Sram Eagle Powertrain & Transmission

Inmiddels zijn e-mtb’s niet meer weg te denken binnen het mountainbiken, laat staan in Up/Down. Elektrisch aangedreven mountainbikes creëren nieuwe mogelijkheden voor rijders van elk niveau, op elk terrein. Of je nu verder of sneller wilt rijden, de e-mtb biedt met de Sram Eagle Powertrain & Transmission je de mogelijkheid.


De roep om elektrische aandrijving zorgt voor een enorme boost in de ontwikkeling van componenten, elektronica en connectiviteit binnen de fietswereld. Sram is op vele fronten een voorloper wat betreft innovatie. Maar tot vorig jaar was er nog geen elektrisch systeem beschikbaar. Dat is inmiddels veranderd, Sram probeert met de Powertrain een compleet nieuwe manier van mountainbiken op de kaart te zetten.

De componenten van de Sram Eagle Powertrain & Transmission

Na de introductie van het Transmission-systeem was het voor veel insiders al snel duidelijk dat er een e-mtb-systeem van Sram aan zat te komen. De enorm sterke en stijve derailleur van de Transmission maakt op- en afschakelen in alle omstandigheden mogelijk, wat natuurlijk ideaal is voor e-bikes met veel vermogen.

En sinds september vorig jaar was er ineens het Powertrain-systeem, waarbij Sram op geheel eigen wijze een compleet ecosysteem lanceerde. En aan alles lijkt gedacht. Een sterke en bewezen motor gecombineerd met accu’s die zowel als volledig geïntegreerde als uitneembare variant zijn te monteren, een eigen motortuning, display, user interface, controls en de combinatie met de Transmission-derailleurs binnen het ETAP AXS draadloze protocol.

Al deze componenten werken volledig geïntegreerd en werken indien gewenst zelfs automatisch met elkaar samen. En met ‘automatisch’ bedoelen we dus dat de derailleur al het schakelen volledig van je kan en wil overnemen, maar gelukkig mag je ook zelf schakelen als je dat wilt. Hoe doet Sram dit, vraag je je misschien af. Wij hebben het voor je uitgezocht.

Sram Eagle Powertrain


Sram heeft tegen de verwachtingen in niet direct een eigen motor ontwikkeld. In plaats daarvan wordt de motor, om precies te zijn de Drive S Mag, gebouwd door Brose. Voor de kenners onder ons, het is exact dezelfde motor die Specialized gebruikt voor de diverse Turbo Levo-modellen. Met een torque van 90 newtonmeter en een maximaal vermogen van 680 watt hebben we het hier over een van de krachtigste en sportiefste motoren op de markt. Al is het gewicht (2,9 kilogram) tegenwoordig misschien iets minder competitief.

Deze bewezen motor is uitgevoerd met door Sram ontwikkelde firmware en een custom gebruikersinterface. Het systeem kent maar twee instellingen: Range om met gelimiteerd vermogen zo ver mogelijk te komen en Rally om het maximale uit het systeem te halen. Voor de energievoorziening bestaan dus twee accu’s, een kleiner 630 wattuur exemplaar welke permanent gemonteerd is, en een uitneembare 720 wattuur accu die uitneembaar is. Het is aan de fietsproducent om te bepalen welke accu op welke wijze in het frame geïntegreerd is.

Naast een aanuitknop en één functieknop bevindt zich op de bovenbuis een display, waarop je informatie kunt terugvinden over de ondersteuningsmodus, de batterijstatus en of je fiets automatisch of handmatig schakelt. Voor meer informatie of finetuning kan je de welbekende Sram AXS-app gebruiken die eenvoudig contact maakt met alle slimme Sram componenten op de fiets. Mocht je meer informatie over je rit of je performance willen weten, dan dien je een Sram-compatible gps-unit te koppelen, zoals een Hammerhead Karoo of een Wahoo.

Sram Transmission


Tijdens het rijden heb je op het stuur de beschikking over twee AXS-pods, beide voorzien van twee knoppen. Alle bediening is te personaliseren via de app, maar de standaard set-up is al heel goed. De rechter bediening is voor op- of afschakelen, bij langer indrukken kan je automatisch schakelen activeren. De linker knoppen zijn voor het instellen van de ondersteuning en om je Sram AXS-dropper te bedienen.

Auto vs manual

En nu moeten we het eindelijk over het schakelen hebben, of eerder het gebrek aan schakelen. Zoals eerder gezegd kan je met de rechter pod gewoon je derailleur bedienen, maar dit hoeft niet. Mocht je het systeem op Auto-shift zetten dan zal de Transmission- derailleur volledig automatisch schakelen. Hiervoor gebruikt Sram data uit de motor, zoals je trapsnelheid, je vermogen en de torque die de motor levert. Daarnaast zit er op de achteras en je discbrakerotor een kleine sensor die de snelheid van je fiets meet. Met al deze informatie kan het systeem continu berekenen in welke versnelling je zou moeten schakelen. En of je nu vol vermogen omhoog rijdt, of freewheelend een berg af dendert, de Transmission-derailleur schakelt naar het verzet best passend bij deze meetwaardes. Al staat de fiets op Auto-shift, je kan altijd het systeem corrigeren en alsnog zelf schakelen wanneer jij dat wilt. Binnen het Auto-shiftsysteem zijn er zeven standen die overeenkomen met verschillende cadanswaarden. Het getal -3 betekent zeer rustig trappen, 0 zou gemiddeld moeten zijn en bij +3 heb je een zeer hoge cadans.

