28-10-2021 - Nieuws, Wielrenblad

Strade Bianche Peel en Hei

De nazomer weergoden waren ons goed gestemd op zondag 19 september. Afgelopen maandag was ik in Limburg een ontzettend mooie, door mijn fietsmaat “Branco” samengestelde gravel tocht gaan fietsen. Ik persoonlijk kan het geweldig mooie nazomerweer niet zomaar laten passeren, ik denk dat voor de meeste buitenmensen geldt. Ik probeer dan ook elke vrije minuut buiten te besteden door een mooie rit te maken. De komende weersvoorspelling loog er ook niet om, het is dus pakken wat je pakken kan. Ik vroeg Branco onderweg of hij al fietsplannen had voor het weekend. Die had hij inderdaad, hij zou zaterdag een weg tochtje rijden op de Veluwe. Hoe de verandering in zijn zaterdag plan precies tot stand is gekomen ben ik even vergeten.

Enige dagen later kreeg ik een whatsapp dat meneer zich had ingeschreven voor de Strade Bianche Peel en hei. En zo zagen we ons na enige dagen weer, maar dit keer in Brabant. We legden ongeveer de gelijke afstand af in de auto naar Asten-Heusden in de ochtend. Aldaar ontmoeten we ons op de parkeerplaats vlak voor de start. “Koffie”? Ja lekker. Via gemarkeerde looproute langs de bewaakte fietsenstalling en registratie, en naar de toiletten in het multifunctioneel gemeenschapshuis, het hart van Heuze. Waar de plaatselijke wielervereniging TWC ’t Ventieleke zich voor de start van de vierde editie van Strade Bianche “Peel en Hei” weer had ondergebracht.

Zo nu koffie

In alle rust nog even van een goede kop koffie genieten voor de start, terwijl de route gpx-bestanden zich pairen van mobiel naar gps-device. Dit is voor ons een must. Je kunt de route ook op een niet digitale manier volgen doordat het team van het Ventieleke de routes volledig uitgepijld hebben. Maar zo’n overheerlijke shot Il Magistrale Cycling Coffee, voor ons een “mmmmm yep” geniet moment is wel even een must.

Wij hadden voor de lange route gekozen dat betekent dat we een 135 km met een knappe 50% onverharde gravel wegen voor de boeg hadden. De 135 km lus is samengesteld door de 55 km (Brabantse lus) en 80 km (Limburgse lus) samen te voegen. Het plan van ’t Ventieleke was om de vernieuwde 80 km route in de derde editie van het afgelopen jaar al te presenteren. Helaas was dat door het vergeven van vergunningen en verdere maatregelen in het water gevallen, maar ‘waar een weg is een wil’ zoals ’t Ventieleke ’s motto luidt! Dus zo kwam de aanpassing t.o.v. vorig jaar dit jaar wel tot stand. De 80 km route, is dus ook de tweede lus van de 135 km route. En deze is flink aangepakt t.o.v. 2020, de route gaat richting Baarlo (door de Heldense Bossen en Kesselse Bergen, en noordelijk van Panningen en Beringe). Voor diegene die van procenten en getallen houden: het aandeel gravelwegen is daardoor toegenomen van 39% naar 46% op de 80 km lus.

Wij waren 100% klaar voor al het moois wat ons vandaag te wachten stond. Ik had eigenlijk verwacht dat het meer een Strade zou zijn, maar met een knappe 50% aan onverharde wegen bleek het meer een ware allroad – gravel tocht te zijn. Op de website stond ook al duidelijk beschrijven: Echte zandwegen worden zoveel mogelijk gemeden! Zo wisten ze ons veel echte gravel, niet een mismas van “Dutch gravel”, voor te schotelen. Wat eerder een mix is van zandpaden, MTB-route, trails, etc. Nee het waren echt mooie onverharde gravel paden en wegen. Ik reed dan ook de gehele tijd met een grijns van oor tot oor rond, en Branco deed ook niet anders. Wat is het hier toch een mooie, rustige en oh zo natuurlijke omgeving. Je rijdt zoal door een mix van boerenlandschap met de daaraan verbonden geuren van varken en kippenstallen. Met uiteraard ook veel hei en bos o.a. Somerense Heide, Strabrechtse Heide met veel natuurlijke wateren (vennen), Heldense Bossen, en langs natuurgebieden Nationaal Park De Groote Peel. Hey, Op de 135 km lange ronde rij je overigens over 42 gravel stroken die variërend in lengte van 150 meter tot 5 km lang zijn, we love it.

