14-09-2016 - Surfen, Nieuws

Face2Face

Surf Benelux ging met acht surfers, vier man cameracrew en een ondersteunend team op zoek naar de ultieme golf in Marokko. De topsurfers uit de Benelux zouden zich op deze reis moeten bewijzen in heftige omstandigheden, zichzelf pushend tot het uiterste. Dit alles om uiteindelijk de Benelux Kampioenschapstitel 2015 mee naar de Lage Landen te nemen. De O’Neill Face2Face was aan!

Na een bewogen vlucht, waarbij de douane en politie meerdere malen betrokken was, zette het gezelschap voet op Marokkaanse grond. Wel zonder de drone van SurfBenelux, spionagemateriaal was helaas niet toegestaan. In een slinger reed het surfteam achter elkaar door het hectische verkeer. Eenmaal aangekomen bij het BoardX House in Imsouane, kon dan ook niemand wachten om even lekker uit te rusten op bed, bij het zwembad of aan zee. Toen in de namiddag iedereen zijn energie terug had gevonden en de eerste, van vele, witte broden de magen hadden bereikt, werd er voor het eerst gesurft onder de overheerlijke zon.

maroc-5

In het dorpje van Imsouane is het moeilijk verdwalen. De weinige straten leiden allemaal naar zee, waar enkele eethuisjes, supermarktjes en souvenir winkels gevestigd zijn. De wandeling naar het dorpspleintje werd meerdere malen op een dag bewandeld: voor de surf, voor een kleffe hamburger, een zoet Marokkaanse theetje of voor de broodnodige wifi, waar geen van alle reizigers zonder kon. Daar, aan het einde van een stoffige straat, ontdekten de surfers al snel het notenbarretje. De geuren die uit het stalletje kwamen waren zo aantrekkelijk dat iedereen er een dagelijkse routine van maakte om warme cashews, gesuikerde pinda’s en walnoten te halen.

De swell begon langzaam te bouwen en de groep kon zich opmaken voor een van de beste surfdagen van de trip. Twee auto’s werden beladen met planken, camera’s, nootjes en water. Onderweg werd er nog gestopt voor de broodnodige Nutella en bananen. Voorbij Boilers was de eindbestemming Dracula’s waar surfers Remi Petersen, Pascal van der Mast, Kaspar Hamminga, Fabian Salawanej, Roy van Eijk en Pepijn Tigges te water gingen. De entree naar het water was nogal een opgave. Al glijdend op hun kont vanaf de rotsen kwamen de surfers aan de waterrand. Het was een lange paddle out naar de twee meter hoge wanden, die -zoals gehoopt- zo lang waren dat de benen verzuurden. De mannen leefden zich uit en sommigen pakten daar de langste golf van hun leven. Na 2 uur kwamen de eerste surfers, hier en daar gehavend door de klim langs de rotsen, uit de zee. Toen iedereen omgekleed was en klaar om te vertrekken, bedachten ze zich dat ze nog iemand misten: “waar is Pepijn eigenlijk?” In de verte zagen zij een blonde surfer sjokken. “Tja, ik had geen flauw idee waar ik er uit moest, dus ik ben bij het volgende strand eruit gegaan”. Pepijn had geen zin in het beklimmen van rotswanden en had twintig minuten op blote voeten over het hete asfalt en tussen de cactussen gelopen.

De swell begon langzaam te bouwen en de groep kon zich opmaken voor een van de beste surfdagen van de trip.

De gehele crew at s’ avonds als vaste prik met z’n allen bij een lokale familie in het restaurant. Na een lange surfdag werd de verse vis, salades en tagines dan ook snel naar binnen geschranst. Na de maaltijd werd het wedstrijdschema voor de volgende dagen bekend gemaakt. De swell zou wel eens goed kunnen uitpakken op spot Tamri. De junioren en vrouwen konden zich gaan klaar maken voor hun eerste wedstrijddag van de O’Neill Face2Face.

Op de vierde dag gingen de eerste heats van start op Tamri Plage. Een mooie A-frame kwam het De swell begon langzaam te bouwen en de groep kon zich opmaken voor een van de beste surfdagen van de trip. strand opgerold, de linkse en rechtse head high golf werd het wedstrijdpodium voor de junioren en de vrouwen. Tom Boelsma en Fabian Salawenej gingen als eerste de strijd aan. De jonge surfers waren gretig om te presteren en namen bij veel tricks teveel risico’s. Tom wist echter in het begin van de heat een goede score neer te zetten, met een golf waar hij sterk op opende en mooi eindigde met een ‘o the lip’. In de vrouwencategorie was het tijdens de O’Neill Jackpot in Scheveningen nog aardig spannend, de heatscores van alle drie de surfsters: Mirna Boelsma, Dominga Valdes en Jasmine Debeer, lagen dicht bij elkaar.

