29-09-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Specialized Creo 2 Expert – Review

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, dit is niet een fiets die het best tot z’n recht komt in ons platte kikkerlandje. Dat zit ‘m deels in de begrenzing op 25 kilometer per uur, en deels in het feit dat ons land vlak is: daardoor rij je nou eenmaal al snel boven de begrensde snelheid. Toch is de Specialized Creo 2 Expert, de nieuwe elektrische road/gravelbike van Specialized, stiekem gewoon een hele leuke fiets om op rond te rijden. De Creo 2 Expert is vooral in heuvelachtig of bergachtig terrein komt ie goed tot z’n recht, vandaar dat we de Creo 2 Expert in heuvels ten westen van Lissabon gaan testen.

Toen Specialized de eerste Creo ontworp, was het idee erachter simpel: maak een e-racefiets, die net zo aanvoelt als een normale racefiets. Klinkt simpel, is het niet; zo’n zware batterij en motor voegen veel gewicht toe en zorgen ervoor dat een frame heel anders gemaakt moet worden, wat de rijkwaliteit flink beïnvloedt. Ook met de nieuwe incarnatie van de Creo is dat het doel geweest van Specialized, al richten ze zich ook op de gravelmarkt: de Specialized Creo 2 Expert is meer een gravelbike dan een racefiets. Zo is er ruimte voor maar liefst 2,2 inch brede banden, zit er een Futureshock dempingsyteem in verwerkt, en is de gearing ook heerlijk ruim opgezet. Voor een fiets die 13 kilo weegt is dat sowieso niet verkeerd, maar hou er wel rekening mee dat een groot deel van dat gewicht komt van de motor en de accu, en die leveren je ook weer extra kracht op. 320 watt om precies te zijn, in maximale stand. Dat wattage krijg je dus extra bovenop je eigen benen, waardoor steile klimmen opeens een heel stuk leuker worden.

Natuurlijk is de kracht van de motor te doseren: je kan ervoor kiezen om dit in drie standen te doen, of per tien procent. De laatste optie bied je wat meer ruimte, wat fijn is als je goed kan aanvoelen wat je nodig hebt. In theorie kan de motor tot 45 kilometer per uur ondersteunen, maar helaas is er binnen de EU een begrenzing op 25, waardoor de Specialized Creo 2 Expert in de praktijk vooral tot z’n recht komt in heuvelachtig gebied. De accu gaat afhankelijk van de stand 50 tot 75 kilometer mee, en met de range extenter – een accu die in de bidonhouder past – tot maar liefst 112 kilometer.

Portugese kuitenbijters

En dat is precies de omgeving waarin wij de Specialized Creo 2 Expert eens goed aan de tand voelen. Ten westen van Lissabon ligt het bekende Sintra, waar naast een prachtig kasteel ook ontelbaar veel steile klimmetjes verborgen liggen, zowel verhard als onverhard. Op pad met een Creo 2 die voorzien is van 47 millimeter brede Tracer banden duiken we dit gebied in. Al snel blijkt dat een e-gravelbike stiekem veel leuker is dan we hadden verwacht. Toegegeven, we waren er een beetje cynisch over. We zijn verdomme geen bejaarden en we kunnen toch zelf wel die klimmetjes op, dan gaan we maar wat langzamer. Maar na de eerste trail die bergop liep was dat idee al weg, en de glimlach niet meer weg te krijgen.

Al snel volgde er een serieuze test. Voor ons doemt er een serieuze muur op in de vorm van een betonnen geitenpad die de berg omhoog slingert. Het type rampas inhumanas, zoals ze dat in Spanje zo mooi zeggen. Met de motor, van de Specialized Creo 2 Expert, op tachtig procent en in het lichtste verzetje trappen we omhoog. Hoewel de powermeter, ja die zit er ook standaard in, aangeeft dat er nog steeds dik 300 watt zelf wordt geleverd voelt het verbazingwekkend makkelijk, helemaal als de fietscomputer aangeeft dat het hier maar liefst met 26 procent omhoogloopt.

Hier zit ook meteen een addertje in het gras, wat verderop op onverharde klimmen wat duidelijk wordt. Want hoewel het verleidelijk is om op steile stukken de motor volle bak aan te zetten, heeft het ook nadelen: de extra kracht van de Specialized Creo 2 Expert zorgt ervoor dat de fiets soms ‘onder je weg rijdt’, waardoor je voorwiel iets los kan komen, je tractie verliest, en dus ook mogelijk de controle over de fiets. Een klein puntje om te onthouden, mocht je ooit op avontuur gaan met de Creo 2 Expert.

What goes up, must come down, en dat is een feestje op de Creo 2. De Futureshock zorgt ervoor dat de ergste klappen worden opgevangen én dat het voorwiel genoeg grip houdt; fijn in hobbelige afdalingen. De dropperpost die geinstalleerd is op de Specialized Creo 2 Expert geeft je nog een extra dimensie en meer controle, waardoor je de fiets verder kan pushen dan je in eerste instantie zou verwachten. Wel is het zaak om op tijd te anticiperen voor bochten en plekken waar je moet remmen: de fiets is met 13 kilo nou eenmaal zwaar, en het is merkbaar dat het afremmen soms niet zo snel gaat als bij een normale gravelbike. Maar ook dit zijn zaken die hoe langer je op de fiets rijdt, hoe meer ze wennen.

Zoals al gezegd in de inleiding komt de Creo 2 misschien niet goed tot z’n recht in grote delen van Nederland. Maar het grootste gedeelte van de wereld is niet zo vlak als Nederland; en juist daar heeft de Specialized Creo 2 Expert zijn potentie liggen. De kans dat je deze in de toekomst tegen gaat komen in bergachtige gebieden is levensgroot, en dat is wat ons betreft geen verkeerde ontwikkeling.

Specificaties van Specialized Creo 2 Expert

 • Frame: Fact 11R Carbon
 • Voorvork: Future Shock 3.3
 • Shifters: Sram Rival eTap AXS
 • Remmen: Sram Rival eTap AXS hydraulic
 • Stuur: Specialized Advanced Gear Hover
 • Stuurpen: Future Stem Pro
 • Zadel: Body Geometry Power Expert
 • Zadelpen: Trans -X-Dropper, 50mm travel
 • Wielen: Roval Terra C
 • Banden: Tracer Pro 700x47c
 • Crankset: Sram alloy DUB
 • Achterderailleur: Sram GX Eagle AXS
 • Cassette: Sram PG1230 11-50t
 • Gewicht: 13,96kg
 • Info: specialized.com
 • Prijs: € 8500,00

Meer lezen?

Voor meer informatie over de Specialized Creo 2 Expert kun je terecht op de website van Specialized. De review van de Creo 2 lees je terug in Wielrenblad #6 2023, deze uitgave verschijnt in december. Losse uitgaven van Wielrenblad bestel je in de Soul Webshop.

Tekst: Merlijn Spenkelink / Beeld: Specialized

Wil jij dit artikel terug lezen, wordt dan abonnee van Wielrenblad. En ook op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Wielrenblad in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Of koop Wielrenblad in onze webshop.

 van