28-10-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Speelbal van de weergoden

Tocht naar de noordkaap van Holland

 

Tekst en foto’s: Bram de Vrind

Tijdens onze tocht over de Noordzeeroute zijn we overgeleverd aan de grillen van de weergoden. Die toveren ons om tot verzopen katten op gezandstraalde fietsen. Maar als de hemel opentrekt worden we rijkelijk voor ons afzien beloond.

De stormachtige wind blaast een gitzwarte wolkenpartij onze kant op. Boven het wassende zeewater hangen regensluiers en klinkt onheilspellend gedonder. Binnen de kortste keren moeten ook wij eraan geloven. De regen gaat al snel over in hagel. Die blaast recht in ons gezicht en priemt zich in het duinzand. Als het ook nog begint te bliksemen, zetten we onze fietsen in de berm om in de duinen te schuilen. Minutenlang zitten we ineengedoken tussen het helmgras, terwijl we dankzij de hagel veranderen in verzopen katten. Aan het eind van onze tocht langs de Noordzeekust eist het weer nog maar eens zijn bepalende rol op. Het ene moment werden we gedragen door de wind, om later door onweer van de fiets te worden gedwongen. Zo zouden we een dag lang speelbal zijn van de weergoden.

Bejaarden met E-bikes
Die ochtend vertrekken we nog met droog pak vanuit Den Haag voor een rit van 151 kilometer naar Den Helder. De weersvoorspelling is niet al te best: vanuit het noorden komt een pak regen onze kant op. Gelukkig blaast de krachtige zuidwestenwind in de juiste richting. Onze tocht volgt het noordelijke deel van Noordzeeroute over de mooiste fietspaden langs dit deel van de kust. Wie denkt dat deze bordjesroute alleen geschikt is voor gezinnen of bejaarden met E-bikes, heeft het mis. Het leeuwendeel van de fietspaden is verhard en er kan lekker worden doorgetrapt omdat de route volledig is ‘uitgepijld’. Je volgt simpelweg de pijlen op de wit-groene bordjes met LF1B erop. We zijn met een clubje van vier.

Lees verder in Wielrenblad nummer #4.

Zie hier de video van de route.

Wordt abonnee en mis niks!

 van