02-06-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Super Swell Saturday | Jaws

Zaterdag 16 januari gaat de boeken in als een historische dag op Jaws. Een storm die op duizenden kilometers afstand ten noorden van Hawaii te keer ging creëerde gigantische golven die uiteindelijk stuk sloegen op de North Shore van Maui. Duizenden mensen verzamelden zich op de kliffen van Peahi om dit schouwspel te zien en miljoenen mensen konden het online via een livestream volgen. Big wave kiteboarder en local Patri McLaughlin was de enige kiteboarder die zich op het water waagde.

‘We wisten lang van tevoren dat het episch zou worden, maar dat het zo groots zou worden had ik niet durven dromen,’ zegt de 31-jaar oude Patri. ‘De weken hiervoor hadden we al erg goede golven en op 14 januari hadden we al een goede warm-up-sessie in echt hoge golven. Maar dat was niets in vergelijking met deze Super Swell Saturday. Normaal gesproken ben ik niet meer zo nerveus voordat ik op Jaws ga varen. Ik ben eigenlijk best relaxt, maar deze keer was alles anders. Ik hoorde de golven al breken vanaf mijn huis die zich tussen Paia en Hookipa bevindt. De brekende golven klonken als donderslagen en het maakte slapen voor mij lastig. Het eerste wat ik deed in de ochtend was in mijn pick-up stappen en de golven checken op Hookipa. Mijn mond viel open. Het was echt gigantisch. De golven braken over de hele lengte van North Shore. Dit gaan waarschijnlijk de hoogste golven zijn die ik ooit zal rijden.’

Historische dag op Jaws, gigantische golven

Vroege start

‘Normaal lanceren we de jetski in Maliko, omdat het maar op tien minuten rijden is van Jaws. Maar om daar het water in te gaan is best sketchy en je moet je het lanceren echt goed timen tussen de sets. Ik had echt m’n twijfels of het zou lukken. De lanceerhelling trok helemaal droog bij het terugtrekken van de golf om daarna weer helemaal onder een meter water te staan als er weer een golf binnen kwam, maar we namen het risico. De andere lanceerplek was op een half uur rijden en dan moet je ook nog vanuit daar naar de spot varen. Dat zou in totaal uren kosten en die tijd hadden we niet. Het is daar erg druk op het water en de wind was geen blijvertje. Gelukkig lukte het en hadden we ons eerste avontuur overleefd. Eenmaal aangekomen op de spot kon ik niet geloven hoe groot en winderig het was. Ik had dat nog nooit eerder meegemaakt.’

Historische dag op Jaws, gigantische golven

Zenuwen

‘Het was een spektakel. Naast de megagolven waren er waren al zo’n zestig jetski’s, zo’n vijftien boten, twee helikopters en zelfs een vliegtuig. Samen met de duizenden toeschouwers op de kliffen maakte mij dat nog extra zenuwachtig. Ondanks de wereldwijde pandemie waren er big wave surfers van over de hele wereld. Er probeerde een paar surfers in te peddelen op de golf, maar daar waren ze echt te hoog voor. Je moest echt door een jetski in de golf getrokken worden. Of door een kite of windsurfzeil natuurlijk. Wat gingen die gasten los zeg! Windsurfers zoals Robby Naish, Jason Polakow, Robby Swift, Marcilio Browne en een paar waren er ook bij, zoals nieuwkomer Adam Warchol. Die laatste had de wipe-out van de dag te pakken. Hij zat te diep binnen op een golf van twintig meter hoog en werd keihard gespoeld tezamen met een surfer die ‘over the falls’ ging bij het uitpeddelen. Met z’n tweeën zaten ze in een enorme maalmachine. Gruwelijk, maar ze overleefden het allebei. Kijk dit maar eens terug op youtube. Gelukkig zag ik dit toen niet, want anders had ik echt zenuwachtig geworden. Ik was de enige kitesurfer die dag, dus had niet echt een reverentiekader.’

Historische dag op Jaws, gigantische golven

‘Het lanceren van een kite vanaf een jetski is niet makkelijk. Daarnaast was de wind offshore wat het extra moeilijk golfrijden maakt en is de turbulentie die van zo’n hoge golf afkomt zo heftig dat het je de ene keer van je board af kan trekken en de andere keer de kite bijna uit te lucht valt omdat de wind weg is. Ik voer met een 6m2 Duotone Neo SLS wat een heel stabiele kite is gelukkig. Toch voelt het kwetsbaar als je van zo’n giga golf af dendert. Ik vaar verder met een custom board ontworpen door Sky Solbach. De weegt met best veel met 8,2 kilo en is slechts 16.5 inches breed en 5’11” lang. Dat heb je nodig om de snelheid te controleren. Met deze set vaar ik vaker op Jaws, maar deze keer was het echt beangstigend groot. Ik twijfelde: was het wel zo wijs om te gaan? Een foutje had mij mijn leven kunnen kosten. Aan de andere kant: ik ken de spot goed en schatte in dat het mogelijk was. Mocht het misgaan, dan kon mijn buddy op de jetski mij hopelijk redden. Hier zwem je niet zomaar uit.’

Historische dag op Jaws, gigantische golven

Het hoogtepunt

‘Ook andere twijfels schoten door mijn hoofd. Drie maanden geleden lag mijn arm nog uit de kom gehad en ik had voor deze sessie nog niet zo vaak gevaren. Was ik wel fit genoeg voor zulke omstandigheden? Van alles gaat door je hoofd. Maar ik wilde deze dag niet missen en achteraf spijt hebben. Ik besloot als eerste golf een niet al te hoge uit te kiezen. De eerste rit ging best soepel. De ergste zenuwen waren weg. ‘Nu niet overmoedig worden’ dacht ik bij mezelf, maar ik ging op zoek naar steeds hogere golven en wilde steeds dichter bij het brekende gedeelte surfen. Echt in de kaken van Jaws. Uiteindelijk was ik zo’n drie uur op het water heb ik zo’n twintig golven gereden, met een paar echt hoge bakken ertussen. Wat een dag. M’n laatste golf was de hoogste. Stoppen op je hoogtepunt is het devies, dus na die golf besloot ik dat het welletjes was geweest. Ik zag big wave surfer Billie Kemper de golf na mij pakken. Wat leek hij klein! Deze dag gaat de geschiedenisboeken in.’

Historische dag op Jaws, gigantische golven

Tekst Axel Reese
Beeld Erik Aeder, Frank Bees, Fred Pompermayer, Mik Coots, Michael Gilbert


Deze dit artikel ‘’Super Swell Saturday” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van