07-06-2017 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Surfclub Plankenkoorts

Windsurfen wordt door outsiders vaak gezien als een puur individuele sport. Weten zij veel dat niets zo bindend is als de gemeenschappelijke liefde voor water en wind. Die zorgt ervoor dat elke spot wel een echte surfclub met trouwe aanhang heeft. Deze keer is het podium voor de Leidse en Delftse studenten windsurfvereniging Plankenkoorts.

Woord Jan Scholten & Jorren Eggenkamp Beeld Menno van der Bijl, Plankenkoorts

Plankenkoorts werd opgericht in 1981 in Leiden door Ernest Nijkamp en Rob Beereboom. Gesurft werd er in die tijd op de Kagerplassen, vanuit de surfstalling in een oude varkensstal. In 1994, toen Arjan in ’t Anker de vereniging een impuls gaf met de aanschaf van de eerste bus ‘Jill & Stacy’, is het zwaartepunt verschoven naar Delft. Via vele stallingen en 8 opgereden bussen, is Plankenkoorts (PK) uitgegroeid tot wat het vandaag is: een surfclub met meer dan 500 leden, 20 commissies, een stalling/ clubhuis in Delft, lesgeefcentrum in Leiden en drie schitterende bussen. De missie blijft gelijk: zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk laten windsurfen voor een habbekrats.

De uitvalsbasis van Plankenkoorts is de homespot in Delft, met 100 persoonlijke vakjes waar leden hun eigen materiaal kunnen stallen – mits ze regelmatig gebruikt worden. Aanpalend aan de stalling is een klushok waar de surfboards worden gerepareerd en een huiskamer om te chillen. Hier worden de prestaties gevierd en de blunders weggelachen: of je nu je eerste les hebt doorstaan of je backloop gestickt, je bent een held en je wordt aangemoedigd om nog verder te gaan.

Surfclub Plankenkoorts

Het lescentrum bij het Valkenburgse Meer beschikt over 15 beginnerssetjes en een leuke hoeveelheid freeridemateriaal. Leden kunnen daar onbeperkt gebruik van maken en drie keer per week surflessen volgen. Gevorderde binnenwaterpiloten en wavers kunnen vanaf de homespot een van de drie bussen (per bus 7 man en 15 setjes) claimen om naar groter water te rollen.Veel bezochte spots zijn natuurlijk Scheveningen en Oostvoorne, maar heel Nederland wordt aangedaan. Het is maar net hoe de wind waait.

Hoewel Plankenkoorts surfen vanaf de eerste stap faciliteert, is het handelsmerk de woeste actie op zee, met als absoluut hoogtepunt de ‘Battle of the Generations’. Aanstormend talent heeft hier de kans om de meer ervaren (oud-)leden uit te dagen. Dit spektakel vindt plaats op Scheveningen bij 7 beaufort en golven hoger dan 2,5 meter en staat garant voor talloze front- back- en pushloops, waarbij lomp crashen soms beter scoort dan netjes landen. Legendarisch is de double-poging van Melle, die helaas eindigde in de ambulance.

Surfclub Plankenkoorts 2

Als de omstandigheden in Nederland even tegen zitten, moet het geluk elders gezocht worden. De wind- voorspellingen voor heel Europa worden dan ook altijd in de gaten gehouden. Als het ergens afgaat, zijn er altijd wel wat PK’ers te porren om alles te laten vallen en in de surfbus te stappen. Het gebeurt dan ook wel eens dat er iemand vanaf Klitmøller of Cornwall met het thuisfront staat te bellen om zich ziek te melden bij het werk, of om een gefrustreerd vriendje/vriendinnetje te beloven dat het etentje met de schoonouders de volgende keer écht doorgaat. Vervolgens gaat alle aandacht naar de wind en golven. En dat voor een bodemprijsje, want slapen doe je in de bus of in de open lucht. Dan bestaat natuurlijk wel het risico dat je ‘s ochtends wakker wordt gemaakt door een boze Engelsman, omdat je blijkbaar in zijn achtertuin bent gaan liggen. Maar in die legerslaapzakken zie je er wel uit als ‘genuine guys’, dus dan vindt hij het allemaal niet zo erg.

Als het nergens waait moet er maar ‘gelifestyled’ worden. Er zijn BBQ’s, feesten en een wekelijkse borrel waar de liefde voor water plaatsmaakt voor ander vocht met witte schuimkoppen. Om het 35-jarige lustrum te vieren is er dit jaar een dik feest en een trip met pakweg 150 man naar Cornwall. Het lustrumthema ‘Plankenkoorts Worldwide Action’ is behalve een knipoog naar de competitie een verwijzing naar de avontuurlijkheid binnen de vereniging. Want waar Plankenkoorts is wordt gesurft, en waar gesurft wordt, is Plankenkoorts!

Dit artikel is afkomstig uit de Motion #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Windsurfen word dan abonnee

 van