18-04-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Spul.

Als mountainbiker heb ik door de jaren heen een best wat spullen verzameld. Ik ben ook groot voorstander van multi-inzetbare producten, daar let ik bij aanschaf altijd goed op. Zo kun je dunne snowboard-handschoenen ook prima gebruiken als een warme fietshandschoen in de winter. Een ademende regenjas is sowieso op veel fronten in te zetten. Mijn uitrusting is dus een allegaartje, maar multi-inzetbare gear klinkt een stuk beter.

 

Tekst: Harm Spoelstra

Ik wil in dit artikel uiteenzetten met welke spullen ik momenteel train voor The Ride. Dit zijn allemaal zaken die ik al had voordat het trainen begon. Tijdens het trainingstraject zal ik stukje bij beetje gaan upgraden, om zo te kunnen ervaren wat de verschillen zijn tussen mountainbike- en racefietsgear. Wellicht kan ik veel zaken bij beide disciplines goed gebruiken, maar ik wil ook uit gaan zoeken wat de voordelen en/of nadelen van specifieke wielrenproducten zijn.

Hieronder een overzichtsfoto van de spullen die ik momenteel gebruik om te trainen. Mijn trainingen leg ik grotendeels af in combinatie met woon-werk verkeer, dus alles is daar ook op afgestemd.

gear-768x465

  1. Canyon Inflite 9.0: Nadat ik ben begonnen op een gekregen racefiets uit 1972, is dit mijn eerste echte bewuste aanschaf geweest. Ik zocht een fiets, geschikt voor dagelijks woon-werk verkeer, met comfortabele zit en schijfremmen, waar ik ook langere stukken op kon rijden. De stap van een MTB naar een veldrijder is natuurlijk niet z’on spannende, ik denk zelfs dat dit ding dichter bij mijn MTB staat dan bij mijn racefiets.
  1. Castelli water- en winddichte koersbroek: Als je in januari rond een uur of 6 opstaat terwijl de regen tegen de ramen slaat, dan moet je jezelf wel even over een drempel zetten om te gaan fietsen. Goede kleding helpt enorm in deze stap. Deze koersbroek is warm en houdt daarnaast ( tot een bepaald moment) de regen buiten, wat de rit van ongeveer 55 minuten een stuk dragelijker maakt.
  1. GoreTex Summit waterdichte jas: Waterdicht, ademend tot een bepaalde inspanning. Samen met de koersbroek op nr. 2 zorgen deze twee er eigenlijk voor dat ik op de fiets stap, weer of geen weer.
  1. Spatborden: Ik vergeet eigenlijk nog wat…de spatborden. Ik ben begonnen zonder spatborden, gewoon een ass-saver ( plastic mini spatbordje voor onder je zadel) als het regende. Tijdens de aanschaf van de Canyon Inflite was er de optie om spatborden mee te bestellen en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Nee, het ziet er niet zo fraai uit, dat zie ik ook wel. Maar…de gradatie van nat-worden is zodanig veel minder dat dit het waard maakt. Fiets je weers-onafhankelijk dagelijks dan is dit onmisbaar.
  1. DaKine Patrol rugtas: Ik werk op een 17″ laptop. Fijn apparaat, maar nogal groot om mee te fietsen. Deze past dan ook niet in elke rugtas. De tas is eigenlijk bedoeld als surf-tas, daar heeft ‘ie speciale vakjes voor. Maar hij heeft ook een mooi laptopvak, voor 17″ laptops. Da’s veel belangrijker. Hij is verder niet echt heel fijn om mee te fietsen, maar wel heel erg multi-inzetbaar. Speciaal voor de regen heb ik er een losse felgekleurde regenhoes van Osprey bij gekocht.
  1. Shimano & Specialized schoenen: Ik heb 2 paar MTB schoenen, beide SPD. Een paar voor de zomer, met veel ventilatie en een paar voor de winter, gevoerd en voorzien van GoreTex. Als het echt hard regent doe ik hier nog een paar schoenhoezen over.
  1. Shimano SPD’s: Ik noem dit apart, omdat ik nu al weet dat ik een keer speciale wielrenpedalen wil testen.
  2. POC Trabec Race helm. Ik vind eigenlijk alles van POC gewoon mooi, en kon deze helm voor een fijne prijs kopen. En hij kwam in het zwart. Easy.
  1. Dakine Pipegloves (2001): waterafstotend voor ongeveer 15 minuten. Voor regen heb ik helaas nog geen goede handschoenen, staat op mijn lijstje voor volgende winter.
  1. Thermo/onderkleding: Vanuit het snowboarden heb ik een flinke bak met onderkleding, waarbij ik door de combinatie van laagjes dagelijks bekijk wat het beste past bij de weersomstandigheden.
  1. Garmin Forerunner 620: Dit is mijn tracker, hierbij houd ik mijn ritten bij op TrainingsPeaks, waar Robic mijn trainingsprogramma op bijhoudt. Prachtig hartloop-horloge, helaas niet heel diepgaand voor fietsen. Hartslag en GPS zijn de enige bruikbare functionaliteiten voor mijn trainingen. Momenteel train ik enkel op basis van mijn hartslag. Ik krijg ook van mijn coach Maarten ook advies over de cadans, het aantal omwentelingen per minuut, alleen heb ik nog niet de juiste tracker om dit te kunnen meten. Door af en toe gewoon het aantal omwentelingen te tellen heb ik toch een indicatie.

Dit zijn dus de zaken waar ik het dagelijks mee doe. Aankomende tijd zal ik op zoek gaan naar wielren-upgrades en verslag doen van mijn bevindingen. Nu snel alles aantrekken, de regen wacht op me…

Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende routes vier keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Wielrenblad. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Vind je een speciaal onderwerp uitermate interessant? Kijk dan in onze webshop en bestel je favoriete magazine geheel naar eigen keuze!

 

 van