29-06-2023 - Nieuws, Wielrenblad

SQLAB breidt ‘Made in Germany’-lijn uit met nieuw zadel

Ontspannen en comfortabel zitten, met een efficiëntere krachtoverbrenging en zonder onaangename drukpunten? En dat alles op een carbon zadel dat lokaal is geproduceerd? Binnenkort is het populaire mountainbikezadel van SQlab namelijk ook verkrijgbaar in de ‘Made in Germany’ line-up! SQlab introduceert de nieuwe SQlab 611 Infinergy® ERGOWAVE® active 2.1 Carbon.

De bewezen ERGOWAVE® vorm wordt gecombineerd met BASF Infinergy® materiaal “Made in Germany” en een carbon onderstel “Swiss made”. Hoe geavanceerd wil je het hebben? Het zadel is ontworpen voor all-mountain en enduro fietsen en zal later deze zomer beschikbaar zijn.

De perfecte pasvorm voor vrouwen en mannen

Een zadel moet net zo goed passen als een paar schoenen, en dat weten we allemaal. Een te smal zadel kan ongewenste druk uitoefenen op bepaalde plekken. SQlab was de eerste fabrikant die in 2002 een systeem introduceerde om de afstand tussen de zitbotjes te meten, om zo de optimale zadelbreedte te bepalen. Nu zijn alle SQlab-zadels verkrijgbaar in vijf verschillende breedtes, waardoor je altijd een zadel vindt dat je zitbotjes volledig ondersteunt. Alleen dan kunnen de gevoelige delen van zowel mannen als vrouwen maximaal worden ontzien. Het nieuwe 611 Infinergy® ERGOWAVE® active 2.1 Carbon zadel, “Made in Germany,” is ook verkrijgbaar in vijf verschillende breedtematen (13 / 14 / 15 / 16 / 17 cm), zodat zowel mannen als vrouwen altijd een passend zadel kunnen vinden.

Vriendelijk voor de rug

De nieuwe active-constructie is niet alleen lichter geworden, maar ook soepeler. Dit verhoogt het comfort bij de zitbotjes en ontziet de tussenwervelschijven nog meer. Met name dit laatste is goed merkbaar. De nieuwe elastomeren zijn kleiner en lichter, waardoor de active-beweging beter kan worden afgesteld dan voorheen. De schaal bestaat uit een vernieuwde mix van kunststof en glasvezels en draagt bij aan de flexibiliteit van de active-functie.

Ergowave®

De zadels van SQlab hebben door de jaren heen een getrapte vorm gekregen, gebaseerd op actuele medische inzichten, om de druk van de gevoelige delen naar de zitbotjes te verplaatsen. De golvende vorm en de verhoogde achterkant van het zadel voorkomen dat je tijdens steile beklimmingen naar achteren wegglijdt en bieden een effectievere pedaaltred, zelfs op vlakke stukken. De vlakke, lager gepositioneerde neus van het zadel en het kuiltje in het midden voorkomt effectief het knellen van bloedvaten en zenuwbanen tijdens het fietsen, bij zowel mannen als vrouwen.

Lokaal geproduceerd

Wat begon als een kleinschalig ‘Made in Germany’ project krijgt steeds meer aandacht. Na het succesvolle 6OX Infinergy® ERGOWAVE® active zadel heeft SQlab nu meerdere modellen die in Duitsland worden geproduceerd. Lokale productie heeft voordelen voor zowel consumenten als het milieu. Het stelt SQlab in staat om gebruik te maken van de nieuwste materialen en productietechnieken, en samen te werken met de beste materiaalexperts om de functionaliteit, kwaliteit en levensduur van de producten te verbeteren. ‘Made in Germany’ is niet alleen ecologisch voordelig omdat de lange transportroutes uit Azië wegvallen, maar ook omdat de productie efficiënt kan plaatsvinden volgens strenge Duitse milieunormen. Lokaal geproduceerd, de hoogste kwaliteit en een lange levensduur zijn essentieel voor dit SQlab-project.

Gebruikte materialen

Wat deze nieuwe serie ‘Made in Germany’ Infinergy® zadels bijzonder maakt, is het gebruik van BASF Infinergy® materiaal in plaats van het klassieke PU-schuim. Dit materiaal wordt veel gebruikt in hoogwaardige hardloopschoenen. Het is niet alleen licht, sterk en duurzaam, maar biedt ook ongekend comfort doordat het snel zijn oorspronkelijke vorm kan terugkrijgen.

Het zadeldek is niet volledig bedekt, zoals bij conventionele zadels, maar bevat strategisch geplaatste ‘tapes’. Deze tapes zijn niet met lijm bevestigd, maar tijdens het productieproces versmolten met het Infinergy® schuim. Dit proces is ontwikkeld door Oechsel, een toeleverancier voor de Duitse auto-industrie, en wordt al enkele jaren succesvol toegepast bij een grote sportartikelenfabrikant. SQlab en Oechsel hebben samen dit proces vertaald naar de productie van hoogwaardige fietszadels.

Carbon onderstel uit Zwitserland

Het verwerken van carbon is een technisch hoogstaand en arbeidsintensief proces. Daarom worden steeds meer carbonproducten vervaardigd in landen met goedkope arbeid. Sqlab heeft echter gekozen voor een andere aanpak. Dankzij innovatie en automatisering kunnen zij de productie in Duitsland en Zwitserland realiseren. De productie van een carbon zadelonderstel vereist precisie en zorgvuldigheid van het hoogste niveau, en er is geen betere keuze dan een KUKA-robot. De technologie om met behulp van een robot carbon zadelrails te maken, is ontwikkeld in Zwitserland. SQlab is al vijf jaar betrokken bij dit project.

Klik hier voor meer informatie!


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van