14-05-2019 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Strapless kiten met Willow River Tonkin!

Willow River uit Mauritius is een van de bekendste Core-gezichten. De 18-jarige begon slechts drie jaar geleden met kitesurfen en is nu een van de beste strapless freestylers ter wereld. Niet om zich te meten met anderen, maar om lol te maken en beter te worden in datgene wat hij het allerliefste doet: strapless kitesurfen, met of zonder golven. ‘Het liefst sta ik elke minuut van de dag op het water.’

Hoe kom je in het internationale Core-team als vijftienjarig jochie dat op Mauritius woont?

‘Mauritius is een trekpleister voor kitesurftoeristen en kitesurfmerken. Het eiland is perfect voor dealermeetings, fotoshoot en video’s. Als je daar als local opvalt is dat een prima reden voor een kitesurfmerk om je te sponsoren. Bovendien leerde ik de Core-manager kennen. Hij zag dat ik graag met mensen praat, tips geef en op het water steeds mijn grenzen verleg. Daarom gaf hij mij een sponsorcontract.’

Je bent nog jong. Studeer je ook?

‘Ik krijg thuisscholing. Mijn ouders onderwijzen mij op hun eigen manier. Daarom kan ik mijn leertraject prima combineren met het kitesurfen en het reizen. Ik sta daarom vaker op het water dan veel van mijn studerende leeftijdgenootjes. Nu ik professional ben, is dat natuurlijk ideaal. Het liefst sta ik elke minuut van de dag op het water.’

Je ouders staan helemaal achter je?

‘Mijn ouders steunen me all the way. Hun opvoedfilosofie is altijd geweest: doe waar je van houdt. Ze laten geen kans onbewust om ons te laten zien hoe trots ze op ons zijn. Ze delen al onze acties op sociale media. Misschien is het een beetje too much, maar zonder hen hadden wij nooit zo’n mooi leven kunnen leiden. Ik ben ze ontzettend dankbaar.’

Ja, je hebt wel een jaloersmakend leven. Je reist beroepsmatig de beste kitespots ter wereld af.

‘Ja, haha, het is waanzin. Hawaii, Denemarken, Brazilië, Duitsland, ik ben al op zoveel plekken geweest. Het is te gek. Je ontmoet zoveel leuke en interessante mensen. Het is ook nuttig om in verschillende omstandigheden en klimaten te surfen. Het mooie is ook dat ik na elke trip mijn homespot weer meer waardeer. Ik hou van Mauritius. Dat heeft het reizen me wel duidelijk gemaakt.’

En je bent vooral verliefd op One Eye zeker, Mauritius’ beste wavespot?

‘One Eye is mijn favoriete golf in de wereld, maar Mauritius is veel meer dan dat. Het eiland biedt een kleurrijke variatie van kitespots voor heel verschillende disciplines. We hebben daarom niet alleen goeie wavers, maar ook indrukwekkende freestylers. Toch geef ik je wel gelijk: One Eye is een heel speciale spot. De wind is er vaak sideshore en de golven benaderen af en toe de perfectie. Ik ken weinig wavespots die beter zijn.’

Als je die perfectie gewend bent, is het dan nog wel leuk om op minder perfecte plekken te varen?

‘Ja. Het is belangrijk om in verschillende omstandigheden en golven te varen. Daar word je echt beter van. Vooruitgang boeken en beter worden: ik denk dat dit een grotere drive is dan de perfecte golven surfen. Ik hou daarom ook van moeilijke en zelfs slechte omstandigheden. Omdat je daarin kunt testen hoeveel controle je echt hebt. Je kunt altijd beter worden. Hoe meer tijd je op het water doorbrengt, hoe beter je de golven leert lezen.’

En waarom doe je alles strapless?

‘Ik voel me gewoon ontzettend vrij op een strapless board. Daarom vind ik het zo leuk om zowel in de golven als op vlak water met een strapless surfboard te varen Ik vind de extra uitdaging die het strapless springen vergt ook heel verslavend. Het is sowieso ook een extra uitdaging om strapless in hoge golven te varen. Ik denk dat ik gewoon van ‘moeilijk’ houd, haha.’

Met welke moeilijke fratsen ben je momenteel bezig?

‘Ik ben nu bezig met een dubbele frontroll. Die lukt al aardig. Ook de strapless kiteloops gaan lekker. Volgende stap is om een strapless handlepass te staan. Dat blijkt vooralsnog iets lastiger, maar ik kom er wel.’

Hoe zie je de toekomst van het strapless kitesurfen?

‘Ik denk dat strapless freestyle nu de snelste ontwikkeling doormaakt van alle kitedisciplines. Steeds meer kitesurfers van over de hele wereld beginnen er de lol van in te zien. Omdat de discipline nog heel jong is, is er ook veel ruimte voor verbetering. We zijn toch een beetje aan het pionieren.’

Is de strapless freestyle world tour niet iets voor jou?

‘Mmm, nee, dat zie ik dan weer niet zo zitten. Voor mij gaat het echt om lol maken met vrienden. Die wedstrijden interesseren me voorlopig echt niet. Wie weet in de toekomst.’

Volg Willow:

www.facebook.com/willowrivertonkin

www.instagram.com/willowrivertonkin

Tekst door: Axel Reese
Beeld door: Thomas Burblies & Axel Reese

Dit artikel komt uit ACCESS#5 2018Op de hoogte blijven van al het kitesurf nieuws? Abonneer je dan snel op ACCESS en volg ons op Facebook.

 

 

 

 

 van