10-12-2013 - Nieuws, Wielrenblad

Specialized S-Works Venge: Test

De Specialized S-Works Venge staat in de huiskamer en kijkt me aan. Wauw. Ik laat mijn fantasie de vrije loop: Met een krakende computerstem, terwijl de S op zijn voorvork rood oplicht vraagt de tweewieler me ineens of ik zin heb om onmenselijk hard te fietsen. Eigenlijk maakt het hem niet uit of ik meega, hij gaat sowieso. David Hasselhof was nooit de hoofdrolspeler in de hitserie Knight Rider. Een wielrenner is geen hoofdrolspeler op een Specialized S-Works Venge. 

Tekst: Eric Mijnster

Sworks1

Vooruit

Niemand weet precies hoe vergevorderd de mens is met techniek en kunstmatige intelligentie. Na twee pedaalslagen op de Venge krijg je sterk het vermoeden dat we verder zijn dan we denken. Elke keer als de trapper rondgaat lijkt het apparaat om een tempoversnelling te smeken. En als hij hier te lang op moet wachten, rij je tegen wil en geweten in alsnog tête de la course. Deze tweewieler kijkt naar het einde van de weg en doet er alles aan om daar zo snel mogelijk te komen. Dat houdt hij eindeloos vol. Het zou me niets verbazen als we binnenkort beeldmateriaal te zien krijgen van de eerste geloste renner, waarvan de Venge nog in het peloton zit.

Sworks2

Het futuristische design verraadt de drang naar voren. Het frame is gevormd naar het achterwiel en de bedrading is verstopt in het carbon. Ook de zadelpen heeft een unieke vorm ter bevordering van de luchtstroom. De elektrische Shimano Ultegra Di2 afmontering is geheel in stijl van de fiets: razendsnel en bijzonder nauwkeurig. Samen met de Rapide SL45  wielen van Roval is de Specialized S-Works Venge één van ‘s werelds snelste racefietsen. Op het frame staat “Fact 11r carbon aero race design” geschreven, en daar is niets van gelogen.

Winnaar

In 2012 won Niki Terpstra dwars door Vlaanderen op een manier die kenmerkend is voor de voormalig Nederlands Kampioen. Hij reed weg bij de voorste mannen en wist solo stand te houden tot aan de streep. Daar gooide hij beide armen in de lucht. Vervolgens vormde hij een S van beide wijsvingers en duimen als eerbetoon voor zijn fiets: een Specialized S-Works Venge.

De Venge is niet gemaakt voor competitie, maar om de competitie voor te blijven. Het is een geliefde fiets bij wedstrijdrijders, zowel bij de profs als de amateurs. Toch wordt de fiets bij de amateurs dikwijls met argusogen nagekeken. Over de noodzaak valt te twisten en het prijskaartje liegt er niet om. Waar de Specialized S-Works Venge bij de profs overwinningen oplevert, is het voor fietsers van ander pluimage een aankoop die vooral bemoedigend is voor het moraal. Het maakt niet uit met welke reden je op deze tweewieler fietst, je gaat er altijd op vooruit, en hard.


Frame: Carbon

Afmontering: Shimano Ultegra Di2

Wielset: Roval Rapide SL45

Gewicht: 7,7 kg

Prijs: 7.199,-

 van