07-09-2015 - Windsurfen, Nieuws

Soul searching in Cabo Verde

Zilveren, bijna doorzichtige nevelslierten zweven boven de vallei. Als golven slaan ze tegen de steile rotswand, worden teruggeworpen en verdwijnen weer in de thermische opwaartse luchtstroom. Opnieuw worden ze omhoog gedragen langs de berg om op de rotswand te breken. Achter de zilveren sluier een schijnbaar eindeloos diepgroen. Mijn blik dwaalt over sappig gras, suikerriet en bananenbomen. Over mango- en papayabomen en enorme koningspalmen. Aan de oostkant van het dorpje Ribeira do Paul strekken naaldbossen zich uit over de heuvels en bergruggen, terwijl loofbossen de westelijke heuvels en bergtoppen omlijnen. Uit de diepte van het dal klinkt het sporadische geblaf van honden. Een koe loeit, een paar kinderen schreeuwen bij het spelen. Stilte.

Tekst: Adi Beholz / Beeld: Julian Robinet

Soul searching Cabo Verde - tekst1

Onder me slingert een smal voetpaadje, gebouwd van een oneindige hoeveelheid stenen, in eindeloze haarspeldbochten de berg af. Een lieflijk stenen muurtje omzoomt het geheel. Het vergezicht van hellingen en kliffen wordt gedomineerd door deze stenen muren. Door de eeuwen heen met de hand gebouwd, vind je ze op elke vierkante meter van de vallei. Mannen met met eelt begroeide handen drijven koeien de helling op en slepen zakken met aardappelen met zich mee. Op een klein plateautje aan de steile wand, honderden meters boven Paul, strooit een voorovergebogen vrouw zaden in een vers geploegd akkertje.

Ik sta aan de grond genageld op de klif voor mijn tent. In mij voel ik de frisse ochtendlucht stromen. De laatste uren passeren de revue. De steile beklimming in de brandende middaghitte, het schaarse voedsel en ijskoude nacht zonder slaapzak en matje. Terwijl de zon langzaam stijgt boven de dennen in het oosten, wijkt de kou voor de weldadige warmte. Mijn ademhaling is rustig en gelijkmatig.

Alles ligt achter me. De lange, lichte en donkere feestavonden van het zomerseizoen, nederlagen en successen van de voorbije wedstrijden, de liefde van mijn laatste vriendin, de twijfel aan mezelf en de hoge vluchten die ik soms nam. Ik denk aan gemeenschappelijke sessies op de Oostzee en eenzame successen in de baai van São Pedro. Aan de horizon versmelten de wolken met de zee. Ik voel. Niet alleen het moment, ook elk detail van mijn verleden, de stroom van de tijd. Vermeende beslissingen versmelten met vermeend toeval. De stroom komt langzaam, neemt me mee en draagt me door het heden.

Mijn ademhaling is kalm, niets is meer van belang. Goed en kwaad worden één, zwart en wit verenigen zich. Alles komt samen en versmelt, vrij van menselijke dimensies. Zoveel ligt voor mij, maar niets anders dan het nu is van belang.

Soul searching Cabo Verde - tekst2Ik wil blijven, maar honger en dorst zetten me in beweging. Langzaam pak ik de tent in. Elke actie genereert meer warmte in mijn gehavende lichaam. Ik gooi de zware rugzak over mijn schouders en neem de onhandelbare koffer in de hand. Langzaam daal ik af richting het dal. Elke stap herinnert pijnlijk aan de zware klim. Gisteren genoot ik van het uitzicht van elke meter, zoog ik elk detail in me op. Nu telt alleen de volgende stap. De rivier op de bodem van het dal stroomt onder mij door. Ik strek me uit tegen de stenen muur van de oude brug. De zon schijnt warm en doet me goed. Mijn buik is vol met zelfgemaakt brood en kaas, verse groenten en fruit. Bronwater lest mijn dorst.

Mijn ogen vallen dicht en ik zwerf met Legolas en Aragorn door Lothlórien. De vallei van de Elfen is een groene oase vrij van de kwade invloeden van Mordor, buiten het bereik van de Ringgeesten. Het ruisen van de watervallen en beekjes wordt één met het geluid van de rivier onder me. Ik bevind me in een oase zo ver weg van alle zorgen van de wereld. Zo ver weg van het consumentisme, het kapitalisme, van terreur en oorlog. Zo ver weg van politiek en honger. Van slechte oogsten en droogtes. Zo ver van alle angsten en zorgen die ons drijven, kwellen en beperken. Een oase waar iedereen heeft wat hij nodig heeft, maar bijna niemand iets zijn bezit noemt.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Dit is een artikel uit Motion windsurf magazine 2015 #1. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop of word voor het gemak meteen abonnee zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van