05-04-2023 - Mountainbiken, Leesvoer

Specialized Epic Evo Expert – Review

Specialized Epic Evo ExpertDe Specialized Epic bestaat al ruim twintig jaar en heeft in die tijd zowel wereldbekerwinnaars, olympiërs als lokale helden geholpen naar een plek op het podium. Zeggen dat de Epic een van de beste crosscountrybikes is mag dan ook gerust. Maar wat gebeurt er als je er vervolgens de letters Evo achter plaatst? Evo staat binnen Specialized voor de evolutie van fietsontwerp, in dit geval leidt het tot een crosscountrybike met downhill-aspiraties. Klinkt als een goede combinatie, maar kan dat wel? Wij zochten het voor je uit.

Specialized Epic Evo Expert

De Specialized Epic Evo Expert is in de basis nog steeds een XC-bike, maar verschilt op een aantal vlakken van de gewone Epic. De belangrijkste verschillen zijn de veerweg en het ontbreken van een Brain. In plaats van 100 millimeter veerweg voor en achter heeft de Evo 120 millimeter veerweg voor en 110 millimeter achter. Dit maakt de fiets capabeler op de afdalingen. Met meer comfort en controle kun je zowel steile als technische afdalingen makkelijker de baas. Het ontbreken van de Brain-demper zorgt ervoor dat de vering op elke ondergrond te allen tijde reageert. Voor wie het systeem niet kent, een Brain-demper is een adaptief vering- en dempersysteem van Specialized. Dit systeem moet zorgen dat de demper reageert op wat van onder komt en niet van boven. Ofwel, de dempers reageren op alles wat je wielen raken, maar niet op de druk die jij als rijder geeft. Concreet houdt dit in dat de bike over kleinere oneffenheden amper inveert, maar pas bij grotere impact opengaat. Hierdoor heb je af en toe het gevoel op een hardtail te rijden. Efficiënt, maar voor een iets meer op trail georiënteerde bike niet altijd even prettig. De aanpassingen naar de Evo-versie zorgen dus voor meer plezier op de afdalingen en technischere secties, maar ook voor een iets minder efficiënte bike.

Specialized Epic Evo Expert

Geen Brain-systeem dus (wat trouwens weer 200 gram scheelt), maar een normale demper. Deze is makkelijker te onderhouden en laat zich eenvoudiger wisselen voor een ander model.

Naast de langere veerweer heeft de Specialized Epic Evo Expert een luiere balhoofdhoek (een graad), een dropper-zadelpen en remmen met vier zuigers in plaats van twee, dit voor een betere remkracht. Ondanks deze verschillen is de Specialized Epic Evo Expert nog steeds zeer geschikt om langere tochten of wedstrijden te rijden. Nog sterker, wanneer er meerdere technische afdalingen in een wedstrijd zitten of wanneer je verlangt naar een tikkie extra comfort, dan zou de Evo-variant soms een beter keuze kunnen zijn. Deze dunne lijn tussen de Epic en Epic Evo is waar marketing om de hoek komt kijken. Met als slotconclusie het woord downcountry: je houdt van snelheid, zowel omhoog als omlaag, maar dan wel in combinatie met een stukje lol in het afdalen. En met in het achterhoofd onze Nederlandse trails almede die vlak over de grens, zou dit wel eens een zeer inspirerend model kunnen zijn.

Onze testbike wordt geleverd in wat heet Dove Gray, een zeer onopvallende donkergrijze kleur. Als een heertje die niet direct wil showen wat hij in huis heeft, de bike als geheel doet zeer ingetogen aan. Qua opbouw valt alles in de range die je van Specialized gewend bent, naast een carbon frame, RockShox SID-demper en -vork, Sram G2-remmen, een XO1-drivetrain en een carbon Roval-wielset. Dit alles aangevuld met eigen stuur(pen) en banden.

We ontdekken ook nog een flip-chip nabij de demper die daar zeer onopvallend is geplaatst. Deze staat bij ons in de lage stand, wat het meest aansluit bij de eerder genoemde fun tijdens het rijden. Wanneer je de chip omdraait komt de bottom-bracket 6 millimeter omhoog en verander je de balhoofdhoek met 0,5 graden.

