11-09-2018 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Snowkiten in Zwitserland

Altijd interessant om naast het snowboarden iets nieuws te proberen. Zelfs als het tegen- valt, je bent in ieder geval een ervaring rijker. Zo kun je tegenwoordig in veel gebieden snowkiten. Wij probeerden het in Simplon, Zwitserland. Dit artikel is afkomstig uit Access #5 van 2017. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Bestel dan hier alle uitgaven van Access of word abonnee!

Tekst: Mikel Mac Mootry Beeld: Arno Weel

Wij vlogen met Swiss direct van Amsterdam naar Zürich. Vanuit daar maakten we gebruik van het Swiss Travel-systeem. Hierbij koop je één kaartje waarmee je onbeperkt kunt reizen met trein, bus of boot in Zwitserland. Heel handig. Wij gingen met de trein van de luchthaven naar Brig, zo’n twee uur verderop in zuidelijke richting. Reken op zo’n 146 CHF (zo’n € 127,-) voor een retourkaartje. En daarvoor rij je door een landschap met prachtige uitzichten. Lekker relaxt vanuit je luie comfortabele stoel.

 

Rothwald

Brig zelf heeft geen skigebied, maar wij gingen naar Rothwald, een half uurtje verderop. Met drie liften en 25 kilometer piste is Rothwald geen groot gebied te noemen, maar met een hoogte van 2.220 meter en een gunstige ligging heeft het fantastische sneeuwcondities. Het staat ook wel bekend als ‘little Canada’ vanwege de goede freeride mogelijkheden.

Het is aan te raden dat je je aanmeldt bij de Freeride Safety Checkpoint om informatie op te halen over de condities en lawinegevaar. Ze verhuren daar ook lawinegear en checken of jouw lawineset het goed doet. Hou wel rekening met een eerste sleeplift met een lengte van 1,6 kilometer. Je krijgt er daarna meteen wel 467 hoogtemeters tussen de bomen voor terug. Je kunt ook de andere sleepliften pakken die je verder het gebied in brengen. De bergtoppen Hohturo, Bortelhorn, Mäderlicka en de Wasulicka geven prachtige uitzichten. Een dagpas kost 40 CHF (€ 35,-). Je kunt ook blijven slapen op de berg in Berggasthaus Wasenalp vanaf 35 CHF (€ 30,-) pp.

Meer info: www.rothwald.ch

Simplon

Van Rothwald gingen we naar Simplon. We verbleven in het Simplon Hospiz uit 1825, gebouwd door Napoleon die de weg op de pas liet vernieuwen zodat hij er makkelijk overheen kon met z’n troepen en konden slapen in de Hospiz. Tegenwoordig zitten er de Augustiner-broeders van St Bernard. Iedereen kan er blijven slapen. Er zitten ook veel groepen en de kamers zijn nogal spartaans maar prima. Het eten wordt opgediend in de algemene eetzaal. Er heerst een bijzondere sfeer. Al met al een leuke ervaring. Het is er rustig en als
je vragen hebt over het leven kun je terecht bij de broeders. Vanuit het Hospiz kun je direct de berg op hiken of de bus nemen naar een skigebied. Prijzen vanaf 35 CHF (€ 30,-) pp.

Meer info: www.gsbernard.ch/simplon

 

Snowkiten

Wij gingen naar de Simplonpas om te snowkiten. Dat is een mooi groot vlak veld op 2.005 meter hoogte, met weinig obstakels. Je vindt er alleen voormalig kazerne de Alte Spital. Deze doet nu dienst als eco-museum. Vanwege de ruimte gaat de Swiss Snowkiting School, gerund door Pascal Nessier, vaak naar deze locatie. Ze organiseren er ook toertochten naar de Grimselpass of gaan hogerop naar de Daubensee bij Gemmi/Leukerbad. Snowkiten is een leuke ‘side step’ naast het snowboarden en zeker een aanrader om een keer te proberen. Een eendaagse cursus van drie tot vier uur inclusief materiaal kost 250,- CHF (€ 213,-) zonder kiteboard ervaring en 200,- (€ 171,-) met kiteboard ervaring.

