03-12-2019 - Nieuws, Wielrenblad, Tips & Tricks

Uitgelicht: Specialized S-Works Turbo Rapidair

In het profpeloton is de tube nog altijd het meest gebruikte band type. Dit type band is al langer in gebruik dan de achterderailleur en Specialized was vast vastbesloten eindelijk een band te ontwikkelen die kan wedijveren met tubes.

De clincher heeft de professionals nooit echt kunnen bekoren. Met name de hogere rolweerstand en de noodzaak om met een hoge bandenspanning te rijden, noopte de conservatieve wielerwereld ertoe vast te houden aan de aloude vastgelijmde tubes. Met de SW-Turbo RapidAir tubeless banden hoopt Specialized eindelijk de grote ommekeer teweeg te brengen.

Tubeless banden kunnen in ieder geval al met lagere druk rijden dan clinchers, dus de uitdaging zit hem in het terugbrengen van de rolweerstand. Deze wordt met name veroorzaakt door de vervorming op de plaats waar hij het wegdek raakt. In het traditionele productieproces van tubeless banden en clinchers bestaat het karkas op het midden van het loopvlak uit drie lagen. Daar overheen worden een anti-leklaag aangebracht en tot slot de rubber-compound die uiteindelijk met het wegdek in contact staat. Op deze manier is het loopvlak, door de drie lagen karkas, het stugste deel van de band en is de wang van de band het soepelst.

Specialized heeft een nieuw productieproces ontwikkeld dat ervoor zorgt dat er maar twee  lagen karkas, bestaande uit met rubber geïmpregneerd nylon, onder het loopvlak zitten. Verder is juist de wang verstevigd met extra materiaal. Op die manier is het loopvlak soepeler geworden en past het zich gemakkelijker aan aan oneffenheden in het wegdek. De wang is echter stugger en behoudt beter zijn vorm. In laboratoriumtests laat de SW-Turbo RapidAir volgens Specialized een lagere rolweerstand en meer grip zien dan tubes en clinchers. Vooral in bochten behoudt de wang zijn vorm, terwijl een groter deel van het loopvlak contact met de weg behoudt. Dat zorgt voor meer grip en voelbaar meer controle, aldus Specialized.

In combinatie met de SW-Turbo RapidAir-banden is ook een nieuwe tubeless sealant ontwikkeld. Deze sealant is speciaal ontworpen voor racebanden, die immers weinig lucht bevatten en onder onder hoge druk staan. Dan is het van belang dat een gaatje razendsnel gedicht wordt. Cruciaal zijn de vaste bestanddelen die erin zitten. Deze hebben allerlei verschillende vormen en doen nog het meeste denken aan bloedplaatjes die het bloed stelpen als je een wondje hebt. Gaatjes tot drie millimeter worden volgens Specialized direct gedicht met een minimaal verlies van lucht. Wie ervaring heeft met tubeless banden monteren, weet dat dat lang niet altijd zo eenvoudig gaat als het omleggen van een clincher. Specialized heeft de RapidAir banden zo ontworpen dat ze in ieder geval zonder bandenlichters om alle Specialized-velgen kunnen worden gelegd en met alleen een baanpomp luchtdicht kunnen worden gemaakt. Daarnaast is er op de site van Specialized een lijst van velgmerken en types te vinden waarop de SW-Turbo RapidAir eveneens eenvoudig te monteren is.

Tijdens onze testkilometers vielen de banden op door het tube-achtige comfort en de uitstekende grip, wat doet vermoeden dat het met de rolweerstand inderdaad wel goed zit. Vergroot comfort en verlaagde rolweerstand gaan immers hand in hand. Verschillende profs rijden inmiddels vrijwillig op de S-Works Turbo RapidAir, dus wie weet is de grote ommekeer daar.

Prijs: € 79.90

Nog meer weten over de Specialized S-works Turbo Rapidair? Kijk dan hier.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van