scene. De stad is echter vrij vlak. Daarom gaan we vaak naar het heuvelachtige Moermansk. Dit is de stad boven de poolcirkel waar al veel Europese en Amerikaanse snowboard crews zijn geweest. Ook zijn er eindeloos veel goede plekken in Moskou te vinden en Krasnaya Polyana is het paradijs voor poederliefhebbers. Deze plek is uniek, omdat je na het snowboarden een uur of wat later kunt gaan surfen.

Evgeny Pavlov snowboardfoto
Rider – Cees Wille

MOTIVATIE

En nu wordt alles nog interessanter. Ik reis veel en ontmoet continu nieuwe mensen. Ook word ik enorm geïnspireerd door hun manier van snowboarden en hun visie op de sport. Ik ben verslaafd geraakt aan reizen naar interessante plekken waar ik nog niet eerder ben geweest. Alles is anders: architectuur, cultuur, mensen. Ik heb veel plaatsen in Rusland bezocht. Van noord tot zuid, van oost tot Siberisch west, maar er zijn er zoveel meer waar ik nog heen wil. Bovendien kun je dezelfde locatie meerdere keren bezoeken en steeds weer nieuwe emoties en indrukken opdoen. Soms vind je een Sovjet-reuzenrad met gebarsten verf, een huis met een interessante geschiedenis, of een vuurtoren gehuld in mist. Er is genoeg te zien.

Laten we ook de natuur niet vergeten. Deze bergen trekken me altijd. Ik klim graag op de top. Het maakt niet uit of het een hoge berg is of een dak in de stad. Als snowboardfotograaf leer elke trip weer iets bij, van het scheppen van een goede back country kicker tot het bereiden van de beste chicken salad ooit. Als gevolg hiervan is mijn liefde voor het snowboarden gaan groeien. Het motiveert me en maakt me vandaag een gelukkiger mens dan gisteren.

 Evgeny Pavlov Sovjet-reuzenrad foto
Evgeny Pavlov snowboardfoto
Rider – Anton Borodachev
Evgeny Pavlov snowboardfoto
Rider – Len Jørgensen

FOCUS

Meestal is het ver onder het vriespunt tijdens een shoot. De rijders zijn eraan gewend, maar het cameramateriaal niet. Als snowboardfotograaf moet er 100% zeker van zijn dat mijn batterijen niet leeglopen door de kou en dat de flitsers niet onverwachts stoppen. Elke spot en trick tegenwoordig zo extreem moeilijk is, kun je het jezelf als fotograaf niet permitteren om het shot te missen.

De rijders nemen veel risico’s, vragen of ze de tricks willen herhalen omdat de flitser niet afging is een no go. Dus zorg ik dat ik altijd genoeg (volle)batterijen bij me heb en een volle maag. Je weet namelijk nooit hoelang je onderweg bent. Vaak is de tijd een beperkende factor. Als het mogelijk is meerdere spots op een dag te doen dan moet je daarvoor gaan. Soms ben je een volledige dag bezig met het vastleggen van één trick. Je wil dan absoluut geen risico lopen het shot te missen.

PASSIE

Ik vind het fantastisch dat er nog steeds nieuwe snowboard magazines verschijnen. Sommige snowboardfotografen, zoals Matt Georges, Jérôme Tanon, Silvano Zeiter en Mike Yoshida maken hun eigen magazines en fotoboeken. Hierdoor blijft de branche in leven en het resultaat mag gezien worden. Snowboardfotografen werken niet om rijk te worden, maar zijn volledig toegewijd aan het werk dat ze doen. Dat is pure passie. Hierdoor zullen ze doorgaan met het maken van nieuwe meesterwerken, creatiever en onvoorspelbaarder zijn en een nieuwe techniek gebruiken om een foto te maken die mensen nog nooit hebben gezien. Zolang de snowboarders jaar na jaar hun grenzen weten te verleggen en nieuwe tricks weten te bedenken, ben ik er vrij zeker van dat hetzelfde zal gebeuren met het artistieke niveau binnen de snowboardfotografie.

Evgeny Pavlov snowboardfoto
Rider – Kas Lemmens
Evgeny Pavlov snowboardfoto
Rider – Enni Rukajarvi
Evgeny Pavlov snowboardfoto
Rider – Brandon Davis

TEKST & BEELD EVGENY PAVLOV


Voor meer snowboard nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van