21-03-2014 - Snowboarden, Nieuws

Succesvol BK Freeride Snowboard

Afgelopen weekend (14 tot 16 maart) vond het allereerste BK Freeride Snowboard plaats in het Franse Avoriaz. Deze eerste editie, georganiseerd door Snowbite en Stoked, werd meteen positief geëvalueerd door de Federatie Sneeuwsport Vlaanderen. 

Freeriden is een officiële discipline in het snowboarden met eigen kampioenschappen op wereldniveau en nu werd er dus voor het eerst een wedstrijd op Belgisch niveau georganiseerd. Wat rally is voor autosport is freeride voor de sneeuwsport, van de begane paden afgaan maar op een sportief verantwoorde manier. Vele mensen denken dat het verboden is, maar mits de nodige veiligheidsvoorschriften te respecteren, en het professioneel te omkaderen is dit verantwoord en dus toegelaten.

[youtube id=”nlPYEWtt3jc”]

De spot was speciaal uitgekozen en ligt boven de regulier toegankelijke liften. Wat wil zeggen dat ze met de skilift helemaal naar boven gaan en vervolgens te voet naar boven moeten stappen/hiken. Het onderste punt van de spot komt overeen met de aankomst bovenaan van de skilift. Hiken is een pittig maar gerespecteerd onderdeel van het freeriden (maar uiteraard geen onderdeel van de wedstrijd, wel van de beleving).

De Belgisch kampioen werd bepaald door een “Drop en Pop-sessie”, dit wil zeggen dat ze van hoogtes afspringen (drops) en dat ze vrij mogen kiezen op welke manier ze naar beneden riden. Daarbij kunnen ze verschillende pops nemen (spingen op een natuurlijke of licht aangepaste module). Iedere rider had 3 runs, de beste run telde en er wordt gekeken naar de keuze van het traject, technische uitvoering en creativiteit.

Resultaten mannen:
1. Koen Goris
2. Frederik “Witte” Van Den Bossche
3. Arne Broekaert…

Reslutaten vrouwen:
1. Karlien Abbeel
2. Michelle Stuyts
3. Eva De Winter

 van