Zoals ik eerder al eens geschreven heb; ik hou van de kleinschalige evenementen waar ook een normaal prijskaartje aanhangt. En de Strade Bianche Peel en hei is ook zo´n parel. Tijdens de koffie was ik alweer even met enige vrijwilligers aan de babbel geraakt. En die wisten al te vermelden dat de vierde editie al de meest succesvolle editie tot nu toe is. Dit wat betreft het aantal deelnemers, een record in het bestaan van deze allroad – gravelride met rond de 300 vooraanmeldingen. Ik hou ervan en rij heel veel en ook graag ‘op mezelf’ en met fietsvrienden en vriendinnen of in kleine groepen. Zoals wij hier ook wegreden met ons tweeën. En niet in een grotere groep tegelijk start, dan kom je niet veel mens (M/V) tegen onderweg wat ik persoonlijk heerlijk vind, en dit is ook wat je krijgt bij een kleinschalig evenement. Op de stukken tegenwind (die er vandaag best stond) wens je dan wel eens dat je enige rijders meer om je heen had om een beetje relaxter kop over kop te gaan of in het wiel te hangen. Maar je kunt niet altijd alles hebben he?! Het is dan ook helemaal niet verkeerd, dat er ook nog stukken asfalt zijn. Die dan ook nog precies lang genoeg zijn om even weer ‘op krachten te komen’ en ook handig voor een slok en een bite. De korte 55 km (Brabantse lus) of de langere 80 km (Limburgse lus) zijn technisch gezien makkelijke routes. Je hebt überhaupt geen hoogteverschillen, naast 100 hoogtemeters van de viaducten die we overgestoken waren. Ook deze editie was goed stoffig, wat helemaal bij het mooie nazomerweer past. En na de burger en biertjes heb ik alvast voor de dag erop mooi nog even gebruik gemaakt van de wasstraat om mijn graveleur even af te stoffen. Wat een heerlijke dag!

Dit is wat je voor je inschrijfgeld van € 12,50 krijgt!
  • Een gezellige, kleinschalige Strade Bianche tocht (het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 400)
  • Volledig uitgepijlde routes
  • Gpx-bestanden van de routes (vanaf één week voorafgaand aan de tocht)
  • Één gratis koffie (Il Magistrale Cycling Coffee)
  • Verzorgingsposten onderweg met voldoende eten en drinken (bananen – sportrepen – water – iso-drank etc.)
  • Een hamburger of veggieburger
  • Voldoende gratis parkeergelegenheid voor de auto
  • Bewaakte fietsenstalling
  • Mogelijkheid om fietsen schoon te spuiten
  • Een gezellige ambiance bij de start- en finishlocatie bij het Hart van Heuze.

Ik woon alweer enige jaren in Brabant, maar deze hoek kende ik ook nog niet. Na vandaag is het 100% zeker niet mijn laatste keer dat ik hier ben gaan gravelen.

Ook nieuwsgierig geworden naar de volgende Strade Bianche Peel en hei, Check hun www.stradebianchepeelenhei.nl.

Bedankt wielervereniging TWC ’t Ventieleke en alle vrijwilligers voor een onvergetelijke dag!

Deze tekst is geschreven door een deelnemer van de Strade Bianche Peel en Hei – Marcel Liu/Licello

Foto’s door Branco, Marcel, fotograaf René van Dijk & fotograaf Mark Holtslag


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van