Indien jij niet trapt, maar het systeem wel berekent dat er geschakeld moet worden, zorgt de motor ervoor dat de chainring een stukje draait om de derailleur zijn werk te laten doen. Deze functie is ook aanwezig als Auto-shift uit staat, dus je kan met het Powertrain-systeem altijd schakelen, of je nu trapt of niet.

Rij-ervaring

Maar hoe rijdt dat dan, is de grote vraag. Wij kregen een Propain met 160/170 millimeter veerweg voorzien van allemaal Sram- en Zipp componenten om het systeem eens flink aan de tand te voelen.

Sram


Richting de lokale trails wordt het al snel duidelijk dat de combinatie van Range en Auto-shift een mooie balans vormt, waarbij je zelf nog wel iets moet doen om 25 kilometer per uur aan te houden. Boven deze snelheid stopt de motor bijna direct met ondersteuning, precies zoals de Europese regelgeving dicteert. Binnen de Auto-shiftstanden blijkt de neutrale stand of +1 de juiste cadanszones te geven. Het gaat echt om zones, er moet echt even flink sneller en harder getrapt worden voordat het systeem tot de conclusie komt dat er een verzetje zwaarder geschakeld kan worden. Bij coasten en uitrollen kan je het systeem netjes stap voor stap zien terugschakelen aan de hand van je afnemende snelheid. Op de weg of niet-technische gravelpaden functioneert het systeem als een typische krachtige e-bike met veel vermogen tijdens acceleratie en een voorspelbare gelijkmatige ondersteuning op kruissnelheid. Het automatisch schakelen is echt een bonus en werkt perfect wanneer je er eenmaal gewend aan bent.

Op de trail duurt het iets langer om de hard ingebakken gewoontes, wat wil je ook na 25 jaar mountainbiken, uit het systeem te krijgen. Het voelt vreemd om niet te schakelen wanneer je een bocht, uphill of downhill aan ziet komen. Het voelt ook vreemd om vol op de trappers te gaan staan terwijl je weet dat het systeem weleens kan gaan schakelen. Maar het schakelen van het Transmission-systeem kan alle input en alle kracht van zowel de berijder als de motor prima hebben, zowel op- als afschakelen gebeurt eigenlijk altijd foutloos, maar soms wel enigszins luid. De interactie tussen ketting, cassette en derailleur geeft geregeld redelijk veel geluid, dit geluid komt boven het vrolijk zoemen van de motor uit.

Waar het schakelen zelf altijd goed gaat, heeft het systeem een andere interpretatie van de juiste versnelling dan de berijder. Omdat het systeem reactief is op basis van alle sensorinformatie kan het geregeld aanvoelen alsof het schakelen net te laat gaat. Het systeem ziet niet dat er een heuvel aankomt, maar voelt dit pas als je al omhoog fietst. Het schakelen volgt vervolgens net te laat. Door middel van de shifter kan je zelf natuurlijk wel proactiever schakelen, al is dit natuurlijk niet het idee van deze functie.

Sram Eagle Powertrain & Transmission


Eenmaal op manual mode vormt de Sram Powertrain met Transmission een zeer gebalanceerde en evenwichtige combinatie van motor, aandrijving en bediening. Het schakelen is een verademing, zowel tijdens het trappen als tijdens freewheelen, en de ondersteuning is krachtig, maar wel in balans.

De eerste poging van Sram om een e-bikesysteem op de markt te brengen is meer dan geslaagd. De afzonderlijke componenten zijn van hoge kwaliteit, maar eenmaal onderling verbonden ontstaat een zeer goed werkend geïntegreerd systeem met een perfecte ergonomie en user interface.

Wij zijn heel benieuwd hoe de firmware van het Powertrain- en Transmission-systeem zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Mogelijk tilt een combinatie van sensoren + hartslag + gps het automatisch schakelen in de toekomst naar een nog hoger niveau. Of misschien leert het systeem in de toekomst wel van het rijgedrag van zijn piloot gedurende de manual-modus.

Sram lanceert Powertrain met de hulp van vier partners: GasGas, Nukeproof, Propain en Transition. In de toekomst zullen meer merken aan boord komen, zo verwachten wij.


Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op UP/DOWN Mountainbike Magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom mountainbiken? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Daarnaast hebben we een productguide met meer dan 200 mountainbikes, waarbij je mountainbikes kunt vergelijken op basis van jouw criteria. Klik hier om een kijkje te nemen!

 van