14-05-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Sram Nx Groepset – Review

Sram Nx Groepset review. Er is flink wat te zeggen over de nieuwe Sram XX1 Eagle AXS-groepset. Het bruist online flink over de hoge aanschafprijs van 2100 euro. Tja, als je het nieuwste van het nieuwste direct wilt hebben, dan moet je bloeden. Gelukkig biedt Sram ook aan de andere kant van het spectrum groepsets aan, waaronder de door ons geteste Sram Nx groepset nl. de NX Eagle. Deze gaat voor een luttele 410 euro over de toonbank, we hebben zelfs al aanbiedingen van onder de 300 euro voorbij zien komen. En voor dat geld krijg je nogal wat.

NX Sram groepset review

Allereerst een goed werkend 1×12-systeem, iets waarvoor je een jaar terug een stuk dieper in de buidel moest tasten. Ten tweede is de set grotendeels gelijk aan zijn duurdere broertje, de GX-groep. De cranks bijvoorbeeld, deze lijken af te wijken van de GX-cranks, maar zijn op de bestickering na identiek. Ook is de werking van de Sram Nx Groepset exact gelijk aan de andere Eagle-systemen en alle onderdelen zijn tevens naast en door elkaar te gebruiken. Maar wat is er dan wel anders? Allereerst de cassette, welke enkel op een conventioneel freewheel past en dus niet op de XD-freewheelen. Hierdoor is het kleinste tandwiel 11-tands in plaats van de 10-tands die je op de duurdere groepsets vindt. De range bij de Sram Nx Groepset is dus wat beperkter, 454 procent in plaats van 500 procent om precies te zijn. Daarnaast is er bespaard op materiaal, je vindt bij NX weinig carbon of aluminium en meer plastic en staal. Qua gewicht is de NX-groep 185 gram zwaarder dan de GX-groep. Maken we een vergelijking met de X01 Eagle, dan hebben we het over 438 gram, maar dat mag ook wel met een prijsverschil van 900 euries.

Qua rijgedrag is er weinig aan te merken, wat zeer positief is. Het werkt gewoon zoals het hoort en eenmaal op de trails merken we weinig verschillen tussen de Sram Nx Groepset en zijn duurdere broers. De range is misschien een puntje van aandacht, maar dit kun je eenvoudig oplossen door slim te mix-and-matchen met bijvoorbeeld een cassette uit een andere groep.

Prijs € 412 sram.com

Meer reviews en tests lees je ook in UP/DOWN #1 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN of Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je UP/DOWN of Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen.

 van