18-05-2011 - Surfen, Nieuws

Surfbond krijgt erkenning van NOC*NSF

Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van het NOC*NSF is de HSA dinsdag 17 mei geaccepteerd als nieuw lid. De nationale erkenning van de HSA als surfbond is een nieuwe stap in verdere professionalisering van de sport.
De HSA is al jaren internationaal erkend door de ISA (International Surfing Association). Met het lidmaatschap van het NOC*NSF wordt de HSA nationaal erkend als officiële vertegenwoordiger van het surfen.
Versterking positie HSA

Deze formele erkenning door de NOC*NSF versterkt de positie van de HSA als serieuze gesprekspartner voor bijvoorbeeld overheden. Maar kan ook interessant zijn voor branchevreemde sponsoren en media.

Na een inzet van vier jaar
HSA voorzitter Stefan Koper heeft zich vier jaar ingezet om de aansluiting bij NOC*NSF mogelijk te maken. Om als sportbond door het NOC*NSF geaccepteerd te worden dien je aan tal van regels en procedures te voldoen.

Kansen op subsidie, faciliteiten & ondersteuning
De HSA kan nu aanspraak maken op subsidiegelden van het NOC*NSF die worden ingezet voor de ontwikkeling van de sport. Het NOC*NSF biedt mogelijkheden (budget/faciliteiten) voor topsporters en talentontwikkeling. Ook kan de HSA een beroep doen op deskundigheid van het NOC*NSF voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van een communicatieplan voor het NK.

Dat de HSA nu door het NOC*NSF erkend wordt, geeft de stem van de HSA meer gewicht in de schaal in overleg met overheden.

Hoe het kwaliteitslabel zich uitbetaald
Het kunnen voeren van de Olympische ringen is een kwaliteitslabel. Maar het betekent niet dat deuren die altijd gesloten zijn geweest, nu ineens vanzelf open zwaaien. Hoe het lidmaatschap van het NOC*NSF zich in de praktijk uitbetaald, moet de praktijk uitwijzen. Het hangt af van de wijze waarop betrokkenen de mogelijkheden gaan benutten.

Inzet van vrijwilligers blijft nodig
De HSA bestaat alleen dankzij de dagelijkse inzet van een twintigal vrijwilligers. De HSA staat altijd open voor mensen die constructief willen bijdragen aan de ontwikkeling van de surfsport, activiteiten willen organiseren, PR of marketing ervaring hebben of hand- en spandiensten willen verrichten.

 van