13-05-2014 - Surfen, Nieuws

Surf project voor kinderen met beperking

Op 15 mei start bij Surfschool Zandvoort speciaal voor kinderen met een beperking het Surf Project. Het Surf Project is uniek in Nederland. Tijdens een drieweekse surfcursus maken 10 kinderen dit jaar kennis met golfsurfen. Door in teamverband mee te doen aan zo’n stoere sport krijgen de kinderen meer zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. De Britse variant van het Surf Project ‘The Wave Project’ is zeer succesvol. Specialisten verwijzen kinderen inmiddels door voor surftherapie. Het Surf Project is een samenwerking tussen BoardShortz.nl, Surfschool Zandvoort en Stichting Autismesport. 

Surfen is voor iedereen. Ook voor kinderen met het syndroom van Down, ADHD, een vorm van Autisme of kinderen met een leerachterstand. Daarom kunnen deze kinderen (8-18 jaar) op 15, 22 en 31 mei voor het eerst in Nederland gratis deelnemen aan het Surf Project bij strandtent Rapa Nui. Naast plezier, is het doel van het Surf Project dat de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen door mee te doen aan zo’n stoere sport. Een sport waar ze zonder professionele begeleiding niet aan mee kunnen doen. Doordat de kinderen samen in het water liggen voelen ze zich onderdeel van een team. Van de kinderen wordt verwacht dat ze alle drie de lessen volhouden.

Foto Surf Project HR

Voorbereiding, maatwerk en veiligheid

Het Surf Project vraagt om veel voorbereiding. Professional Marry Ronde van Ronduit Autisme traint de surfinstructeurs en de vrijwilligers in het omgaan met de doelgroep. Tijdens een intakegesprek met de kinderen wordt aandacht besteed aan de specifieke gebruiksaanwijzing en worden de kinderen gekoppeld aan een vaste begeleider. De veiligheid is cruciaal dus de reddingsbrigade is alle lessen aanwezig.

Engeland

Het Surfproject is geïnspireerd door het Engelse ‘Wave Project’ dat sinds 2010 een groot succes is. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen lichamelijk én psychisch veel baat hebben bij het trotseren van de golven op een surfplank. Engelse specialisten verwijzen kinderen met een beperking zelfs door naar deze vorm van ‘surftherapie’.

Het Surf Project is opgezet als een jaarlijks terugkerend evenement. Gedurende het surfseizoen biedt het Surf Project extra lessen voor deze doelgroep. Als je meer wilt weten over dit project dan kun je even kijken op de website of Facebook pagina.  

Surf Project

Het Surf Project is een initiatief van BoardShortz, Surfschool Zandvoort en Stichting Autismesport en richt zich op kinderen met een beperking. Het project wordt in 2014 gefinancierd door fondsen en sponsoren (o.a. de Rabobank, O’Neill en Insinger de Beaufort) en wordt vrijwillig gerund door professionals.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om tijdens het afsluitende evenement op 31 mei (v.a. 16.00 uur) te komen kijken. Gezien de gevoeligheid en de kwetsbaarheid van de doelgroep graag even aankondigen bij Info@boardshortz.nl

 van