Specialized Epic Evo Expert

Rijden

Wanneer we op de bike stappen merken we direct waar de wortels van de Specialized Epic Evo Expert liggen, de fiets schiet snel weg en voelt stijf en efficiënt aan. Dit motiveert om waar mogelijk uit het zadel te komen en vooral hard te willen rijden. Zeker op de Nederlandse trails die veelal bestaan uit aaneengesloten sprints is dit heerlijk. Dit is misschien wel het grootste verschil met een “echte” trailbike, de wens om continu gas te geven. Combineer dit met een licht speelse karakter en je hebt een nieuwe sensatie op de Nederlandse trails, doordat je ineens harder dan normaal rijdt. Zo valt er dankzij de hogere snelheid meer te springen en laat je je graag uitdagen om bochten scherp aan te sturen. De zithouding is nog steeds aan de diepe kant, maar duidelijk comfortabeler dan bij een reguliere XC-bike.

Specialized Epic Evo Expert

Tijdens het klimmen merken we wel duidelijk een verschil, de achtervering golft licht op en neer, waardoor we bij een langere klim direct naar de aanwezige lock-out op de demper grijpen om dit te verhelpen. Daarnaast merk je tijdens het omhoog fietsen ook dat, hoewel de Evo prima klimt, deze duidelijk niet zo efficiënt is als de gewone Epic, waarbij de Brain-demper duidelijk het verschil maakt. Wanneer je trouwens op een technische klim rijdt, is het aan te raden om de demper weer in de “open” stand te zetten, hiermee houd je meer grip en voorkom je dat je de fiets achterover trekt.

Wanneer jij en de Evo eenmaal boven zijn en het afdalen kan beginnen, bewegen de mondhoeken zich al snel omhoog. De Evo lijkt volop grip te hebben, zowel bij een passieve als actieve rijstijl, wat zorgt voor een hoop vertrouwen. De Evo straft niet direct af bij een stuur- of inschattingsfout en daagt je uit om speels te rijden en diverse rijlijnen te verkennen. Wij konden een grote grijns niet onderdrukken en elk stukje trail leek speelse uitdagingen voor ons in petto te hebben. Ook op snelheid blijft de Evo vertrouwen bieden, waardoor je minder en minder in de remmen hoeft.

Naast op de Nederlandse trails blijkt de Evo ook over de grens zeer goed te presteren en het is daarmee de weapon of choice geworden voor onze deelname aan de taaie Skoda Titan Desert Morocco Race, een zes-daagse marathon waarover je in een komend issue meer zult lezen.

Specialized Epic Evo Expert

Conclusie

De Specialized Epic Evo Expert is een bike die zowel op Nederlandse bodem als vlak daarbuiten zorgt voor snelheid alsook een grote grijns op je gezicht. Deze fiets geeft vertrouwen en plezier vanaf het moment dat je erop stapt, iets wat zich niet in geld laat uitdrukken. Nou ja, Dat geld is misschien toch wel een aandachtspunt voor menigeen. En hoewel je een bijzonder hoogwaardig opgebouwde fiets koopt, zouden we voor dit bedrag de topmodellen liever van de Sram G2-remmen en RockShox SID-voorvork voorzien, overigens niets ten nadele van de zeer goed presterende onderdelen die er momenteel op zitten.

Specificaties Specialized Epic Evo Expert

  • Getest Model: Epic EVO Expert 2022
  • Frame: FACT 11m Full Carbon, Progressive XC Geometry, Rider-First Engineered™, threaded BB, 12×148 mm rear spacing, internal cable routing, 110 mm of travel
  • Voorvering: Rockshox SID Select+, Charger 2 RL Damper, Debon Air, 15×110 mm, 44 mm offset, 120 mm Travel
  • Achtervering: RockShox SID LUXE Select+, Rx XC Tune, Two Position, Rebound Adjust, 190×40 mm
  • Versnellingssysteem: Sram X01 Eagle, 12-speed
  • Remmen: Sram G2 RS, 4-piston caliper, hydraulic disc, 180 mm rotor
  • Wielen: Roval Control, Carbon offset design, 29 mm internal width, 4 mm hook width, tubeless-ready, 28h
  • Stuur: Specialized Alloy, 20 mm rise, 35 mm, 760 mm wide
  • Banden: Specialized Ground Control, Control Casing, T5 Compound, 29×2.35
  • Maten: XS, S, M, L, XL


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van