28-06-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Kitesurfen in Tenerife – Spotguide kitesurfen

Kitesurfen in Tenerife: De bomen ritselen in de ochtend: het is de noordoostelijke passaatwind. Vanaf de ontbijttafel zien we al de eerste vliegers in de lucht. Vanaf het hotelzwembad is het een paar stappen naar de eigen kitestorage van het hotel. Vanaf daar ben je zo op de kitespot: het strand van El Medano op Tenerife. Ideaal toch?

El Medano, Kitesurfen in Tenerife,

Tenerife: Baai van El Medano
Er zijn nu zo’n negentig vliegers in de lucht tijdens het hoofdseizoen. Geen wonder, want Kitesurfen in Tenerife in de grote baai biedt goede freeride-condities tot ongeveer twintig knopen en kleine golven bouwen zich op wanneer de noordoostelijke passaatwind nog sterker is. De meeste kitesurfers starten vanaf het brede zandstrand, recht voor Hotel Playa Sur. De wind komt hier vrijelijk aan en de kiteboardscholen zijn actief in het ondiepe water. In dit opzicht concentreert het kiteboarden zich hier op de ‘South Bay’, terwijl windsurfers, wingfoilers, surfers en boogieboarders verder upwind te vinden zijn.

El Medano, Kitesurfen in Tenerife,

Kitesurfinstructeur Sonni Bunte licht toe: ‘De baai van Medano is geen klassiek beginnersgebied, hoewel beginners die afdrijven altijd wel een veilige nooduitgang vinden. Sommige rotsen en riffen kunnen gevaarlijk zijn, maar in vergelijking met andere plekken is het beheers-baar. De veiligheid is door de Spaanse reddingsdienst Cruz Roja gegarandeerd in El Médano. Op een veilige manier Kitesurfen in Tenerife doormiddel van gratis reddingsactie’s . Wat er allemaal op het water gebeurt wordt aandachtig geobserveerd en er wordt tijdig ingegrepen.’ ‘Als een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten doorloopt, dan biedt de baai van Medano ook uitstekende golfcondities! Met wind van rechts en golven tot twee meter hoog kunnen zeer lange golfritten worden gemaakt. Rond de baai is er een geweldige infrastructuur met kiteboardscholen, winkels, cafés en restaurants en de mensen die niet kitesurfen worden beschermd tegen de wind achter de grote rotsen op het strand.’

El Medano, Kitesurfen in Tenerife,

Tenerife: Harbourwall
In ruim tien minuten steken we upwind naar de golfspot voor de havenmuur en laten we de meeste kitesurfers achter ons, want hier vind je meestal alleen kitersurfers op waveboards en een paar windsurfers. De golven lopen rond de havenmuur waardoor ze mooi aankomen om ze te kunnen berijden. Hierop zijn maximaal vier of vijf bottomturns mogelijk. Bij vloed worden de golven groter en breken ze dichter bij de havenmuur. Het lavarif loopt vlak voor de grote havenmuur uit en je moet wel uitkijken dat je met je vinnen niet de rotsen raakt. Reservevinnen mee dus. Vroeger hebben we ons in de golven voor de havenmuur ook prima vermaakt op onze windsurfboards, maar op onze kite-waveboards is het zoveel makkelijker geworden om nog meer golven te pakken. Sonni: ‘Het zijn de golven die het gemakkelijkst te rijden zijn op Tenerife. Aanbevolen voor beginners op het waveboard.’

El Medano, Kitesurfen in Tenerife,

Tenerife: Cabezo
We kruizen op onze waveboards tegen de wind in naar naar Cabezo, de golfspot die druk bezocht wordt door windsurfers. Voor windsurfpro’s zoals Dany Bruch, Alex Mussolini en Dieter van der Kitesurfen is niet verboden in Cabezo, maar sommige lokale windsurfers kunnen wel eens lastig doen. Local Frank ‘Festus’ Westphal gaat daar kitesurfen, maar vaart meestal wat upwind van de windsurfers. Dat deden we ook tijdens onze sessies in Cabezo. Een beetje hoger aan de wind zijn de secties tussen de golven meer choppy, wat heel goed werkt voor strapless freestylen. De golven in Cabezo nodigen je ook uit om ze te gebruiken als kicker. Terwijl de plek aan de havenmuur zijn voordelen heeft als het gaat om het berijden van de golven, biedt Cabezo andere kwaliteiten. Daarnaast waait de noordoostelijke passaatwind nog wat sterker dan in de baai van Medano.

Eyken is het de thuisbasis waar ze graag dubbele frontloops maken. Dany Bruch organiseert de Windsurf Wave World Cup die elk jaar in augustus plaatsvindt. De hele wereldelite van windsurfers versnippert vervolgens de golven in Cabezo. Een absolute topspot, hoewel de omstandigheden om te windsurfen bij het uitvaren de eerste honderd meter moeilijker zijn geworden door de grote gebouwen die de wind tegenhouden en de wind vlageriger maken. Maar daar hebben wij kitesurfers minder last van gelukkig. Bovendien is het ontspannen en leeg op dagen met tot twintig knopen omdat er maar een paar kitesurfers zijn en windsurfers meestal de wind te weinig vinden of dan naar andere spots gaan.

