29-04-2016 - Windsurfen, Nieuws

Spotguide Westeinderplassen

Van kleine plasjes tot kolken, van grote grindgaten tot het IJsselmeer, Nederland heeft water genoeg. Maar waar ga je heen als je niet in de buurt woont van de kust of bekende spots als de Grevelingen, strand Horst of Makkum? In deze nieuwe rubriek stappen we buiten de gebaande paden en gaan we op zoek naar de onbekendere spots van ons land. Spotinfo uit eerste hand, van de locals zelf. Dit keer richten we ons vizier op de Westeinderplassen bij Aalsmeer.

De Westeinderplassen (in de volksmond de Poel genoemd) zijn ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning. De plas kent een oppervlakte van ruim tien vierkante kilometer en bestaat uit een grote plas en verschillende kleinere, waaronder ook de kleine Poel. Je kunt er zwemmen, zeilen, windsurfen, suppen, waterskiën, roeien en motorbootvaren.

Spots
Het surfen doe je het beste vanaf de Wind Surf Club Aalsmeer (WSCA) gevestigd op het zogenaamde surfeiland. Er is voldoende parkeerplaats waardoor je niet ver met je spullen hoeft te sjouwen. De club is gelegen aan een aangelegde baai en heeft een zandstrandje met een aangrenzend grasveldje. Het clubgebouw heeft naast de kleedruimte ook een gezellige kantine en 100 boxen voor opslag van surfmateriaal. De club hanteert een gastvrij beleid en zeker in de wintermaanden zijn gasten van harte welkom om zich in de kleedruimte om te kleden en een warme douche te nemen.

Westplas1

Omstandigheden
De beste richting is zuidwest, maar ook bij de richtingen zuid tot noord wegdraaiend via west, kan er gewindsurft worden. Vanuit de baai kun je gecontroleerd wegvaren waarna je in iets choppy water terechtkomt. Vanaf 5 beaufort kunnen ook de freestylers en wavers hun trukendoos openen: hoe harder het waait, hoe beter de golven. Met zuidwest kun je rakken van ongeveer anderhalve kilometer varen; hoe meer je opkruist hoe groter je rakken worden, waarna je vervolgens weer heerlijk halve wind terug kunt varen richting de opstapplaats. Ook de baai in- en uitvaren is met zuidwestenwind erg populair, omdat je daar heerlijk kunt gijpen. Voor sommigen biedt dit de kans om hun ‘alpha’ (500 meter varen inclusief een gijp) te verbeteren en voor anderen is de baai de ideale plek om hun trucjes te showen. Kortom: voor ieder wat wils. Ondanks dat de Westeinder over het algemeen vrij choppy is, kunnen er toch snelheden boven de 70 kilometer per uur behaald worden. Via de WSCA is er doorlopend speedevenement (Speedking Westeinder) waar worldcupper Jordy Vonk met 70,58 km/u de ranglijst aanvoert. Ook de mindere goden kunnen hun snelheden posten: iedereen met een goedgekeurde gps kan meedoen.

Windvoorspelling
Qua windvoorspelling kun je prima een site als Windguru aanhouden. De WSCA beschikt over een live windmeter en webcam die online te checken zijn, waardoor je de voorspelling met de actuele wind kunt vergelijken en meteen ziet deze voor of achter loopt. In de praktijk is gebleken dat je hiermee prima je surfsessie kunt plannen.

Gear
Op de Westeinder wordt eigenlijk met alles gevaren. Van race- tot slalomboard en van freestyletot waveboard. De meeste surfers hebben een meer allround freeride/raceboard en naarmate de wind toeneemt worden de kleinere freeriders en waveboardjes uit de kast gehaald.

westplas2

Locals
De harde kern locals bestaat ongeveer uit 30 tot 40 mannen en vrouwen. Als de omstandigheden echt perfect zijn kun je met gemak honderd surfers tellen op het water. Doordeweeks is dit aantal uiteraard beperkt. Eigenlijk wordt het hele jaar wel gevaren, bij echt winterse en extreme condities tel je misschien tien ‘helden’ op het water.

Surfclub
De Wind Surf Club Aalsmeer (WSCA) bestaat al bijna 40 jaar en kent ongeveer 170 leden. Gedurende het normale seizoen, dat loopt van april tot en met oktober, worden er surfevenementen georganiseerd zoals opstapdagen, testdagen en clinics. Tevens worden er vanuit de club driedaagse surflessen gegeven waar de basis wordt geleerd en enthousiastelingen zich kunnen opgeven voor de ‘next step training’ en wedstrijd/ gevorderden training. De club organiseert (al dan niet met derden) ook wedstrijden zoals de Oude Deuren Surf Cup en de al meer dan twintig jaar bestaande Grote Prijs van Aalsmeer. Voor meer informatie over de Wind Surf Club Aalsmeer klik hier.

westplas3

Route
Vanaf de A4 volg je de borden Aalsmeer en vervolgens centrum. Eenmaal in het centrum blijf je de weg volgen waarna vanzelf ineens de Westeinder aan je rechterhand oppopt. Rij voorbij de Watertoren, dan zie je vervolgens recht voor je het zogenaamde surfeiland.

Trivia
Het surfeiland beschikt over een strandtent genaamd Westeinder Paviljoen; de ideale plek om je familie/gezin te parkeren terwijl jij lekker op het water bent!

Dit artikel is afkomstig uit de Motion #4 van 2015. In het laatste nummer van motion staat een spotguide van het Amstelmeer. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van windsurfen word dan abonnee!

Tekst: Henning ter Horst
Beeld: Walter Schellingerhout

 van