28-10-2013 - Kitesurfen, Nieuws

Stormachtige speeltuin voor wind- en kitesurfers van O’Neill

De doffe ellende die met een storm gepaard gaat overheerst het nieuws. Voor sommigen is de heftige wind die piekte tot orkaankracht echter dolle pret! De weerberichten waarschuwden volop voor zeer zware windstoten maar wind- en kitesurfers volgen eerder de wijze woorden van Armand Pien zaliger: “Een herfst zonder stormen is als een vrouw zonder vormen!” Vier waaghalzen van het Belgische O’Neill team keken de eerste najaarsstorm deze morgen maar al te graag recht in de ogen. 

“Ik ben zot van storm,” vertelt kitesurfer Thomas De Wispelaere, “maar nu was het toch heel nipt met windstoten van meer dan zestig knopen.” Op de westelijke dam van de Zeebrugse haven werden windstoten tot 120 kilometer per uur gemeten, vanaf 117 per uur spreken we van een orkaan of 12 op de schaal van Beaufort. “We hebben de limieten afgetast en dan is de kick des te groter,” gaat Thomas verder. “Als je bij zo veel wind met een kite springt, word je als een pijl afgeschoten, dat is een zalig gevoel, hoe hoger, hoe beter. Bij de volgende storm ben ik er zeker weer bij!” Thibaut Michiels zag zijn kans schoon om zijn kleinste vlieger nog eens boven te halen. “Er is eigenlijk geen windlimiet,” weet hij. “Zo lang je het materiaal maar aan de omstandigheden aanpast en over de broodnodige ervaring beschikt. Ik ben er zeker van dat wij deze morgen de enige kitesurfers waren die de storm trotseerden. Van omgewaaide bomen of stellingen hebben we op zee geen last en als je in het water valt, kan je geen botten breken. Op het water is het dus best wel veilig,” besluit hij.

[youtube id=”d94UKP9CSaU”]

Kersvers Belgisch kampioen windsurfen in de golven Jonas Handekyn, winnaar van de laatste manche Nick De Wannemaeker en kitesurfers Thomas De Wispelaere en Thibaut Michiels glunderen bij deze krachtmeting met Moeder Natuur. Nick grijpt elke kans om te windsurfen met beide handen. Het voorbije winderig weekend won hij de laatste stop van het Belgisch Kampioenschap en deze morgen was hij er voor de absolute climax als de kippen bij. “Om 8.30 uur was ik al op het water te vinden maar het leek nu en dan alsof er een bulldozer in mijn zeil stormde,” lacht De Wannemaeker. “Ik woon en werk aan zee en heb nog nooit zo’n harde wind meegemaakt, soms zag je enkel nog opwaaiend schuim om je heen. Het is supercool om daartussen te varen.” Nicks collega windsurfer Jonas Handekyn werd net overall Belgisch kampioen. “Vandaag varen was echt een uitdaging, veel tricks konden we niet meer doen, het was eerder overleven,” weet hij. “Als je springt, neemt de wind je een heel eind mee, ik bleef nog nooit zo lang in de lucht hangen.”

 van