01-02-2019 - Surfen, Nieuws

Surf therapie het nieuwe medicijn voor hulpverleners met PTSS

Oorlogs- en andere trauma’s bestrijden door surf therapie. Militairen en andere hulpverleners met PTSS kunnen deze therapie, die is overgewaaid vanuit Amerika, binnenkort ook in Nederland volgen. De therapie zorgt niet alleen voor vermindering of zelfs afname van PTSS, maar ook voor afname van depressies en toename van zelfredzaamheid.  De 39-jarige politieagent Ben, die al jarenlang strijdt tegen de gevolgen van PTSS, heeft de Stichting Surfivor opgericht. De therapie heeft ook hemzelf, als PTSS slachtoffer, geholpen om zijn leven weer leefbaar te maken.

Sociale isolatie, depressies, paniekaanvallen, herbelevingen, agressie en zelfs (pogingen tot) zelfmoord. Het zijn allemaal symptomen van PTSS waar duizenden Nederlandse hulpverleners en hun families onder lijden. Onder personeel van politie, defensie, brandweer en ambulancediensten is PTSS een erkend, maar helaas nog te vaak niet herkend, probleem. Er zijn diverse vormen van therapie, maar helaas zijn de wachtlijsten erg lang. En na een behandeltraject vallen hulpverleners niet zelden in een zwart gat. De surf therapie kan voor deze mensen een uitkomst bieden.  

Bij golfsurfen staat de verbetering van de kwaliteit van leven centraal. Het is een fysieke sport waarbij je je aandacht niet kunt laten verslappen omdat je anders verrast wordt door de kracht van het water. De deelnemers gaan onder begeleiding van surfinstructeurs, therapeuten en voedingskundigen hun problemen te lijf.  De therapie helpt om hun hoofd leeg te maken zodat negatieve gevoelens geen kans meer krijgen. Ook leren ze door de nieuwe positieve ervaringen weer trots te zijn op zichzelf. De surf therapie is kosteloos voor deelnemers en wordt vooralsnog alleen mogelijk gemaakt door giften van donateurs. 

Het eerste programma van Surfivor start in mei 2019.

 van