14-09-2010 - Surfen, Nieuws

Surf basics, de basis uitgelegd.

Leren surfen is een hele opgave, maar ook een investering die een leven lang meegaat. Om de beginselen onder de knie te krijgen is het raadzaam om les te nemen bij een erkende surfschool. Ongeacht het aantal lessen dat je volgt, echt leren surfen is een kwestie van veel doen. Wie denkt het snel te leren omdat hij bijvoorbeeld goed kan snowboarden komt vaak bedrogen uit. Surfen is een unieke bezigheid, in een altijd veranderende omgeving. Als gezegd gaat er niets boven uren maken in het water, maar een aantal bruikbare tips maakt het verschil.

 

Lees de zee
Wanneer je de eerste pogingen in het schuim achter de rug hebt, wordt het tijd om cleane, ongebroken golven te lijf te gaan. En daar kom je direct voor de eerste uitdaging te staan: achterin komen. Terwijl je ervaren surfers links en rechts voorbij ziet schieten heb je zelf som het idee dat je geen meter vooruit komt. Wat is nu de truc? Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Op ondiepe plekken in de zee (zandbanken) breken de golven als eerste, en spoelt het water richting het strand. Het zoekt vervolgens een weg naar de dieper gelegen gebieden tussen de zandbanken (muien), en stroomt het daar weer richting zee. Als je probeert achter de branding te komen kun je het beste niet op de zandbank beginnen. Je hebt dan de stroming tegen, en ook nog eens de golven waar je onderdoor moet. Beter is het om een mui te zoeken (die bevinden zich altijd tussen de zandbanken) en daar uit te peddelen. Een mui herken je aan een rommelige stroom, het is vaak donkerder van kleur en er breken geen golven.

 

Peddelen
Een goed deel van je surfsessie zul je kwijt zijn aan peddelen, de basisbeweging van de sport. Een goede peddeltechniek maakt een wereld van verschil. Wie goed kan peddelen, pakt meer golven en wordt minder snel moe. Het begint met goed op je board liggen. Oftewel: je wilt zoveel mogelijk gebruik maken van het drijfvermogen van je board en met zo min mogelijk weerstand door het water gaan. Op beginnerboards betekent dit meestal dat je met je voeten de achterkant van het board moet voelen. De punt van je board komt dan net een beetje het water uit, de rest van je board ligt parallel aan het water. Peddelen is een beweging die op te delen is in vier fases. Het begint met de insteek. Steek je arm zover mogelijk naar voren, zonder je schouders te ver mee te laten reiken. Steek je duim eerst in het water met je handpalm naar buiten. Vervolgens trek je je in het water gestoken hand langs je board, waarbij je een beetje een bochtje maakt naar buiten. Je pakt zo elke keer een beetje ‘vers’ water en haalt dus meer rendement uit je slag. Zie het als een halve cirkel van je insteek tot onder je board. Op ongeveer borsthoogte is je handpalm naar je toe gericht en begint de duw. Vanonder je borst maak je de slag af, waarbij je met je handpalm naar boven eindigt. De hele beweging maak je in een soort ‘S’. Op dit moment steek je de andere arm weer ver in het water. Haal je eerst arm laag over het water terug in plaats van in een grote boog, dit bespaart aanzienlijk veel energie.

 

 

 

 

Pronen
Je hebt zorgvuldig gekeken waar je het best uit kunt peddelen en weet inmiddels hoe je moet peddelen. Desondanks zal je op weg naar de line-up golven tegen gaan komen. Er zijn twee mogelijkheden om met die obstakels om te gaan, er overheen of er onderdoor. In het geval van lage en/of ongebroken golven kun je er vrij eenvoudig overheen. Deze handeling wordt ook wel ‘pronen’ genoemd. Het werkt als volgt. Maak snelheid en pak de zijkanten van je board op borsthoogte vast. Druk je op met een holle rug, maar houd je knieen op je board. Laat de punt van je board over de golf glijden en veer in met je armen. Zodra de golf onder je door is breng je je gewicht naar voren. Op die manier glijd je aan de achterkant van de golf naar beneden en kun je weer volle bak gaan peddelen.

 

 

Turtle-roll
Hoe goed je timing ook is, je komt uiteindelijk een golf tegen waar je niet overheen komt. Laat in elk geval nooit zomaar je board schieten want dit is bijzonder link voor degene die achter je peddelt. Wanneer je niet meer over de golf heen kunt, zul je er onderdoor moeten. Met een klein board kun je ducken, maar waarschijnlijk zul je op een flinke deur liggen en moet je kiezen voor de zogenaamde ‘turtle-roll’. Je benadert de golf bij voorkeur met een beetje snelheid. Vlak voor je bij de golf bent, pak je je board stevig bij de rail op borsthoogte. Draai je board om zodat je onder je board komt te ‘hangen’, maar houd het board wel dicht tegen je aan. Houd de punt van je board laag zodat het water over je board kan stromen. Blijf rustig en laat de golf zijn werk doen. Zodra je voelt dat de ergste turbulentie voorbij is, draai je het board weer om in de normale positie en peddel je verder. Rollen met een groot board is feitelijk de enige manier om onder een (gebroken) golf door te komen. Geoefende longboards kunnen zelfs met een grote plank ducken, maar als niet-geoefende surfer zul je het in deze fase hier mee moeten doen. De turtle-roll is een vermoeiende beweging, maar met het nodige oefenen wordt ook dit een vloeiende beweging.

 

 

 

 

Gefeliciteerd, je ligt in de line-up. Nu is het vooral zaak om goed op te letten dat je andere surfers niet in de weg ligt en kun je op zoek naar je eerste echte golf. Kies in het begin bij voorkeur een plek waar weinig tot geen andere surfers liggen. Op die manier ben je geen gevaar voor anderen en heb je volop de ruimte om je eerste echte take-offs onder de knie te krijgen.

 


6 Surf magazine – Abonnee worden?


 

 

 van