18-05-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Spaanse Parels | de drukte van Tarifa voorbij

Samen met een handje vol andere kitesurfers, nog voordat de zon goed en wel opgekomen is, over spiegelvlak water scheuren. Na de siësta bij het zwembad genieten van constante thermische wind totdat de zon onder gaat. Dat was onze dagelijkse realiteit in Zuid-Spanje, ergens ten westen van de drukste spot van Europa.

Spaanse Parels

TIENTALEN LAGUNES

Met laag water ontstaan er lagunes, perfect voor het oefenen van freestyle moves. Met hoog water ontstaan er her en der leuke golfjes, perfect om te gebruiken als kicker voor een sprong. De wind is er einde middag side (on)shore. In de ochtend, wanneer de wind nog uit het noorden komt, is de wind aflandig. Omdat de spot voor een deel beschermd wordt door een strekdam en je met laagwater via de zandduintjes die ontstaan terug kunt lopen, wordt er ook met offshore wind (en laag water) gevaren op de tientallen lagunes. Zo deden wij dat ook deze ochtend.

Omdat we nog zo vroeg waren, besloten we om niet honderd meter upwind te lopen naar de Kiteschool (en officiële ‘kitezone’). We gaan direct voor de parkeerplaats het water op. Dat betekent ook: veel bekijks van mensen die hun hondje uitlaten en de vissers langs de waterlijn. Omdat de spot zo groot is, kun je gemakkelijk de ruimte opzoeken en je plek claimen voor het doen van tricks.

Spaanse Parels

HANDEN, VOETEN EN FOILS

We laden onze kitesurfspullen uit onze camperbus en lopen tussen de geparkeerde auto’s en busjes, langs picknicktafels met gezinnen onder de aangename schaduw van de bomen, richting het strand van Isla Cristina. Dit is spot nummer twee van vandaag. Een heerlijke plek met een breed zandstrand op slechts vijf minuten van onze accommodatie: Kite Finca in La Redondela. De thermische wind is side (on)shore en staat al aardig aan! Omdat het ook hier lekker rustig is, wil ik graag verder met het oefenen van tricks.

Spaanse Parels

Wat veel kiters prettig vinden, is voor mij juist een klein obstakel: het is hier snel diep! Natuurlijk veilig want ik zal bij een crash de bodem niet kunnen raken, maar het doet ook iets met mijn hoofd merk ik. Na een half uurtje varen met de 11m kom ik aan de kant om te switchen naar een kleine kite … en foil. Een drietal andere foilers is al sinds dat wij aankwamen bezig en ik zie ze met de dag beter worden. Het soepel kunnen gijpen is bij mij nog niet aan de orde, dus ik besluit dit verder te gaan oefenen.

Wanneer ik na een paar uur helemaal gesloopt het water af kom zie ik een bekende die ik een paar sessies geleden op de ‘secret spot’ heb ontmoet. We hebben een paar dagen geleden even staan kletsen en hij vertelde dat hij ‘Naranjas naar Holanda’ brengt ‘for a living’. Vrachtwagenchauffeur voor sinaasappels dus. Hij herkent mij ook en we voeren een gesprekje ondersteund door handen en voeten. De beste man spreekt vloeiend Spaans en een paar woorden Engels. Mijn Spaans is zeer basic maar samen komen een heel eind want we spreken af om de volgende ochtend weer naar de ‘secret spot’ te gaan.

Spaanse Parels

EARLY BIRD

In La Redondela worden we elke ochtend vroeg wakker. Daar is helemaal niets mis mee. Het is augustus en in de ochtend is het nog lekker koel buiten. Perfect voor een rondje hardlopen of wat klusjes in de tuin. De haan is de natuurlijke wekker van de buurt want we zien in de ochtendgloren meerdere early birds die vriendelijk hun hand opsteken om ons te groeten. Na de nodige koffie rijden we om zeven uur door het stadje Isla Cristina richting de kust waarna we doorrijden richting de haven met uitzicht op buurland Portugal.

De spot waar we nu zijn, werkt alleen met noord(oost) én hoog water. Het wateroppervlak is ondanks dat het vloed is, niet heel groot. Dat is niet erg gezien we toch maar met vier andere kitesurfers zijn (en dat in het hoogseizoen). De spot wordt omringd door appartementen, hotels en een dijk die de haven scheidt van het gedeelte waar we zo gaan varen. Door deze bebouwing is de wind op sommige plekken vlagerig. Ik ontdek vrij snel op welke plekken dit het geval is doordat ik goed kijk waar de andere kitesurfers springen en hun kite weer even moeten sinussen.

Spaanse Parels

KORTE SESSIES

Nog voor tien uur ’s ochtends sta ik mij af te spoelen bij het zwembad. De sessies zijn hier niet heel lang en dat is prima. Hierdoor blijft er voldoende tijd over om het gebied te ontdekken, een beetje te werken vanachter de laptop en uit te rusten voor de volgende sessie. De vroege sessies zijn favoriet geworden. De kleuren zijn dan nog waterig als op een nat schilderij. Dat, samen met de rust en ruimte van de prachtige spots, maken deze sessies magisch.

Geschat wordt dat in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Ik schatte de kans dat ik drie rustige topspots zou vinden op iets meer dan drie uur van Tarifa rijden net zo groot. Toch heb ik deze Spaanse Parels gevonden en ik heb besloten nog een tijdje te blijven.

Spaanse Parels

Tekst Eva Krul Beeld Eva Krul en ActionEdit


Dit interview over de‘’Spaanse parels” komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van