14-05-2024 - Mountainbiken, Nieuws

Sport trips: vakanties waar je energie van krijgt

De zomervakantie lijkt voor velen een excuus om lang te slapen, veel te eten en drinken en vooral te luieren. Het is tenslotte de uitgelezen tijd om uit te rusten. Toch is in verschillende studies aangetoond dat een actief leven gelukkig maakt! Kan dat uitrusten dan niet anders?

Graziano De Maio

Na een lange, natte winter lonkt de zon tussen de wolken en komen we weer overeind. Tijd voor actie! De dag beginnen met een frisse douche, een wandeling door de natuur of een stevige fietsrit naar werk. En in de avondzon nog een rondje op de gravelbike voor je op de bank ploft. Het geeft allemaal zoveel meer energie dan de korte, donkere dagen. Je voelt je beter als je actief bent. Maar waarom blijven we dan massaal op een strandbed liggen?

Het lijkt misschien alsof ‘uitrusten’ en ‘niks doen’ hetzelfde betekent, maar dat is ver van de waarheid. Uitrusten gaat eerder om het verzetten van je zinnen, uit je dagelijkse sleur komen. Zit je de hele dag achter een computer? Dan hoeft je lijf hoogstwaarschijnlijk niet bij te komen tijdens je vakantie. Je hoofd wel. En laat dat nu net zijn waar een sportreis goed voor is. Lees ook: Het reisverhaal: Fietsvakantie in Opper-Beieren.

Weg van de stress

Tijdens je vakantie wil je bijkomen van je werk en je dagelijkse beslommeringen. Bewegen tijdens je vakantie helpt je om stress te verminderen en je geest te ontspannen. Je stimuleert de productie van endorfine, dit gelukshormoon verbetert je humeur en vermindert stress en spanning.

Gezond terugkomen

Daar waar je door het jaar heen tijd tekort komt voor je sportieve plannen, gaat dit in de vakantie niet op. De lege agenda biedt juist een fantastische kans om je lekker uit te leven. Al wandelend, fietsend of surfend, door te blijven bewegen verbrand je calorieën en versterk je je spieren. Zo kom je gezond terug van je vakantie! Lees ook: Reistips: Ecovriendelijker op kitevakantie

Een heel nieuwe band

Een sportreis vraagt wel een uitgebreide voorbereiding. Ineens hoef je niet enkel een handdoek en een zonnebril in te pakken, maar moeten ook je bergschoenen mee. Je hardloop gear, je zwembril en je mountainbike mag je ook niet vergeten. Van een compact autootje met alleen het hoognodige in de achterbak, ga je naar een grote wagen met dakkoffer en fietsendrager. Als je dit bij elkaar geleend hebt, vergeet dan niet om je autoverzekering te controleren. Is je polis compleet genoeg voor al je bagage en toebehoren? Dan staat niks je meer in de weg voor een vakantie waarin je zo actief bent, dat je er tijdens werk van bij moet komen.

Als je niet alleen op reis gaat, heb je natuurlijk rekening te houden met de wensen van je reisgenoten. Dit biedt ook kansen. Leer je kind surfen en ontdek een heel nieuwe band die je samen kan hebben. Huur een tandem en ga samen op pad of zoek een geschikte podcast en loop samen de bergen in. Samen een nieuwe sport leren is helemaal ideaal om de banden weer eens stevig aan te halen. Niks is zo verbindend als samen een eerste duik maken. Lees ook: Reisverhaal: op fietsvakantie met je familie.

 van