Strak in het pak
De wetsuit is ontsproten uit het brein van Jack O’Neill met het doel langer in het water te kunnen blijven. Bovendien betekende het wonderpak een verlenging van het surfseizoen. Het basisprincipe van een wetsuit is heel simpel: door neopreen strak op het lichaam te dragen ontstaat er een heel dun laagje van water en lucht tussen de wetsuit en het lichaam, je lichaamstemperatuur vormt zo de warmtebron. In de loop der jaren is er op het gebied van wetsuits veel veranderd met betrekking tot comfort, warmte, materialen en flexibiliteit. Al de genoemde punten maken het surfen met een wetsuit aantrekkelijker en aangenamer. De race tussen de fabrikanten om een pak te creeren waarmee je zo lang mogelijk in het water kunt blijven doet zich tegenwoordig waarschijnlijk meer gelden dan ooit tevoren.
Foto: Ruben Snitselaar
Aan de verschillen in prijs- en kwaliteit bij wetsuits liggen een aantal redenen ten grondslag. Hier moet gedacht worden aan de volgende zaken. Ten eerste de wijze waarop de wetsuit gestikt, gelijmd of gesealed is. De ‘ouderwetse’, klassieke manier van wetsuits stikken heet flatlock. Hierbij worden twee stukken neopreen op elkaar gelegd en door en door gestikt. Flatlock stiknaden worden in de meeste gevallen alleen nog gebruikt in het onderste segment wetsuits en in het bijzonder bij de zomerwetsuits. Nadeel van flatlock: het neopreen is lek, dus de wetsuits zijn kouder. Een van de meest gebruikte stikvarianten is GBS, Glued and Blind Stitched. Bij
GBS-stiknaden worden de twee neopreen delen aan elkaar verlijmd en ‘blind’ gestikt met een kromme naald die de stof niet lek maakt. Een GBS-wetsuit zal minder watercirculatie hebben, dus het water dat zich tussen het lichaam en de wetsuit bevindt warmt meer op en is daarom een aanzienlijk stuk warmer. De laatste stikvariant is de van de gesealde naden, welded seam seals. De gesealde naden hebben als belangrijkste voordeel dat de wetsuit zeer waterdicht wordt en hierdoor nog beter de warmte vasthoudt.
Ten tweede speelt de flexibiliteit een belangrijke rol, hoe meer flexibiliteit des te minder energieverlies en des te meer voelt de wetsuit aan als een tweede huid. De laatste
verschillen kunnen zitten in het gebruik van speciale ‘heatingsystems’. Dit zijn de firewall/fireskin polypro borst- en rugpanelen. De polypro panelen houden meer lucht vast, wat er voor zorgt dat de vitale organen en delen van het lichaam warmer blijven.
De sluiting van de wetsuit heeft in de loop der jaren ook een evolutie ondergaan. De klassieke backzipsluiting blijft veruit het meest populair vanwege de makkelijke instap en de gebruiksvriendelijkheid. De verschillende merken hebben hun eigen variatie van de backzip en deze ontwikkeling is erg interessant. O’Neill werkt bijvoorbeeld met het gepatenteerde ‘zen-closure’- systeem en RipCurl met de Batwing. In grote lijnen komen de ontwikkelingen bij alle grote wetsuitmerken redelijk overeen. Naast de genoemde merken hebben ook Billabong, Xcel en Quiksilver soortgelijke systemen, alleen heten ze dan anders.
De keuze voor een wetsuit moet te allen tijde gebaseerd zijn op de pasvorm, een wetsuits heeft pas een optimale werking wanneer deze goed past. Bij de aanschaf van een wetsuit moet er op een aantal zaken worden gelet. Baseer de keuze van je eigen wetsuit niet op positieve/negatieve verhalen van andere mensen. Elk lichaam is anders. Probeer dan ook de verschillende merken/modellen om een goede keuze te maken. Het verkrijgen van advies en informatie via shops, vrienden, familie, internet en de overige media is heel goed, maar door verschillende wetsuits te passen kan er pas echt een overwogen keuze worden gemaakt. Koop als vrouw een
dameswetsuit en geen herenwetsuit, deze verschillen zijn niet voor niets aangebracht. Laat je goed voorlichten over de verschillende diktes van de wetsuits en de toepassingen van
de wetsuits. Een hoge kwaliteit 3/2 wetsuit kan voor meer warmte zorgen dan een lage kwaliteit 4/3. Deze verschillen zijn erg van belang om een weloverwogen keuze te maken.