Kitesurfen is niet verboden in Cabezo, maar sommige lokale windsurfers kunnen wel eens lastig doen. Local Frank ‘Festus’ Westphal gaat daar kitesurfen, maar vaart meestal wat upwind van de windsurfers. Dat deden we ook tijdens onze sessies in Cabezo. Een beetje hoger aan de wind zijn de secties tussen de golven meer choppy, wat heel goed werkt voor strapless freestylen. De golven in Cabezo nodigen je ook uit om ze te gebruiken als kicker. Terwijl de plek aan de havenmuur zijn voordelen heeft als het gaat om het berijden van de golven, biedt Cabezo andere kwaliteiten. Daarnaast waait de noordoostelijke passaatwind nog wat sterker dan in de baai van Medano.

El Medano, Kitesurfen in Tenerife,

Belangrijk: let wel op de Godzilla-rots, die ongeveer twintig meter achter de ‘ingang ’ van Cabezo op de loer ligt. En kun je je kite lanceren op het strand van Cabezo? Ja, kitesurfers starten hier ook regelmatig, al moet je er rekening mee houden dat er benedenwinds grote appartementsgebouwen zijn.

“Kitesurfen is niet verboden in Cabezo, maar sommige lokale windsurfers kunnen wel eens lastig doen.”

Tenerife: Guimar
‘Slechts tien graden verschil in de windrichting kan beslissen of de wind in El Medano komt en dus voor het kitesurfen in Tenerife werkt of niet’, zegt Festus, die al meer dan dertig jaar deel uitmaakt van de inventaris van de Medano windsurf- en kitesurfscene . De voormalig mede-eigenaar van de hippe strandtent in El Medano, Flashpoint, heeft al vaker meegemaakt dat er verderop veel witte windkoppen staan, maar dat de wind maar niet naar binnen wil draaien. Dan kun je met deze noord tot noordoostelijke wind beter naar Guimar afreizen. Een half uur rijden omhoog richting Santa Cruz neem je de afslag Arafo. Vervolgens ga je door een industriegebied en dan naar El Socorro de Guimar. Deze plek biedt ontspannen freeride-omstandigheden en het wordt nooit druk op deze dagen, omdat slechts een paar locals en windsurf- of kitesurftoeristen hiernaar toe gaan. Niet zelden hebben we Guimar al met 25 knopen of meer gezien, terwijl je Medano prima kon badmintonnen vanwege de windstilte.

Tenerife: La Tejita
Moeten we over La Tejita schrijven of niet? Wat zeker is, is dat kitesurfen hier sinds het recente verleden officieel verboden is. ‘In de praktijk echter gaan hier altijd kitesurfen met een zuidwestelijke rot westelijke wind’, zegt Festus. De kiteboardlessen worden daar door de politie gegeven. Björn van het Kite and Surf Center Playa Sur kan je er het een en ander over vertellen: ‘Tejita kan in ongeveer twintig minuten lopen vanuit El Medano worden bereikt en biedt een alternatief met freeride-omstandigheden bij een zuidwestelijke tot westelijke wind. Maar met westelijke windrichtingen kan er ook gevaren worden op de spots in Las Americas, aan de westkust van Tenerife.’

“De kiteboardlessen worden daar door de politie gegeven”

Tenerife: El Palmeral
El Palmeral ligt bij het grote feeststrand Las Americas. Onze maat Festus kan je wel het een en ander vertellen over het bruisende nachtleven vertellen aldaar, maar laten we wegblijven van het feestgedruis en onze focussen op het kitesurfen. El Palmeral levert goede, grote golven in noordwestelijke winden – met een beetje geluk – die het gevolg zijn van Atlantische lagedrukgebieden. Het is niet ongebruikelijk dat er meer dan dertig surfers in het water liggen met wie je de golven moet

delen. Aan de westkant van het eiland kan de sideshore wind behoorlijk sterk zijn. ‘Als er hier wind staat, is het vaak dertig knopen of meer’, vult Festus aan. Het is niet ongebruikelijk dat 4 m2- of 6 m2-vliegers de eerste keuze zijn op zulke dagen. Op zo’n dag in november hebben we afgezien van een sessie in El Palmeral omdat de voorspelling al een te sterke aanlandige wind aankondigde. Alleen al de ingang over rotsplaten en stenen met scherpe randen maakt de plek alleen geschikt voor experts. De Core-teamrider Marius Hoppe gebruikte de extreme omstandigheden in zijn sollicitatievideo voor het Red Bull King of the Air.