Meer informatie over snowkiten in Zwitserland: www.snowkiting.ch

 

Ervaring

Na een uitleg door Pascal, inclusief een mooie wipe-out van hem, was het de beurt aan ons. Normaal varen wij met tubekites en we moeten echt even wennen aan de matrasvlieger. Een matrasvlieger stuurt iets anders. Zo moet je de kite niet helemaal poweren omdat ie dan kan backstallen en de positie in het windvenster is meer voorin. Oké met een beetje oefenen zonder board hebben we hem wel door denken we. Er staat een vlagerig windje die steeds van richting wisselt. Dat maakt het wel lastig. Goed, we stappen in de bindingen en haken de kite in. Kite recht boven je en insturen maar. Yep daar ga je! Een paar meter. Boem, te veel gehangen en je ligt op je kont. Nu is dat niet de ergste positie. Kite weer insturen en je staat weer. Boem daar lig je weer. Hmm, we kunnen redelijk goed snowboarden en kiten, maar dit is dus best lastig. En je kunt dus best hard vallen. Zelfs bij Pascal vlogen z’n bril en muts meters door de lucht. Een helm is dan ook aan te raden. Om controle terug te krijgen, pakten we er een kleinere kite bij. En een bril of goggle ook omdat je veel naar boven zult kijken, naar de vlieger, tegen de zon in (als die er is). En die witte sneeuw is natuurlijk ook verblindend.

 

 

Je kunt overigens ook snowkiten op ski’s. Natuurlijk kozen wij voor het snowboard omdat dat het best vergelijkbaar is met een kiteboard. En wij kunnen beter snowboarden dan skiën. Nu is dat wel iets lastiger omdat je niet even opzij kunt stappen als je je evenwicht verliest. Het snowboarden bij het snowkiten is wel wat anders dan ‘normaal’ snowboarden. Je moet veel meer rechtop staan en niet veel je kanten gebruiken. Je moet in het begin ook niet te veel gaan hangen aan de kite.

Na een paar keer had ik het te pakken. Ja hoor, kite in beweging houden, niet te veel hangen en sturen door je lichaam in te draaien naar de richting waar je naartoe wilt. Ha, dit gaat best oké. Ondanks de sneeuw: die is niet zacht, maar ijzig en hard. Dat maakt het allemaal wel iets ongecontroleerder. Hierdoor val ik een keer voorover. Tja, probeer nu maar met ingeklikte boots dat board weer voor je te krijgen. Na een paar keer de kite hard terugsturen waardoor ik wat lift krijg, lukt het me om het board weer voor me te krijgen. Ik zit onder de sneeuw. Oei, niet te vaak voorover vallen dus.

Na tijdje lekker heen en weer crossen, zie ik een bultje en maakte m’n eerste sprongetje. Kite beetje terugsturen en off I go, ik maak een kleine air. Pascal zegt dat hij zijn snowkiters niet stimuleert om hier te springen. Zeker beginners niet, omdat er een kans is dat de vlagerige wind wegvalt en je dan recht naar beneden kunt vallen. Ze zijn meer van toertochten maken. Je kunt je lekker door de kite over bergen en passen laten trekken. Dat hebben wij helaas niet kunnen doen vanwege tijdsgebrek.

 

Rosswald

Het gebied Rosswald ligt wat meer in de buurt van Brig en heeft vier liften waarvan een gondel en drie sleepliften. Deze brengen je op maximaal 2.536 meter hoog. Vanuit daar heb je 25 kilometer piste en op goede dagen 1.500 hoogtemeters. Het dorp Rosswald zelf ligt op 1.819 meter hoogte en is bereikbaar met de gondel. Het is een echt lekker rustig familiegebied. Soms is het bij veel sneeuwval mogelijk om helemaal naar onderen te freeriden door het Bachwald naar Ried-Brig (1.036 meter). Bij het restaurant Fleschboden zit je heerlijk in de zon en heb je fantastisch uitzicht. Een dagpas kost 40 CHF (€ 35,-) .

Meer info: www.rosswald-bahnen.ch

 

Meer informatie:

• SWISS vliegt dagelijks vier keer van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reserveringen: www.swiss.com
• Voordeelpassen van het Swiss Travel System: www.SwissTravelSystem.com

• Informatie over (toeristisch) Zwitserland en boekingen: www.MySwitzerland.com of telefonisch: 00800 100 200 30
• Wallis: www.wallis.ch

• Brig Simplon: www.brig-simplon.ch

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Access #5 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Digitale uitgaven lees je in de Soul Kiosk App. Wilt u niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van