29-06-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Specialized Aethos Comp review

De Specialized Aethos Comp is sinds de release het paradepaardje van Specialized. En dat is natuurlijk niet zonder reden: de S-Works-variant heeft een enorm laag gewicht, zonder dat het ten koste gaat van de rijeigenschappen, en de looks van de fiets zijn heel clean en klassiek. Hierdoor werd de Aethos vrijwel meteen een soort cultfiets. De Comp-versie van de Aethos heeft dan misschien niet het extreem lage gewicht, maar de looks en de rijeigenschappen zouden grotendeels hetzelfde moeten zijn. Kan ie zich meten met zijn grote broer?

Getest

Ondanks dat het frame een tikkeltje zwaarder is dan de S-Works-uitvoering, is de Specialized Aethos Comp nog steeds vederlicht. Met 699 gram is het frame dik honderd gram lichter dan de 800 gram wegende Tarmac SL7, het is een van de lichtste schijfrem-framesetsin productie. De klassieke looks, misschien zelfs wel retro te noemen, maken de Aethos in de huidige markt enorm herkenbaar. Geen dropped seatstays, de buizen hebben een klassieke ronde vorm en er zijn geen grote logo’s uitgesmeerd op het frame. Ook aan verf heeft de Specialized Aethos Comp geen boodschap: onder de blanke laklaag zie je de carbon lay-up prachtig doorschijnen.

De Specialized Aethos Comp is afgemonteerd met de nieuwste Sram Rival eTap 12-speed groep die vanzelfsprekend elektronisch en draadloos is, zoals we van Sram gewend zijn. Met 48-35 kettingbladen en een 10-36 cassette is het bereik van deze groep enorm, je kan er zowel in de polder als in de bergen meer dan prima mee uit de voeten. De hydraulische schijfremmen hebben met twee rotors van 160 millimeter meer dan genoeg remkracht, en de handgrepen op het stuur zijn mooi ergonomisch gevormd.

De DT Swiss R470-wielset past goed bij de Specialized Aethos Comp vanwege de klassieke lage velg, al is het jammer dat het een aluminium set is. Op een fiets als de Aethos zie je toch liever een mooi setje carbon velgen. En ondanks dat ze soepel rollen is het gewicht ook wat aan de hoge kant. Met een interne breedte van twintig millimeter zijn ze goed geschikt voor bredere banden en de Turbo Pro-banden in 26 millimeter breedtevallen er mooi op.
De verdere afmontage is dik in orde: de zadelpen is de extreem lichte Roval Alpinist Carbon en stuur en stuurpen zijn van aluminium. De Aethos Comp lijkt een afweging te zijn tussen high-end carbon gemixt met standaard aluminium onderdelen, om zo de kern van de Aethos te behouden in een goedkoper jasje.

Raspaardje

En het lijkt erop dat dat goed is gelukt! Bij het eerste ritje op de Specialized Aethos Comp merken we al meteen dat we te maken hebben met een heerlijke fiets. Het rijgedrag lijkt sprekend op dat van de S-Works Aethos, al is ie een tikkeltje minder vinnig als het bergop gaat. Desondanks voelt hij zich thuis op een stijgend wegdek, hier voel je de potentie van deze fiets pas echt. De Aethos Comp is vinnig in de aan zet en zodra je op de pedalen gaat staan voel je meteen hoe stijf het frame is. Als je eenmaal omhoog danst op de pedalen wil je eigenlijk niet meer gaan zitten, zo lekker is het.

Aethos Comp


Wanneer je in een bochtige afdaling omlaag suist merk je de stabiliteit van het frame. De lage velgen en ronde buizen zorgen dat de wind weinig vat op je heeft, het maakt dat de Specialized Aethos Comp op de weg heel stabiel aanvoelt. Het aansnijden van bochten voelt precies zoals je wilt en geeft je vertrouwen om telkens weer ietsje sneller door de bocht te gaan. Het enige minpuntje dat betreft de wielen, bij de eerste aanzet vertragen deze wat als gevolg van hun gewicht, een setje lagecarbon wielen had het rijgedrag nagenoeg perfect gemaakt.
Ondanks het levendige gevoel als je er op rijdt is de geometrie vrij relaxed, wat ervoor zorgt dat je een comfortabele houding kan aannemen. Als gevolg van het stijve frame voel je road buzz nog wel terug in je handen en op je zitvlak, maar storend is het niet te noemen. Een wat lagere bandenspanning of bredere bandenkeuze kan hier flink in schelen; in het frame kan je tot 32 millimeter brede banden kwijt.
Toegegeven, de Specialized Aethos Comp is nog steeds absoluut geen goedkope fiets, maar dat is ook niet het idee erachter. Het is wel een fiets die van elk ritje een feestje kan maken, of het nu in de Dolomieten is of tijdens je lokale koffie rondje. Het gevoel dat je hebt op de Aethos vind je op weinig andere fietsen terug, en dat is absoluut wat waard.

Details Specialized Aethos Comp

Frame: Aethos Fact 10R Carbon
Voorvork: Fact Carbon
Shifters: Sram Rival eTap AXS
Remmen: Sram Rival 1
Stuur: Specialized Shallow Drop
Stuurpen: Specialized Pro SL
Zadel: Body Geometry Power Sport
Zadelpen: Roval Alpinist
Wielen: DT Swiss R470
Banden: Turbo Pro 26 mm
Crankset: Sram Rival
Achterderailleur: Sram Rival eTapAXS
Cassette: Sram Rival 10-36 12-speed
Gewicht: 7,9 kg
Prijs: € 5600,-

Klik hier voor meer informatie over de Specialized Aethos Comp.


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!


 van