14-11-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Specialized Stumpjumper LT S-Works Review

STAAT DE ULTIEME ALLESKUNNER NOG STEEDS ZIJN MANNETJE?

Specialized Stumpjumper LT S-Works. Het is bijna veertig(!) jaar geleden dat de eerste Stumpjumper het levenslicht zag. Je leest het goed, in 1981 produceerde Mike Sinyard, oprichter van Specialized Bicycle Components, voor het eerst de Stumpjumper, ’s werelds eerste in massa geproduceerde mountainbike. Waarbij je het woord ‘massa’ niet te letterlijk moet nemen, de eerste batch bestond uit 250 stuks. Hoewel je de Stumpjumper in zijn huidige vorm niet meer terug zal herkennen, is de missie van de Stumpy, zoals hij liefkozend wordt genoemd, nooit veranderd: een alleskunner voor op de trails. Het begrip ‘alles kunnen’ is door de jaren heen een flink stuk opgerekt. Hoog tijd dus om deze nieuwste(*) versie mee op pad te nemen, de Specialized Stumpjumper LT S-Works.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

Specialized Stumpjumper LT S-Works

De Stumpjumper bestaat sinds een jaar uit drie versies: de Short Travel met 120/130 millimeter veerweg, de Long Travel met 140/150 millimeter veerweg en de EVO, een robuuster uitgevoerde variant van de Long Travel. Onze metgezel is de Specialized Stumpjumper LT- S-Works versie op 29” wielen, uitgevoerd in S-Works’ stijl, wat inhoudt: alles mooi. Ten opzichte van eerdere modellen heeft deze Stumpy wat wijzigingen ondergaan. De belangrijkste en meest zichtbare is waarschijnlijk het voorframe, dat asymmetrisch is. Dit design moet leiden tot een twintig procent hogere stijfheid in het frame. De SWAT-box, het handige opbergvakje in het frame, is groter geworden en de bottombracket is weer van schroefdraad voorzien.

Verder tref je een flip-chip aan, waarmee je langere klimmen net wat efficiënter kan maken. Daarbij is het frame zodanig dat er voor en achter 3” brede banden in passen. De geometrie is neutraal te noemen, geen cijfers die ‘uberlow & slack’ aanduiden. De achterbrug is voorzien van een nieuwe beschermer, die de aandrijflijn nog stiller moet maken. Deze Stumpy LT is verkrijgbaar in zowel carbon als aluminium, waarbij je enkel bij de aluminium variant de keus hebt tussen 29” en 27,5” wielen.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

RX TUNE

De suspensie op onze Stumpy is RX getuned, wat wil zeggen dat deze zodanig is afgesteld dat elke rijder hetzelfde bereik van vering ervaart, ongeacht welke framemaat hij of zij kiest. Alles is zodanig getuned dat de bike in het ultieme midden wordt afgesteld, zodat elke rijder individueel dezelfde ruimte heeft om de vering naar eigen voorkeur in te stellen. Ze hebben dit naar eigen zeggen zelfs zodanig doorgetrokken dat zowel de 27,5” als 29” versie dezelfde feel & ride heeft gekregen. Het verschil zit ‘m dan in de wielmaat, niet in het karakter van de suspensie, aldus Specialized.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

OPBOUW

Tja, zoals je zou verwachten is er gekozen voor enkel de mooiste producten. In het kader bij dit artikel kun je exact lezen waarmee de Specialized Stumpjumper LT S-Works is uitgerust, wij kunnen ons in alles vinden, op de dropper na. De dropper gaf tijdens onze testritten regelmatig problemen doordat hij niet helemaal terugkwam in de beginpositie. Specialized moet dit ook hebben ingezien, op de 2020-versie van deze S-Works bike vind je dan ook een Fox Factory Transfer-dropper, waarmee het probleem verholpen is. Ook op de andere bike modellen in de Stumpjumper-lijn is de Specialized Command Post vervangen door onder andere X-Fusion droppers.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

