12-05-2014 - Kitesurfen, Nieuws

Spektakel tijdens eerste wedstrijd NK Kiteboard 2014

Op 10 en 11 mei werd het eerste evenement van het Fruit to Go NK Kiteboard 2014. De vele regen kon de deelnemers niet van hun stuk brengen, want naast de slagregens was er ook storm. En uiteindelijk is het dat wat kiteboarden spectaculair maakt, harde wind. De actie op het water was dan ook spectaculair. 

In kiteboard Freestyle komen de deelnemers in heats tegen elkaar uit. De deelnemers doen hun tricks één tegen één in een wedstrijdvak dat door boeien in het water gemarkeerd wordt. De jury beoordeelt deze tricks op moeilijkheidsgraad en uitvoering. Zo wordt bepaald wie door gaat naar de volgende ronde, waarna er uiteindelijk een finale volgt. Zo’n hele cyclus heet een eliminatieronde en het streven is ieder weekeinde er twee te kiteboarden.

Op zaterdag was regerend Nederlands Kampioen Jerrie van de Kop erg sterk en wist de eerste eliminatie te winnen. Zijn presteren was in de harde windvlagen net van een constanter niveau als dat van de andere deelnemers. Bij de dames was Vera Klabbers de beste.

De zondag was Jerrie van de Kop minder dominant. Vanwege de hardere wind had hij een kleinere vlieger gepakt en daarmee kon hij zijn draai minder vinden. Johnno Scholte had bovendien uit zijn op zaterdag van Van de Kop verloren finale motivatie gehaald en zette succesvol een tandje bij en won de zondagfinale. Bij de dames ontspon een zelfde situatie. Kelly Schouten, tweede op zaterdag wist op zondag van Vera Klabbers te winnen. Bij zowel de dames als de heren moest er daarom nog een Superfinale gevaren worden om tot een definitieve einduitslag te komen.

JerryvandeKopKellySchoutenNKKite2014Workum

Bij de Superfinale van de dames wist Kelly Schouten de weekeinduitslag definitief naar zich toe trekken. Vera Klabbers dus werd tweede en Renske Herder derde. Bij de heren herpakte Jerrie van de Kop zich en won krap voor Johnno Scholte. Dylan van der Meij werd derde.

De volgende twee weekeinden zijn windafhankelijk uit de data 10 en 11 mei, 24 en 25 mei, 28 en 29 juni, 20 en 21 september, 27 en 28 september en, het laatste weekeinde, 4 en 5 oktober. Nu het Fruit to Go NK Kiteboard in Workum is geweest zullen Scheveningen en Vrouwenpolder worden bezocht.

 van