Een goede pasvorm van de wetsuit zorgt dat er geen opening bij de nek zit waardoor water naar binnen kan lopen. Er moet minimale ruimte zitten in de onderrug. Koop een wetsuit altijd strakker dan je denkt nodig te hebben! Een wetsuit zet ongeveer vijf procent uit en wordt hierdoor ruimer. In een te ruim zittende wetsuit verlies je warmte.
Een goede wetsuit is belangrijk, maar deze dient wel te worden onderhouden. De wetsuits worden steeds mooier, flexibeler, warmer en duurder, maar dit betekent in de meeste
gevallen niet dat de levensduur langer is. Goed onderhoud is van essentieel belang. Spoel de wetsuit uit met koud of lauw water. Hang de wetsuit te drogen over zijn middel. Aan een
hanger krijgt hij hangplekken, waardoor de kans op slijtage toeneemt. Laat het pak binnenstebuiten drogen! Zo is je binnenkant sneller droog.
Niet plassen in je wetsuit! Urine is zuur en tast de lijmnaden en de sealing erg aan. Meenemen
van je wetsuits kan het beste opgerold, opgerold zijn er minder vouwen en dat betekent minder kans op zwakke plekken. Als de wetsuit een tijd niet wordt gebruikt zorg dan dat hij netjes en schoon opgeborgen wordt. Een wetsuit kan gewassen worden mits hier een speciaal neopreen wasmiddel voor wordt gebruikt. Een bekend wasmiddel voor wetsuits is ‘Piss off’ van RipCurl, verkrijgbaar bij je surfshop.
Neopreen accessoires zijn belangrijker dan mensen denken, de meeste lichaamswarmte gaat verloren via de handen, voeten en het hoofd. Investeren in neopreen accessoires betaalt zich dubbel en dwars uit in meer surfplezier en langere sessies. Als de kwaliteit van de accessoires goed is, kan in sommige gevallen met een dunner wetsuit worden gesurft. Het grote aanbod van de handschoenen, booties en caps vergt wel wat aandacht in de shops. Net als bij de wetsuits bepaalt de pasvorm van de accessoires of het product bij je past. Laat je in je lokale surfshop goed voorlichten over alle ins en outs van de accessoires, want er is nogal wat te krijgen.
De wetsuitmarkt wordt door een aantal grote spelers gedomineerd en die zitten ook niet echt stil. Een merk dat sinds een paar jaar erg in the picture is, is natuurlijk Xcel. Xcel heeft voor de tweede keer op rij de prijs ‘Wetsuit of the year’ gewonnen. Het Drylock-systeem is een revolutionair systeem dat er voor zorgt dat je droger en warmer blijft.
O’Neill is en blijft op wetsuitgebied de grootste speler en kan natuurlijk niet achterblijven met ontwikkelingen. Dit jaar is O’Neill gekomen met de Psycho Freak. De Psycho Freak heeft een 3d-structuur van rubber met gesloten luchtkamers. Stilstaande lucht is een van de meeste warme
isolatiebronnen.
De laatste wetsuitgigant die we even bekijken is RipCurl. Zij zijn dit jaar met de eerste via een
accu verwarmde wetsuit gekomen, de H-Bomb. De H-bomb is een wetsuit die door middel van twee lithiumbatterijen de wetsuit verwarmt en het mogelijk maakt om zelfs in de wintermaanden met een dunne wetsuit te kunnen surfen.
De ontwikkelingen op gebied van wetsuits worden steeds innovatiever met als uiteindelijke doel: langer in het water kunnen blijven met een zo’n flexibele en dun mogelijke wetsuit.
Rick Lips is werkzaam bij Hart Beach Surfshop en kent zijn handelswaar.
Artikel 6 surf magazine #1 2009
Bestel hier jouw Slosh natural wetsuit shampoo
Meer lezen? – 6|SURF