08-05-2017 - Surfen, Nieuws

Stichting Surf Project 2017

Ruim 70 kinderen met het syndroom van Down, autisme en/of ADHD en ruim 100 vrijwilligers van het Surf Project kunnen niet wáchten om met elkaar in zee te gaan. Non-profitorganisatie het Surf Project laat kinderen met een beperking onder professionele begeleiding op drie locaties langs de Nederlandse kust kennismaken met golfsurfen. In Zandvoort gaat 14 mei het vierde seizoen van start. Daarnaast is het Surf Project actief in Ouddorp (sinds 2016) en Camperduin (vanaf najaar 2017).

Drie zondagen gaan de kinderen het water in om te leren golfsurfen. Het project wordt vrijwillig gerund door professionals. Veiligheid staat voorop – zeker bij deze kwetsbare doelgroep. Alle kinderen krijgen les van gediplomeerde surfinstructeurs. Daarnaast begeleiden getrainde vrijwilligers de kinderen één op één in het water. Veel van deze enthousiaste begeleiders werken in de zorg en zijn gepassioneerde surfers.

Zelfvertrouwen en plezier

Surfen heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Het versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden. Surfen staat voor plezier, en vrijheid- een stoere sport met een positief imago. Het leidt tot rust. Iedereen is gelijk in het water en alleen de golven zijn belangrijk. Door deze focus vergeten de kinderen alle zorgen. Ouders zien dat de beperking soms zelfs helemaal weg valt. Normaal gesproken komen kinderen met Down, autisme of ADHD niet snel met surfen in aanraking, omdat de sport professionele begeleiding vereist. Het Surf Project maakt dit mogelijk in een veilige, gestructureerde omgeving met individuele begeleiding.

stichting surf project 2017 1

Nog meer kinderen een kans

Afgelopen seizoen werkte het Surf Project in een pilot samen met Triversum, een specialistisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord-Holland (www.triversum.nl). Bij twee kinderen werd het surfen ingezet als onderdeel van hun behandeling. Vanwege positieve resultaten wordt de samenwerking in 2017 voortgezet. “Met onderzoeksresultaten kunnen we straks hopelijk onderbouwen dat surfen een positief effect heeft op deze doelgroep. Daardoor kunnen we nóg meer kinderen de kans bieden om mee te doen. En natuurlijk ook dankzij onze sponsoren, waaronder de Lionsclub Zandvoort, de Dirk Kuyt Foundation en Rabobank Haarlem en Omstreken. De Rabobank heeft voor de komende drie jaar ondersteuning toegezegd”, vertelt Surf Project-oprichter Suzanne van den Broek–Dietz. “We zijn klaar voor een fantastisch seizoen 2017!”

Meer weten? http://www.surfproject.nl of www.facebook.nl/SurfProjectNL.

 van