RIJDEN MAAR

Omdat de Specialized Stumpjumper LT S-Works geen extreme geometrie kent, zijn we direct beste vrienden. De reach is royaal, maar niet overdreven en daardoor wel zeer comfortabel. Dankzij de lichte wielset is de acceleratie lekker vlot, zeker wanneer het terrein varieert in dalen en stijgen is dit een duidelijk pluspunt. De zit bevindt zich centraal tussen de wielen in, wat ook bijdraagt aan het vertrouwde gevoel, je hebt geen jarenlange bike-ervaring nodig om te kunnen genieten van deze fiets. De Stumpy is een echte allemansvriend waarmee veel mountainbikers hun skills zullen kunnen verbeteren. Dit houdt aan de andere kant in, dat wanneer je op zoek bent naar een extreem lange of lage bike, de Stumpy mogelijk niet jouw fiets is.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

UP

Wanneer we omhoog rijden valt de prettige houding op. De bovengenoemde centrale positie is efficiënt in de klim en de banden houden goed grip, ook wanneer het wat steiler wordt. Wel is het zaak de demper op de gesloten stand te zetten. In de trail- of open-stand ‘bobt’ de Stumpy namelijk enigszins. De vrij lage bottombracket van de Specialized Stumpjumper LT S-Works is op technische of smallere secties omhoog af en toe irritant, omdat je vrij snel het terrein raakt. Maar, daar krijg je wel een heerlijk gevoel voor terug in de afdalingen.

DOWN

Een lage bottombracket is met name in de bochten een feestje, de grip lijkt eindeloos en je kunt de fiets zo plat gooien als je durft. Voor je gevoel zit je tussen de grote wielen in, waarmee de handling heerlijk direct en intuïtief wordt, zodat je ook de afdaling vol vertrouwen kunt nemen.

De Specialized Stumpjumper LT S-Works voelt speels aan en zonder veel moeite smijt je ‘m van links naar rechts. Zo kies je ook eenvoudig verschillende lijnen en rol je sprongen of technische secties zonder al te veel moeite. Enkel wanneer je de Stumpy echt op zijn staart trapt en op volle snelheid over technisch uitdagende stukken knalt, merk je dat deze wat zenuwachtig wordt. Als dat je rijstijl is, is de Stumpy EVO of zelfs de Enduro misschien eerder wat voor jou.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

BANDEN

Een heikel puntje in het verleden, dat betreft altijd de banden van Specialized. Niet vanwege de grip, maar we reden er te regelmatig lek mee. Dit probleem lijkt te zijn opgelost met de BLCK DMND casing van de Eliminator-banden: we hebben geen lekke band gezien. Het agressieve noppenpatroon biedt op de Specialized Stumpjumper LT S-Works volop grip, zeker op de droge secties.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

CONCLUSIE

De Stumpjumper is wederom een fiets die levert: de alleskunner op trailgebied. Onze Specialized Stumpjumper LT S-Works is een prachtig samengestelde machine die het niveau van (bijna) elke rijder naar een hoger niveau kan tillen. De slimme features, zoals de SWAT-box, het ingebouwde mini-tooltje, interne kabelgeleiding en de geluiddempende kettingbescherming, het zijn allemaal zaken die je hier perfect terugvindt. Dankzij de keuze in zowel ST, LT als EVO en opbouw, is er altijd een model dat bij je past.

SPECIALIZED STUMPJUMPER LT S-WORKS

Demper: Fox Float DPX2 Factory EVOL en Kashima Coating
Vork: Fox Float 36 Factory met FIT 4 en Kashima Coating
Drivetrain: Sram Eagle XX1
Remmen: Sram Guide RSC
Wielset: Roval Traverse SL 29 Carbon
Banden: Eliminator met GRID (V) en LCK DMND (A) casing
Stuurpen: Syntace MegaForce 2 Stuur: Specialized Trail, FACT Carbon
Handvatten: Specialized Sip grip
Zadel: Body Geometry Phenom Expert
Zadelpen: Command Post IRcc
Prijs: € 9299,-

* Wij reden op de 2019-versie. Inmiddels is er de 2020-versie, welke qua geometrie hetzelfde is gebleven, enkel sommige specs zijn iets anders.

Specialized Stumpjumper LT S-Works

TEKST: YDWER VAN DER HEIDE
FOTO’S: HARM SPOELSTRA EN YDWER VAN DER HEIDE

Meer lezen? De volledige test of review van de ‘Specialized Stumpjumper LT S-Works’  lees je ook in UP/DOWN #4 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN of Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je UP/DOWN of Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Specialized Stumpjumper LT S-Works kun je ook terecht op de website van Specialized. Volg ons op Facebook en Instagram!

 van