24-01-2013 - Snowboarden, Nieuws

Spinnen in de Pow

Waarom doen al die snowboarders in video’s alleen maar tricks in de poeder? Is het omdat ze bang zijn voor harde landingen of graag een halve dag besteden aan het maken van een kicker? Nee, helemaal niet. Backcountry-freestyle is de manier om tricks op een hoger niveau te tillen. Een 360 in het park is grappig, dezelfde 360 over een powderkicker is veel vetter. In de poeder wordt een trick moeilijker en zeldzamer. Het is iets laagdrempeliger om een schansje in het park keer op keer te rijden dan een paar uur uit te trekken voor het zoeken van een spot en het scheppen van een schans. Het scheidt de mannen van de jongens en de ‘kooks from the noobs’. Bas Elhorst gaat er bij dit voorbeeld van uit dat je weet hoe je een ‘spin’ in het park moet doen en vertelt je wat je moet weten om deze in de powder te landen.

Tekst: Bas Elhorst
Foto: Michiel Rotgans

De Trick
De backside540 is al jaren een lekkere trick voor in de poeder en gaat nooit vervelen. De spin leent zich goed voor een landing in de zachte sneeuw omdat je makkelijk naar de nose van je board kan leunen en zo switch weg kan rijden. In principe kan elke spin in de poeder, de één is alleen net even wat moeilijker dan de andere.

Bas Elhorst die een ‘first try’ backside540 neerzet in de pow

De Spot
De spot bestaat uit een kleine cliff als afzet, met een glooiing in het terrein als landing. Het van tevoren kunnen inschatten van de te overbruggen afstand is een kwestie van ervaring. Als je hier moeite bij hebt dan is het een goede tip om een harde sneeuwbal te gooien vanaf de afzet naar de landing. Zo krijg je inzicht in de vluchtfase en de te overbruggen af- stand. Bij deze sprong luisterde het allemaal niet zo nauw, dit omdat de landing erg lang en breed was. Ik had een minimale snelheid nodig om over de gap te komen, te snel gaan was niet echt mogelijk, dit is helaas niet op alle spots zo. De juiste snelheid is de sleutel tot een goede sprong. Neem bij je inschatting ook de vorm van de afzet mee. Zit er veel ‘kick’ in dan word je in de hoogte gelanceerd, loopt hij flauw dan schiet je vooral ver.

De afzet tunen
Natuurlijk zijn natuurlijke jumps zacht. Omdat je niet wil wegzakken bij je afzet is het handig om de schans iets harder te maken. Als eerste kan je de afzet een beetje aankloppen met je snowboard, dit helpt al veel. Als je een skiër bij je hebt is het nog handiger om deze met de ski’s aan op de afzet te laten stampen dan gaat de sneeuw nog beter vastzitten. Ze zijn wel ergens nuttig voor, die skiërs. Rij de kicker eerst een keer aan om een spoor te trekken, en rem op de afzet af tot stilstand, dan wordt deze hoop sneeuw nog compacter. Je kunt de hit dan nog een keer finetunen met je board om de shape perfect te maken. Als je een aanloop maakt naar de hit, doe dit dan niet slalommend, maar gewoon in een rechte lijn of één vloeiende bocht. Hierdoor voorkom je onnodige bobbels in de aanloop.

De Spin
Het belangrijkste bij een natuurlijke schans is dat je niet te hard een carve inzet zoals je in het park wel doet. Je board graaft dan in de afzet, je verliest snelheid, komt in onbalans en stort als een dood vo- geltje ter aarde. De rotatie moet dus komen vanuit je bovenlichaam en het momentum van je afzet. Verder is het doorkijken over je schouders net zo belangrijk als bij de parkvariant van de backside540. Bij de landing leun je iets meer op je nieuwe achterste been, dus eigenlijk je voorste been. Veel snowboard- ers overdrijven dit, waardoor ze vervolgens met de neus in de sneeuw gekatapulteerd worden. Het fijnste is om hier een rockerboard voor te hebben te hebben die iets langer is dan je parkboard. Je kunt dan de landing met je gewicht op twee benen incasseren.
Nog één waardevolle tip: “Snelheid is je vriend in de poeder!”

Bas draait zijn spins au naturel dans la poudre met de support van: Flow, Billabong, DaKine, Mons Royale, Pow en Adidas

 van