01-09-2016 - Windsurfen, Nieuws

Spotguide Amstelmeer

Van kleine plasjes tot kolken, van grote grindgaten tot het IJsselmeer, Nederland heeft water genoeg. Maar waar ga je heen als je niet in de buurt woont van de kust of bekende spots als de Grevelingen, strand Horst of Makkum? In deze nieuwe rubriek stappen we buiten de gebaande paden en gaan we op zoek naar de onbekendere spots van ons land. Spotinfo uit eerste hand, van de locals zelf. Deze keer het Amstelmeer.

Het Amstelmeer is een klein, veilig meer van twee bij vier kilometer in de noordkop van Noord- Holland. Geen stroming, geen grote golven, geen scherpe oesters, genoeg parkeerplaatsen, gras om je zeil op te tuigen en een zandbodem waar je lang kan staan. Omdat het meer zich op een steenworp afstand bevindt van de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer staat er veel wind. Misschien wel de beste wind van Nederland…

Aardrijkskunde

Het eiland Wieringen is gelijktijdig met Texel, in één van de ijstijden, ontstaan. Het gewicht van de ijskap van soms wel honderden meters dik perste de grond onder het ijs weg. Hierdoor ontstonden er aan de voor- (Utrechtse Heuvelrug) en zijkanten (onder andere Wieringen) van deze gletsjer heuvels. Toen het ijs later weer smolt, bleef de heuvel Wieringen boven water en werd het dus een (Wadden) eiland. Door de aanleg in 1924 van de Amsteldiepdijk en de Wieringermeerpolder, die het zeegat Amsteldiep afsloten en Wieringen met de rest van Noord-Holland verbond, was het officieel geen eiland meer. Maar de locals wonen nog steeds ‘op’ Wieringen en de lokale VVV gebruikt maar al te graag de term ‘Het geheime Waddeneiland’. De afsluiting van het zeegat Amsteldiep zorgde voor het ontstaan van een nieuw ‘meer’ van 4 bij 2 kilometer: het Amstelmeer. Mochten de dijken doorbreken in Noord-Holland, dan zit je op Wieringen dus droog. Altijd handig om te weten.

Spots

De belangrijkste locatie om te water te gaan is het Lutjestrand. Dit speciale surfstrand bevindt zich op Wieringen en er is te surfen met windrichting van zuidoost via zuidwest tot noordwest. De beste richtingen zijn zuidwest tot noordwest, en laat dat nou precies de meest voorkomende richting zijn in Nederland. Parkeren doe je op het Lutjestrand vaak gratis. Als het lekker warm is, heb je kans dat de parkeermeneer er is en dan betaal je € 1,80 per dag of € 22 voor een seizoen. Je hebt lekker de ruimte om te parkeren en kan je zeil op het grasveld optuigen. De bodem van het Amstelmeer bestaat voor het grootste gedeelte uit zand, met af en toe een steentje. De eerste 100 meter in het water kan je staan en wordt het geleidelijk dieper.

Op het Lutjestrand bevindt zich Bistro Lutje waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Bij Windsurfschool Leerwindsurfen kun je les nemen op elke niveau en ook spullen huren. Voor zwemmers is er 100 meter verder een zandstrand. Voor kiters is er 400 meter verder een speciaal strand, maar met boompjes, prikkeldraad en vuilnisbakken is deze spot niet ideaal; het is er meestal dus ook vrij rustig. Bij noordelijke en oostelijke windrichtingen kun je ook opstappen aan de zuidkant van het Amstelmeer op een spot die onder de locals niet zonder reden ‘Schapendijk’ wordt genoemd, zoek op Google Maps naar Amsteldijk 42-44 in Anna Paulowna. Je kan hier onderaan de dijk parkeren en moet dus met je spullen de dijk over. Er zijn verder geen voorzieningen of strandje. Wel zijn er strekdammetjes net boven, en net onder het water. Goed oppassen dus! In het voorjaar is het leuk varen achter de dammetjes. In het najaar staat het onkruid er te hoog voor een relaxte run.

Amsterdammeer1

Omstandigheden

Er kan met alle windrichtingen gesurft worden op het Amstelmeer. Aan lagerwal ontstaat altijd een leuke steile chop, waar freestylelocals als Danny Kater en Niek van der Linde graag hun kunsten op laten zien. Speedsurfers als Peter de Wit kruisen liever een stukje op, om hun runs op het vlakke water te kunnen maken. Surfers als Ingmar Daldorf, Adriaan van Rijsselberghe en Pieter Eliens kiezen graag voor de rust op het midden van het meer om daar een mooi slalomparcours om de boeien te varen.

Omdat het Amstelmeer ligt ingesloten tussen de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer en de wind dus nauwelijks geremd wordt, is de wind er zeer goed. Vooral met westelijke wind is de kans groot dat de wind hier het hardst is van heel Nederland. En dat zonder oesters, geen stroming en geen grote golven. De voorspellingen op Windguru en Windfinder kloppen behoorlijkgoed. Zoals overal geldt: 14 knopen voorspeld met zon, betekent waarschijnlijk wel wat meer wind. Is er dezelfde wind voorspelling maar dan met motregen, dan kun je beter thuisblijven. Qua materiaalkeuze kan het alle kanten op. Bijna alle locals bezitten (free)wave spulletjes voor de (herfst)stormen, en velen van hen hebben ook over freeracezeilen van rond de 7,8 vierkante meter. En natuurlijk alles er tussenin.

Locals

Dat het Amstelmeer niet in het drukst bevolkte gebied van Nederland ligt, is een understatement. Tenzij het 25 graden is en west 6, is het er nooit mega druk. En dat heeft zijn voordelen. De locals zijn fanatiek en surfen het hele jaar. Het is een gezellige club en iedereen kent, en helpt, elkaar. De goede windcondities trekken ook veel surfers ‘van verder’ naar het Amstelmeer. Met mooi weer zie je behoorlijk wat surfers uit de omgeving Amsterdam over het water knallen. Met goede wind trekken slalom- en speedsurfers uit heel Noord-Nederland naar het Amstelmeer om samen te trainen en tunen. Het leuke van deze kleine surffamilie is dat iedereen heel chill is en altijd klaar staat om je te helpen. Bij onze oosterburen is deze spot nog niet echt ontdekt.

Windsurfschool

Bij Windsurfschool Leerwindsurfen staan elke weekend zo’n 100 kids op de plank tijdens de surfclublessen. Ook worden er privé- en groepslessen gegeven aan beginners, net als wekelijkse trapeze-, voetband- en planeerlessen. In het voor- en najaar zijn er weekendclinics voor de gevorderde surfers om moves als gijpen, duckjibe, airjibe en de forward loop te leren. Er is ook een stalling voor je windsurfmateriaal. Als je op de wachtlijst wilt, neem dan contact op via windsurfstalling.nl. In Hippolytushoef (2 kilometer verder) bevindt zich Kater Funsports. Hier kun je terecht voor alle windsurfbenodigdheden.

Route

Als je over de N99 rijdt tussen Den Helder en Den Oever, is de afslag naar het Lutjestrand met een bord aangegeven. Als je die afslag neemt, kom je op de Verbindingsweg. Na een paar honderd meter zie je het Lutjestrand aan je rechterhand. Adres: Lutjeweg 2, Westerland.

Woord Niek van der Linde / leerwindsurfen.nl Beeld Talitha Dijksman, leerwindsurfen.nl

Dit artikel is afkomstig uit de Motion #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van windsurfen word dan abonnee!

 van