In Marokko stonden zij wederom oog in oog. 45 minuten k regen zij de tijd om te laten zien wie in 2015 de beste v rouwelijke sur fster uit de Benelux zou zijn. Dominga opende de heat met twee mooi lange golven, maar al snel beantwoorden Mirna en Jasmine dit met een paar goede turns. Mirna deed met twee harde backside snaps nog een gooi naar de winst, maar viel bij haar tweede trick.

De wedstrijddag zat er op voor de vrouwen en junioren. De camera-crew had mooie beelden vast kunnen leggen. Toch miste zij het shot waar zij zo naar verlangde: die van een boomgeit. Op de terug weg naar de thuisbasis klonk er ineens ‘Stop’ vanaf de achterbank, met piepende banden kwam de auto tot stilstand. Jawel, de geiten in de boom waren gespot, er moest en zou een fotoshoot plaats vinden. Geit in de boom, geit in de armen, huh wat doet cameraman Yorick in de boom? Natuurlijk , alles voor het perfecte shot. Voldaan reed de crew ver volgens richting Imsouane.

maroc-6

Voor de mannen moest nog een juist moment gekozen worden om de O’Neill Face2Face wedstrijdheat te houden. Deze werd aan het einde van de week op de homespot van Imsouane gesurft: Cathedral. In overhead condities startte Pascal van der Mast, Kaspar Hamminga en Remi Petersen de eindstrijd op de rechtse pointbreak van Imsouane. De strijd tussen Pascal en Kaspar was nek aan nek , zij probeerden allebei hun eerder behaalde posities te verbeteren. Kaspar was goed op weg de eerste positie in te nemen door zijn golven helemaal vanaf de outside naar de inside te surfen met flow en mooie roundhouses. De hoogste sets werden echter geclaimed door Remi Petersen, die op zijn backside met kritieke turns en grote carves niets van de golf heel liet.

De laatste dag voor vertrek brak alweer aan. De drang om nog een aantal goede golven te surfen liep hoog op bij de surfers uit de Lage Landen. Sommigen kozen ervoor om terug te keren naar Tamri. Waterfotograaf Damian Davilla vergezelde de fanatiekelingen deze keer. Het kwam onverwacht, maar Tamri zette deze dag zijn beste beentje voor, en produceerde een aantal kleine barreltjes. Eenmaal terug bij de auto’s was het inmiddels flink gaan regenen. De parkeerplaats werd al snel een grote modderpoel. Alle wetsuits, planken en schoenen zaten onder. Omdat het zo regende probeerde iedereen zoveel mogelijk spullen in de auto’s te proppen. Morgen moest er immers mee gevlogen worden en natte spullen waren niet bevorderlijk voor de toch al veel te zware boardbags. Onder het afdak van het BoardXHouse kon de geplande bbq gelukkig gewoon doorgaan. De groep sloot deze intense reis af met lekker eten en een grote groep Belgen die een Just Dance Battle met elkaar hielden midden in de woonkamer. Tijdens deze avond werden ook de nieuwe Benelux Kampioenen bekend gemaakt en Michael Schmitz nam even het woord: “In de heftige winterdeiningen van Marokko moest de junioren, vrouwen en mannen surfers laten zien wie zich de nieuwe Benelux Kampioen van 2015 mocht noemen. De onderlinge rivaliteit dwong de surfers tot het uiterste te gaan, daarmee bereikte het surfniveau nieuwe hoogtes. Golfsurfers Remi Petersen (mannen), Dominga Valdes (vrouwen) en Tom Boelsma (junioren) hebben de winst tijdens de O’Neill Face2Face bemachtigd en mogen zich daarmee in 2015 Benelux Kampioen Golfsurfen noemen.” Het was een bewogen trip, met voor sommigen veel nieuwe indrukken en ervaringen. Drie nieuwe kampioenen mogen een jaar lang de titel van beste surfer uit de Benelux dragen. Daar mogen zij best trots op zijn.

Dit is een artikel uit het eerste 6|Surf magazine van 2016. Wil je de rest van het magazine lezen? Je kan het magazine in de webshop kopen of word voor het gemak abonnee zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

 van