Tenerife: La Fetinha
‘La Fetinha is onze oude windsurfplek in Las Americas’, zegt Festus, die ook Core-importeur voor de Canarische Eilanden is. We gebruiken dit om oude anekdotes boven te halen. De spot, die je deelt met de surfers, werkt net zo goed met wind van rechts als met wind van links. Al komen die laatste minder vaak voor. De ingang is via een scherp en glibberig rif, zodat je heel voorzichtig water in moet gaan. De beloning? De golven komen clean binnen met tussenpozen van ongeveer twintig meter en zijn supergoed te berijden.

Kitesurfen in Tenerife: Golven
Aan de noordkust van Tenerife zijn er in de wintermaanden soms enorme golven. De Duitse local en windsurfprofessional Dany Bruch waagt zich in deze grote golven in golven tot tien meter hoog en is een van de weinige windsurfers die zich in deze monsters stort. Als het om golfsurfen gaat, laat Tenerife niets te wensen over. Taganana in de noordoostelijke hoek van het eiland is een bekend strand om te surfen. Beneden Taganana ligt het vissersdorpje San Andrés, waar een golf van ongeveer twee meter hoog in de zandbaai breekt. De golven in El Medano zijn daarentegen goed voor surfbeginners en gevorderde surfers.

Kitesurfen in Tenerife: Wat is er nog meer te doen?
Naast het Kitesurfen in Tenerife is er over het hele eiland nog veel meer spannende dingen te ontdekken, vooral het hele jaar door groene noorden met zijn grote natuurlijke diversiteit die kan worden verkend. Er zijn ook kleine baaien te bezoeken met zwart lavazand, wandelingen naar de Pico El Teide (de hoogste berg van Spanje met 3718 meter) en begeleide mountainbiketochten enzovoort. De toeristische gebieden in het zuiden er in vergelijking nogal kaal uit maar hebben wel hun charmes. We praten met Festus – de insider als het om lokale restaurants gaat – over zijn beste tips om uit te gaan. ‘De Flashpoint is nog steeds de hotspot: niet alleen s’avonds; het is ook goed voor een hapje overdag. La Familiar biedt typische Spaanse keuken, de meest verse en beste gegrilde vis en ook een echt goede steak, dit restaurant is al meer dan dertig jaar echt goed. De Luna Rossa biedt pizza’s gebakken van maïsmeel en de Wairua; een heerlijke pizza. El Timon ligt aan de kleine haven boven het water en daar geniet je van typisch Canarisch eten en de Neptuno ertegenover heeft goede en goedkope tapas om mee te nemen.’

Kitesurfen in Tenerife
El Medano, Kitesurfen auf Teneriffa,

En welke restaurants worden aanbevolen buiten Medano? ‘De Tito in Los Abrigos is de lokale ontmoetingsplaats met uitstekende vis. En last but not least: een bezoek aan de Oase in Adeje, op ongeveer 25 minuten rijden van El Medano, hoort bij elke Tenerife-vakantie. Het restaurant straalt al decennia van krokante, pittige kip en veel knoflook.’ En na het eten? ‘Voor een sundowner of na het eten ga je naar Manfreds en dan naar de Goiter of je laat de avond eindigen in verschillende bars rondom het plein.’


Goed om te weten

Verblijf

Hotel Playa Sur, direct aan de kitespot in de grote baai van El Medano. Sonni Bunte: ‘Mijn hotelkamer heeft direct uitzicht op zee, de zonsopgang en zelfs de golven voor de havenmuur.’ www.hotelplayasurtenerife.com

Hotel Arena del Mar, aan de baai van Cabezo, www.hotel-arenas-del-mar-adults-only.el-medano.hotel-tenerife.net


Kitesurfstations

Core Station, in het Playa Sur hotel, www.tenerifekitesurf.co

Duotone Pro Center, op 50 meter afstand van het Hotel Playa Sur hotel, nu ook met wingfoil-materiaal te huur.

PKS-station met RRD -apparatuur, www.pkskitesurftenerife.es

Station Klaus Gahmig, gelegen in het Hotel Playa Sur, dat sinds 1984 wordt gerund en Naish en Core kites aanbiedt in het station. wwwsurfcenter.eu


Board- en kitereparaties

D’light, direct aan de baai van Cabezo en Mikes Sail Repair in de stad.


Autoverhuurbedrijven

In het laagseizoen huur je al een auto vanaf ongeveer 70 euro per week. www.goldcar.es

Een goed gerund autoverhuurbedrijf ter plaatse is Bernadinowww.bernardino-rentacar.com


Misdaad

Een bar en een kitefoil werden tijdens onze dagen rond het strand gestolen. Daarom is het belangrijk om je ogen open te houden en ook kleinere apparatuur nooit onbeheerd achter te laten.


Dit spotguide artikel ‘Kitesurfen in Tenerife‘ komt uit Access #1 van 2022. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van